Belgische socialisten weer in opspraak na schandaal in Brussel

België Een consultant bij een semi-overheidsinstelling in Brussel ontving drie miljoen euro. Wethouders van de socialistische PS stemden in.

Yvan Mayeur (rechts) tijdens een persconferentie over de Tour de France 2019.
Yvan Mayeur (rechts) tijdens een persconferentie over de Tour de France 2019. Foto Stephanie Lecocq/EPA

Weer een schandaal in België, weer een organisatie verbonden aan een gemeente. En weer zijn er leden van de Parti Socialiste (PS) bij betrokken. Nadat eerder dit jaar in Brussel daklozenorganisatie Samusocial in opspraak was geraakt en een jaar geleden het Luikse overheidsbedrijf Publifin, is het nu de beurt aan het Brusselse informaticacentrum Gial. Ditmaal gaat het om miljoenen euro’s. Voor de socialisten komt het nieuwste schandaal op een bijzonder ongunstig moment.

De Brusselse ‘vereniging zonder winstoogmerk’ Gial (vzw), sinds 1993 verantwoordelijk voor de IT-systemen van de stad Brussel, huurde van 2000 tot 2017 een consultant in met tarieven die opliepen tot duizend euro per dag. Aan de man werd in totaal drie miljoen euro uitbetaald, blijkt uit een door de nieuwe directie aangevraagde audit.

Het ging niet om zomaar een dure consultant: de adviseur was Michel Leroy, die bij Gial de functie van ‘directeur ontwikkeling’ bekleedde. Ondanks zijn hoge positie werd hij nooit in dienst genomen. Voor zijn functie werd bovendien geen openbare aanbesteding uitgeschreven, wat wel had gemoeten. Zijn contract als ingehuurde zelfstandige werd telkens verlengd.

Omstreden contract

De overeenkomst met Leroy werd in december stopgezet, met een opzegtermijn van zes maanden. Daarmee is het probleem voor de regerende PS echter niet opgelost. De Brusselse oppositie spreekt van een „hallucinant” dossier, waarover elke dag meer aan het licht komt. Zo zouden meer ex-werknemers via een vergelijkbare constructie zijn ingehuurd, zou een directeur-generaal bij de stichting ontslagen zijn toen hij vragen stelde over het omstreden contract, stond een woordvoerder van de PS-burgemeester op de loonlijst van Gial terwijl hij voor zover bekend niet voor ze werkte, en keurden PS-wethouders de contracten goed. Ook over vergoedingen bij een andere vzw rijzen vragen.

In januari 2017 was het land al in rep en roer toen bleek dat lokale PS-politici bij Publifin hoge vergoedingen opstreken zonder dat ze daarvoor iets deden. Toen het stof begon neer te dalen, kwam de partij in juni in opspraak omdat bleek dat bij daklozenvereniging Samusocial onder meer de inmiddels opgestapte PS-burgemeester Mayeur werd betaald voor vergaderingen die nooit plaatsvonden. De Brusselse regering, waarvan de socialisten al tientallen jaren deel uitmaken, zou ook daarvan al lang hebben geweten.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, over acht maanden, komen de jongste problemen bij de partij ongelegen. De fiscus start een onderzoek naar Gial, en de Vlaams-nationalisten van de N-VA eisen het ontslag van de verantwoordelijke PS-wethouder. Excuses blijven vooralsnog uit. PS-wethouders betreuren de „eenzijdige lezing” en „politieke instrumentalisering” van de audit. Maandag komt de Brusselse gemeenteraad bijeen over de kwestie.