In beeld

De olympische succesnummers van Ireen Wüst

Ireen Wüst (31) nam in Pyeongchang afscheid van het olympische schaatsen. Met de Nederlandse ploeg won ze met haar laatste race zilver op de achtervolging, achter Japan. Haar indrukwekkende olympische carrière begon met goud op de 3 kilometer op de Winterspelen van Turijn, in 2006. In totaal haalde Wüst op de Spelen van Turijn, Vancouver (2010), Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018) elf medailles: vijf gouden, vijf zilveren en één bronzen plak. Ze is daarmee met afstand de meest succesvolle olympische sporter van Nederland.
Ireen Wüst verbaast heel Nederland met goud op de 3 kilometer op de Olympische Winterspelen in Turijn in 2006. Ze is dan pas 19 jaar oud. Op dezelfde Spelen haalt ze ook brons op de 1.500 meter.
Olaf Kraak/ANP
Wüst viert in Turijn haar gouden medaille op de 3 kilometer. Ze reed een baanrecord: 4.02,43. Renate Groenewold haalde zilver.
Olaf Kraak/ANP
Wüst (rechts) op weg naar goud op de Richmond Olympic Oval, tijdens de Spelen van Vancouver in 2010. Ze verslaat onder anderen de Duitse Daniela Anschutz Thoms (midden).
Valdrin Xhemaj/EPA
Het goud van Vancouver na haar overwinning op de olympische 1.500 meter.
Robin Utrecht/ANP
Opnieuw goud, nu in Sotsji (2014). Samen met Marrit Leenstra en Jorien ter Mors wint Wüst voor Nederland de ploegachtervolging.
Jerry Lampen/ANP
In Sotsji haalde ze ook goud op de 3.000 meter, en zilver op de 1.000 meter, 1.500 meter en de 5 kilometer.
Robin Utrecht/ANP
Terugkeer in Nederland van de Spelen in Sotsji, op Groningen Airport. Wüst zwaait vanuit het vliegtuig met de Nederlandse vlag naar omstanders.
Ferdy Damman/ANP
Ireen Wüst op de 1500 meter tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang.
Jerry Lampen/ANP
En voor de vierde Spelen op rij is het raak. In Pyeongchang wint Wüst opnieuw goud op de 1.500 meter. Met 5 gouden medailles, 5 zilveren en 1 bronzen medaille is ze de meest succesvolle Nederlandse olympiër uit de geschiedenis. Daarnaast is ze de eerste Nederlandse sporter die op vier verschillende Spelen goud wint.
Kirill Kudryavtsev/AFP
Ireen Wüst na afloop van de finale van de ploegenachtervolging in de Gangneung Oval. ,,Het overviel me een beetje na de finish, dat ik mijn laatste race op de Spelen had gereden'', zei ze na afloop. ,,Daar werd ik even emotioneel van. Natuurlijk wist ik eerder al wel dat deze rit eraan zat te komen, maar daar wilde ik gewoon niet mee bezig zijn.''
Vincent Jannink/ANP
Marrit Leenstra, Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Lotte van Beek worden gehuldigd in het Holland Heineken House voor het behalen van de zilveren medaille op de ploegenachtervolging op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang.
Jerry Lampen/ANP