Ethiopië laat ruim 1.500 politieke gevangenen vrij

In het Oost-Afrikaanse land zijn sinds 2015 protesten aan de gang. Bevolkingsgroepen vinden dat de regering hen oneerlijk behandelt.

Foto Yonas / AFP

Meer dan 1.500 Ethiopische politieke gevangenen zijn woensdagnacht vrijgelaten in de Somali-regio, meldt persbureau Reuters. Volgens de regering zaten zij gevangen vanwege “anti-vredesactiviteiten”. De verklaring werd niet toegelicht. Met de vrijlating probeert de regering de demonstraties in het land tegen te houden.

Sinds 2015 vinden er demonstraties plaats in het land, die de afgelopen tijd toenamen. In de Oromo-regio gingen duizenden demonstranten de straat op, omdat de regering land van de Oromo-bevolkingsgroep afgepakt zou hebben. Vorige week vrijdag riep de Ethiopische regering voor een half jaar de noodtoestand uit. Dit gebeurde nadat premier Haile Mariam Desalegn zijn aftreden aankondigde na aanhoudende demonstraties.

Meer dan tweehonderd doden

De protesten begonnen in de regio’s Oromiya en Amhara maar hebben zich inmiddels verspreid naar andere delen van het land, waaronder hoofdstad Addis Abeba. De regering reageerde met geweld: bij clashes tussen de politie en demonstranten vielen tweehonderd doden.

De grootste bevolkingsgroepen in Ethiopië, de Oromo en de Amhara, maken 64 procent uit van de bevolking. Zij vinden dat de regering, waarin vooral de minderheidsgroep Tigray het voor het zeggen heeft, hen onderdrukt en oneerlijk behandelt.

Vrijlating zesduizend gevangenen

De afgelopen weken probeerde de Ethiopische regering tevergeefs de protesten te stoppen door meer dan zesduizend politieke gevangenen vrij te laten, waaronder politici van oppositiepartijen en journalisten. Het aftreden van premier Desalegn heeft de oppositiepartijen niet tevreden gestemd. Ze verwachten dat zijn vertrek tot weinig verandering zal leiden.