Nederland verliest bij EU-hof

Fiscale zaak

Een Nederlandse fiscale regeling voor aftrekbare rente van leningen tussen moeder- en dochterbedrijven is in strijd met de EU-regels. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdagochtend bepaald. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor bedrijven in Nederland. De voordelige regeling geldt alleen voor bedrijven in Nederland en hun dochters in Nederland. Dat is discriminatie, vinden de hoogste Europese rechters, in strijd met de regels voor vrije vestiging in de EU. Volgens het Nederlandse recht geldt de renteaftrek alleen wanneer moeder- en dochterbedrijven allen in Nederland zijn gevestigd. Als het moederconcern een lening aan een dochter verstrekt die daarover rente aan de moeder betaalt, mag het moederbedrijf de rente van de belastbare winst bij de Nederlandse fiscus aftrekken. Bedrijven in Nederland die lenen aan dochters in het buitenland kunnen dat niet. (ANP)