Verslag Pyeongchang

Teruglezen dag 14 Winterspelen: Suzanne Schulting wint goud op 1.000 meter

We sluiten dit olympische blog

In Pyeongchang zitten de laatste onderdelen van donderdag erop. We sluiten daarom het blog voor vandaag af.

Dit waren de hoogtepunten:

  • Als eerste Nederlandse vrouw ooit heeft Suzanne Schulting goud gewonnen bij het shorttrack. De Groningse schaatste in zowel de halve finale als in de finale van de 1.000 meter meteen na de start op kop. De 20-jarige Schulting was na haar gouden rit sprakeloos: “Ik heb er geen woorden voor, het is niet normaal."
  • Shorttracker Daan Breeuwsma greep naast de medailles op de 500 meter. Hij plaatste zich wel voor de B-finale, waarin hij eindigde als derde. Dat was uiteindelijk goed voor plek zeven in het eindklassement.
  • De Russische curler Alexander Kroesjelnitski is donderdag officieel schuldig bevonden aan het overtreden van de dopingregels. In de bloed- en urinemonsters van Kroesjelnitski werden afgelopen week sporen aangetroffen van meldonium, waarna het internationale sporttribunaal CAS een formele procedure startte.

De medaillespiegel ziet er na donderdag 22 februari als volgt uit:

Medaillespiegel
23 februari 2018
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018
     
1. Noorwegen 13 12 10 35
2. Duitsland 13 7 5 25
3. Canada 9 7 8 24
4. Verenigde Staten 8 7 6 21
5. Nederland 7 6 4 17
6. Zweden 5 5 0 10
7. Frankrijk 5 4 6 15
8. Oostenrijk 5 2 6 13
9. Zuid-Korea 4 4 3 11
10. Zwitserland 3 6 2 11

Russische vlag bij slotceremonie?

De kans is nog steeds aanwezig dat de Russische deelnemers aan de Olympische Spelen komende zondag met hun nationale vlag voorop, mee mogen doen aan de slotceremonie. Dat stelt persbureau Reuters op basis van verschillende bronnen. Binnen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zou slechts een minderheid tegen zijn.

Mocht de vlag van Rusland inderdaad gaan wapperen, dan zal dat volgens Reuters waarschijnlijk resulteren in een hoop kritiek van andere sporters en antidopingautoriteiten. Eerder vandaag werd nog een Russische deelnemer officieel schuldig bevonden aan het overtreden van de dopingregels. Het ging om de curler Alexander Kroesjelnitski.

Lees ook: OAR? Voor de Russen is het gewoon ‘Rusland’ op de Spelen

Ook de mannelijke achtervolgers hebben donderdag hun medaille opgehaald

Foto Christian Bruna/EPA

Hongarije verrast op 5.000 meter ploegaflossing

De laatste shorttrackmedaille van deze Winterspelen, die op de 5000 meter ploegaflossing, gaat naar Hongarije. Het Hongaarse viertal verbetert en passant het wereldrecord met ruim tweeënhalve seconde naar 6:31.971. Vlak achter de Hongaren legde China beslag op de tweede plek. Het brons ging naar Canada.

Kijk de gouden race van Schulting terug

#shorttrack Suzanne Schulting NOS ‘ZE VALLEN ALLEMAAL’ pic.twitter.com/VPByHVHeJM

— Hans Acker (@HansAckerNY) February 22, 2018

'Niet de benen, wel het gevoel'

Sprakeloos van vreugde stond Suzanne Schulting net heel even de camera’s van de NOS te woord. “Ik heb er geen woorden voor, het is niet normaal”, stamelde ze. “Ik zei van tevoren tegen Jeroen (Otter, de bondscoach): mijn benen zijn niet zo heel goed, maar ik heb het gevoel dat het vandaag gaat gebeuren.”

Vreugde bij Schulting

Foto Bernat Armangue/AP
Foto Mladen Antonov/AFP
Foto Koen van Weel/ANP
Foto Mladen Antonov/AFP

Schulting wint goud!

Suzanne Schulting wint als eerste Nederlandse vrouw ooit goud op het shorttrack. In opnieuw een bijzonder knappe race slaagt de Groningse erin al haar tegenstanders achter zich te houden. Net als in de halve finale nam de 20-jarige Schulting na de start meteen de koppositie op zich. Heel even moest ze die afstaan aan Kim Boutin, maar met nog vier rondes te gaan stak Schulting de Canadese binnendoor weer voorbij, waarna niemand meer in de buurt kwam.

Shorttrack 1.000m vrouwen
. Suzanne Schulting
. Kim Boutin
. Arianna Fontana
4. Choi Min-jeong
5. Kim Alang
6. Shim Sukhee

Wu wint 500 meter in wereldrecord

Op Wu Dajing staat vandaag geen maat: nadat hij in de kwartfinale van de 500 meter al een nieuw wereldrecord reed, doet hij dat in de finale opnieuw. In een tijd van 39,59 seconden is Wu de onbetwiste olympisch kampioen op de kortste shorttrackafstand.

Breeuwsma derde in B-finale

Daan Breeuwsma moet zichzelf tevreden stellen met plek nummer zeven op de 500 meter. In de B-finale, waar de vier sterkste verliezers van de halve finale in actie komen, eindigt hij als derde. Bij diskwalificaties in de A-finale kan Breeuwsma overigens nog iets opschuiven.

Schulting knap door naar finale 1.000 meter

Een bijzonder koele actie van Suzanne Schulting: vanuit de laatste positie steekt ze ineens binnendoor naar de eerste plek. Die geeft ze niet meer af, waardoor de Nederlandse straks meedoet om de medailles in de finale van de 1.000 meter voor vrouwen.

Breeuwsma niet naar de finale

Na een bijzonder matige start is Daan Breeuwsma eigenlijk al bij voorbaat kansloos. Hij weet in de laatste ronde nog een tegenstander te passeren, maar moet genoegen nemen met een vierde plaats in de rit en een plek in de B-finale.

Achtervolgers gehuldigd

Terwijl het wachten is op de halve finale van de 500 meter even beeld van een paar minuten geleden: de huldiging van de achtervolgingsvrouwen die woensdag de zilveren medaille wonnen. Voor Ireen Wüst (rechts) is het de laatste medaille in een lange loopbaan.

Foto Christian Bruna

Schulting als enige Nederlandse naar halve finale

Suzanne Schulting gaat door naar de halve finale. Ze komt als tweede over de streep. Voor Yara van Kerkhof, die eerder zilver won op de 500 meter, zit het toernooi erop na een vierde plek in de kwartfinale.

Van Ruijven eindigt als laatste en is uitgeschakeld

Lara van Ruijven redt het niet. Ze begint de voorlaatste rit van de 1.000 meter als eerste, maar eindigt als vierde. Wellicht maken Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof in de laatste kwartfinale meer kans.

Breeuwsma door naar halve finale

Daan Breeuwsma is door naar de halve finales van de 500 meter. In een rommelige rit, die na een vroege valpartij herstart moest worden, grijpt de Nederlander pas in de laatste ronde zijn kans als twee rivalen elkaar verdringen. Breeuwsma eindigt als tweede in de rit, na Lim Hyojun uit Zuid-Korea.

Voor Dylan Hoogerwerf zit de 500 meter erop. Hij eindigde als derde, wat niet voldoende is voor een plek in de halve finale. Niemand komt echter in de buurt van de tijd die Wu Dajing in de tweede rit neerzette: met 39.800 seconden reed hij een nieuw wereldrecord.

Het shorttrack-programma voor vandaag

Over een paar minuten begint op het ijs van de Gangneung-schaatshal de laatste dag van het olympische shorttracktoernooi. In twee uur tijd valt de beslissing in drie schaatsnummers, de 500 meter voor mannen, de 1.000 meter voor vrouwen en de 5.000 meter aflossing voor mannen. In totaal komen vandaag vijf Nederlandse deelnemers in actie.

Het programma is als volgt:

  • 11.00 – 11.08 uur: kwartfinales 500 meter mannen, met Dylan Hoogerwerf en Daan Breeuwsma
  • 11.14 – 11.26 uur: kwartfinales 1.000 meter vrouwen, met Lara van Ruijven, Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof.
  • 11.42 – 11.46 uur: halve finales 500 meter mannen.
  • 11.51 – 11.57 uur: halve finales 1.000 meter vrouwen.
  • 12.15 uur: finale 500 meter mannen.
  • 12.29 uur: finale 1.000 meter vrouwen.
  • 13.00 uur: finale 5.000 meter aflossing mannen.

Blokhuijsen: opmerking was niet op zijn plaats

Hij stuurde vanmorgen al twee tweets de wereld in, maar inmiddels heeft schaatser Jan Blokhuijsen ook iets uitgebreider gereageerd op zijn uitspraken over het eten van honden in Zuid-Korea. “Please don’t eat dog meat”, liet Blokhuijsen zich woensdag tegenover journalisten ontvallen. Zuid-Koreaanse fans beschuldigden hem daarop van racisme.

In een verklaring schrijft Blokhuijsen nu:

“Ik heb gisteravond na de persconferentie van de Team Pursuit een opmerking in het Engels gemaakt over de behandeling van honden in Korea. Mensen die mij kennen weten dat ik erg begaan met het welzijn van dieren. Ik had deze opmerking echter niet op dit moment en op deze plaats moeten maken.”

“Het is me inmiddels duidelijk dat veel mensen in Korea zich door deze opmerking beledigd voelen. Het is nooit mijn bedoeling geweest de Koreaanse bevolking of de Koreaanse cultuur met mijn opmerking te beledigen.”

Na twintig jaar eindelijk weer Amerikaans ijshockeygoud

Al sinds ijshockey voor vrouwen in 1998 olympisch werd, is het onderdeel een een-tweetje tussen de Verenigde Staten en Canada. Alleen in 2006, toen Canada tegen Zweden speelde, troffen beide teams elkaar niet in de finale. En afgezien van dat eerste toernooi was het telkens de Canadese ploeg die met de titel aan de haal ging.

Aan die droogte kwam voor de Amerikaanse ploeg donderdag een einde: na een razend spannende finale werden de Canadezen in de shoot-out verslagen. Meest besproken was de handige beweging waarmee Jocelyne Lamoureux-Davidson haar land op een beslissende 3-2 voorsprong zette. De redding van goalie Maddie Rooney op de laatste Canadese poging besliste uiteindelijk de wedstrijd.

De veelbesproken treffer van Lamoureux-Davidson:

LAMOUREUX’S WINNER. #USA defeats #CAN in 6 shootout rounds to win #gold in women's hockey.#Olympics2018#usahockey #USAvsCAN #NHL pic.twitter.com/raKc9oVCuS

— A2D Radio (@a2dradio_com) February 22, 2018

Goalie Rooney beslist de wedstrijd:

how tf am i supposed to sleep now #TeamUSA pic.twitter.com/knordsPiJ6

— thrace🍍 (@thrace) February 22, 2018

Bij de mannen doen de Amerikaanse ijshockeyers niet meer mee om olympisch goud, nadat dinsdag werd verloren van Tsjechië in de play-offs. De Tsjechen spelen vrijdag in de halve finale tegen de 'Olympische Sporters uit Rusland'. De andere halve finale gaat tussen Rusland en Duitsland, de grote verrassing van het toernooi.

CAS: Russische curler schuldig bevonden

De Russische curler Alexander Kroesjelnitski is donderdag officieel schuldig bevonden aan het overtreden van de dopingregels. In de bloed- en urinemonsters van Kroesjelnitski werden afgelopen week sporen aangetroffen van meldonium, waarna het internationale sporttribunaal CAS een formele procedure startte. Daarin is de curler nu schuldig bevonden, aldus het CAS.

Zelf was Kroesjelnitski niet bij het verhoor aanwezig. De sporter vond het “nutteloos en zinloos” om zich tegenover het tribunaal te verdedigen, zei hij woensdag tegen persbureau Ria Novosti.

“Het is dwaas om het te ontkennen, als de aanwezigheid van een verboden stof in het lichaam wordt bevestigd door de resultaten van twee dopingcontroles.”

Wel houdt Kroesjelnitski vol dat het middel, dat wordt gebruikt tegen verschillende hart- en vaatziekten, niet met opzet in zijn lichaam terecht is gekomen. Hij vermoedt dat iemand de stof in zijn drankje heeft gedaan. De Russische sporter won eerder deze spelen samen met zijn vrouw een bronzen medaille op het onderdeel gemengd curlen. Die moet hij inleveren.

Kroesjelnitski heeft nu een voorlopige schorsing geaccepteerd, in elk geval tot het einde van de Spelen. Daardoor houdt hij de mogelijkheid om na het toernooi zijn onschuld aan te tonen.

De favorieten falen, slalomgoud is voor André Myhrer

Nadat de ene favoriet op de slalom in de eerste run al de fout in was gegaan, ging het voor de andere kanshebber mis bij de tweede poging. Het goud kwam daardoor verrassend terecht bij de Zweed André Myhrer, die in de eerste ronde als tweede eindigde. Met zijn 35 jaar is hij de op één na oudste olympisch kampioen ooit bij het alpineskiën.

Voorafgaand was vooral rekening gehouden met twee andere skiërs, de Oostenrijker Marcel Hirscher en Henrik Kristoffersen uit Noorwegen. Hirscher, die eerder deze Spelen al goud won op de reuzenslalom en de combinatie, miste in zijn eerste afdaling echter een poortje. Kristoffersen overkwam hetzelfde toen hij in de tweede afdaling de controle over zijn ski’s verloor.

De misser van Kristoffersen:

CLAMOROSO! Sbaglia anche #Kristoffersen che butta via l'ORO...#Myhrer ringrazia e si laurea campione Olimpico#PyeongChang2018 #HomeOfTheOlympics pic.twitter.com/McAKwhFOAq

— Eurosport IT (@Eurosport_IT) February 22, 2018

De enige skiër die nog ouder was toen hij olympisch kampioen werd, is de Noor Aksel Lund Svindal. Hij won eerder dit toernooi de gouden medaille op het onderdeel afdaling.

Hondenvlees-opmerking Blokhuijsen valt verkeerd

Voor Jan Blokhuijsen bleef de ophef niet beperkt tot het werpen van medailletegels. De langeafstandsschaatser deed woensdag na zijn derde plek op de achtervolging tegenover journalisten uitspraken over het Zuid-Koreaanse gebruik om hondenvlees te eten. Het kwam hem op felle kritiek te staan van fans uit het gastland, die zijn opmerkingen racistisch en stigmatiserend noemden.

“Het IOC zou hem moeten straffen voor zulke racistische uitspraken”, laat een Zuid-Koreaanse toeschouwer tegenover The Korea Times weten. Een ander zegt:

“De Koreaanse regering zou een officiële klacht moeten indienen. De meeste jonge mensen hier eten niet eens hondenvlees. En wie het wel eet, doet het omdat ze ooit honden aten toen ze heel arm waren en het daarna een gebruik is geworden.”

Blokhuijsen heeft inmiddels via Twitter laten weten dat hij met zijn opmerking – “Please don’t eat dog meat” – nooit het Zuid-Koreaanse volk heeft willen beledigen. “Ik geef om dierenwelzijn in het algemeen en hoop dat we dit een betere plek kunnen maken voor iedereen”, aldus de schaatser.

I want to apologize to the korean people. It was not my intention to insult you and your country. I care about the wellfare of animals 1/2

— Jan Blokhuijsen (@janblokhuijsen) February 22, 2018

In general and hope we can make this a better place for both of us I enjoy this Olympic Games and like to thank you for your hospitality.

— Jan Blokhuijsen (@janblokhuijsen) February 22, 2018

Kramer biedt excuses aan voor verwonden fans

De Nederlandse achtervolgingsploeg heeft donderdagochtend lokale tijd zijn verontschuldigingen aangeboden voor een voorval in het Holland House, waarbij twee toeschouwers gewond zijn geraakt. Via Instagram laat Kramer, in het Koreaans, weten dat hij en zijn teamgenoten spijt hebben van de ondoordachte actie, die woensdagavond plaatsvond.

Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij waren woensdag in het Holland House om te worden gehuldigd voor de bronzen medaille die ze eerder die dag wonnen op het onderdeel ploegenachtervolging. Ze kregen daar een grote bronzen ‘medailletegel’, die het drietal met een kleine zwaai het publiek inwierpen. Twee vrouwelijke toeschouwers werden geraakt en liepen daarbij verwondingen op.

Via Instagram schrijft Kramer nu:

“Mede namens mijn team wil ik mij verontschuldigen richting de fans die gisteravond gewond zijn geraakt in het Heineken House. Die mensen kwamen om de Nederlandse ploeg en mij aan te moedigen. Ik hoop dat ze snel hersteld zijn.”

Kort daarop deden de Nederlandse achtervolgers ook een gezamenlijke verklaring uit. Daarin stellen ze:

"We hebben direct na dit voorval contact gezocht met de beide dames die de grote medaille die wij vanaf het podium aan het publiek gaven tegen hun hoofd hebben gekregen. Inmiddels hebben we begrepen dat een van naar het ziekenhuis moest en daar is behandeld. (...) Het zal duidelijk zijn dat wij uiteraard nooit de bedoeling hebben gehad om dit te veroorzaken. Dat hebben we aan de dames laten weten en willen we via deze weg ook aan het publiek laten weten."

Het programma voor de rest van de dag

08.30 Noordse Combinatie, Team Gundersen LH 4 x 5 km competitie
11.00 Shorttrack, kwartfinale, 500 meter mannen
11.14 Shorttrack, kwartfinale, 1.000 meter vrouwen
11.20 Noordse Combinatie, Team Gundersen LH 4 x 5 km cross-country
11.42 Shorttrack, halve finale, 500 meter mannen
11.51 Shorttrack, halve finale. 1.000 meter vrouwen
12.05 Curling, halve finales mannen
12.15 Biatlon, estafette 4 x 6 km vrouwen
12.18 Shorttrack, finale, 500 meter mannen
12.30 Shorttrack, finale, 1.000 meter vrouwen
13.03 Shorttrack, finale, 5.000 meter relay mannen

Geen goud voor Hirscher op slalom

Al volop actie op deze olympische dag op de skipiste. De Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher grijpt naast zijn derde gouden medaille. Tijdens de eerste run op de slalom, waar hij topfavoriet was, miste hij een poortje. Hirscher won eerder goud op de combinatie en de reuzenslalom en heeft een Nederlandse moeder.

Hirscher mist een poort en ziet zijn kansen op een derde goud verdampen #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018p pic.twitter.com/zjQXnJhyDC

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 22 februari 2018

Na de eerste run leidt de Noor Henrik Kristoffersen met 0,21 seconden voorsprong op de Zweed Andre Myhrer.

Lindsey Vonn

Bij de vrouwen ligt de grote skidiva Lindsey Vonn op koers voor goud op de combinatie. Na de afdaling heeft ze een ruime voorsprong op de nummers twee en drie en nog meer voorsprong op de echte slalomspecialisten. De slalom waarop het eremetaal definitief verdeeld wordt staat om 07.00 uur Nederlandse tijd op het programma.

Laatste shorttrackdag

Goedemorgen en welkom in dit blog over de Olympische Spelen in Pyeongchang. Het wordt de laatste dag voor de shorttrackers. Donderdag staan zeven wedstrijden op het programma. De dag begint met de kwartfinale van de 500 meter mannen. Anders dan Sjinkie Knecht, die in de eerste ronde al werd uitgeschakeld, verschijnen Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf aan de start. Als zij ook de halve finale overleven, mogen ze nog geen vijf kwartier later op voor de medailles.

Intussen komen ook de vrouwen in actie op de 1.000 meter. Daar komen Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting het ijs op. De laatste wedstrijd van het toernooi is de 5.000 meter relay mannen, maar daarin is in Gangneung geen oranje te zien.

Het zou vandaag voor TeamNL niet alleen om het ijs draaien, maar ook om de sneeuw: Michelle Dekker had in actie moeten komen op de parallelreuzenslalom snowboarden. Vanwege het weer gaat dat niet door, het moet nu zaterdag gebeuren.