Historisch shorttrackgoud voor Suzanne Schulting

Shorttrack Suzanne Schulting zorgt op de Winterspelen voor een absolute sensatie met goud op de 1.000 meter. Het is de eerste Nederlandse olympische shorttracktitel in de geschiedenis.

Suzanne Schulting na haar gouden finale op de 1.000 meter.
Suzanne Schulting na haar gouden finale op de 1.000 meter. Foto Koen van Weel/ANP

Eindelijk klikte het een keer, op het allerbelangrijkste moment, in een écht heel grote finale. Alsof er met het mazzelbrons met de relayploeg druk van haar was afgevallen. Suzanne Schulting (20) maakte de hoge verwachtingen nu eens helemaal waar met een gouden medaille op de 1.000 meter, haar favoriete afstand. Het is het allereerste shorttrackgoud voor Nederland ooit.

Met een gezicht waarvan de bezetenheid af te lezen viel, kwam het historische goud over de streep. Na een race die voor haar doen ongewoon bekeken was, in een veld dat op papier misschien nog wat sterker was. In ieder geval meer ervaren. Met Kim Boutin (zilver, haar derde medaille), Arianna Fontana (goud op de 500 meter) en twee Zuid-Koreaanse wereldtoppers. Die gleden elkaar in de laatste ronde onderuit, maar de vraag was of ze Schulting nog in gevaar hadden gebracht.

Shorttrack 1.000m vrouwen
. Suzanne Schulting
. Kim Boutin
. Arianna Fontana
4. Choi Min-jeong
5. Kim Alang
6. Shim Sukhee

Schulting won dit jaar EK-zilver op de 1.000 meter en brons op het afgelopen WK. Ze was de nummer vier van het wereldbekerklassement. Maar Schulting was na grote wedstrijden vaker huilend en gefrustreerd te zien dan dolgelukkig met haar prestaties. Steeds omdat het nét niet lukte. Net niet dat goud, net niet een EK-titel, een WK-titel, die sinds haar plotselinge entree op het wereldpodium voorbestemd leek.

Nu wel. Op haar allereerste Spelen. Het doet al het voorgaande al vergeten. Voor Nederland eindigen zo de succesvolste Olympische Spelen ooit, met afstand. Vier medailles, na het zilver voor Sjinkie Knegt (1.500 meter), Yara van Kerkhof (1.500 meter) en het brons voor de relayvrouwen.

„Ik heb geen woorden, dit is echt niet normaal”, zei een geëmotioneerde Schulting naderhand tegenover de NOS. „Ik geloof het zelf bijna niet. Ik ging gewoon all out, ik ging gewoon rijden. Ik genoot er zo ontzettend van dat ik in de olympische finale stond.”