Norgerhaven

Noorse gedetineerden vertrekken uit Drentse gevangenis, toekomst personeel nog ongewis

Noorwegen haalt per 1 september de gevangenen terug die sinds drie jaar in de Drentse gevangenis Norgerhaven zitten. Het Noorse ministerie van Justitie verklaarde woensdag dat het cellentekort in het land is opgelost. De overeenkomst tussen Nederland en Noorwegen over de gevangenen kwam in 2015 tot stand. Nederland heeft een overschot aan cellen en Noorwegen had op dat moment een tekort. Voor de Nederlandse cellen betaalden de Noren 25,5 miljoen euro per jaar, inclusief Nederlands personeel. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie kan niets zeggen over de toekomst van de 239 bewakers en ander personeel bij Norgerhaven. Ook moet nog worden besloten of de gevangenis open blijft. Voor de zomer komt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) met een plan voor het Nederlandse gevangeniswezen, zegt de woordvoerder. In Noorwegen was kritiek op het onderbrengen van gevangenen in Nederland. Voor familie werd het een stuk moeilijker naasten te bezoeken. Eerder huurde België een cellencomplex in Tilburg. De laatste Belgische gevangenen in Nederland vertrokken eind 2016. (NRC)

    • Guus Ritzen