Kamermeerderheid stemt voor onderzoek seksuele intimidatie ministeries

Het kabinet wordt via dit voorstel opgeroepen om binnen alle ministeries onderzoek te doen naar gevallen van seksuele intimidatie op de werkvloer.

De plenaire zaal van de Tweede Kamer.
De plenaire zaal van de Tweede Kamer. Foto Remko de Waal / ANP

Een Kamermeerderheid wil een onderzoek naar seksuele intimidatie op alle ministeries. CDA, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, VVD en de ChristenUnie spraken hun steun uit voor het voorstel van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Het voorstel roept het kabinet op om binnen alle ministeries onderzoek te doen naar seksuele intimidatie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zal verantwoordelijk zijn voor de uitvoering daarvan.

De Tweede Kamer debatteerde donderdagavond over seksuele intimidatie op de werkvloer. Jaarlijks zijn er 134.000 gevallen van seksuele intimidatie. De staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark (VVD), zei in het debat „geen directe aanleiding te zien voor zo’n onderzoek.” De Kamer deelde die mening niet.

Lees ook: Grensoverschrijdend gedrag komt ook in de politiek aan de orde

In het parlement zal ook een soortgelijk onderzoek plaatsvinden. Zo maakte de woordvoerder van Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) woensdagavond bekend in NRC. Tijdens het debat van donderdagavond bevestigde Arib het voornemen voor het zogenoemde ‘werkbelevingsonderzoek’. Dat zal na de zomer worden gestart onder alle medewerkers van het parlement. Een onderdeel van dat onderzoek is seksuele intimidatie en ongewenste omgangsvormen in het parlement.

Met zijn voorstel hoopt Sjoerdsma dat de overheid „het goede voorbeeld geeft voor het bedrijfsleven.” Volgens hem „moet elke werkgever zijn werknemer een veilige werkvloer bieden.” Onderzocht moet worden in hoeverre werknemers te maken krijgen met seksuele intimidatie en of zij weten waar ze terecht kunnen met meldingen hierover.