Vrouwenploeg verliest finale van Japan, brons voor mannen

Schaatsen De Nederlandse vrouwen hebben zilver gehaald op de ploegachtervolging. In de finale verloren Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong van de Japanse vrouwen. De Nederlandse mannen haalden brons.

Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en Ireen Wüst tijdens de verloren finale van de ploegachtervolging. Japan haalde goud.
Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en Ireen Wüst tijdens de verloren finale van de ploegachtervolging. Japan haalde goud. Foto Jerry Lampen/ANP

De Japanse vrouwen hebben in Gangneug Nederland verslagen in de finale van de ploegachtervolging. Het favoriete trio van Japan, Ayano Sato, Miho en Nana Tagaki behaalde het goud. De Japanse vrouwen, gecoacht door de Nederlander Johan de Wit, waren het hele seizoen al het snelste.

De ploeg van bondscoach Geert Kuiper, titelverdediger, verloor na zes ronden met een verschil van ruim anderhalve seconde: 2.53,89 tegen 2.55,48. Voor Oranje kwamen Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong in actie.

„Dit is historie voor Japan”, zei een geëmotioneerde trainer De Wit na de race tegenover de NOS. „Wij hebben drie, vier vijf dames die heel goed met elkaar kunnen schaatsen.

Met het zilver haalde Ireen Wüst de elfde olympische medaille uit haar carrière. Eerder op de Winterspelen in Zuid-Korea won ze goud op de 1.500 meter en zilver op de 3.000 meter. Zij kwam voor het laatst in actie op de Spelen. Bij elke Spelen waaraan ze meedeed haalde ze een gouden medaille: Turijn (2006), Vancouver (2010), Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018).

Brons voor Nederlandse mannen

De Nederlandse mannen, net als de Nederlandse vrouwen titelverdediger, behaalden brons in een race tegen Nieuw-Zeeland. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest versloegen de ploeg van Nieuw-Zeeland zonder problemen. Het betekende de negende olympische medaille in de loopbaan van Kramer.

Het team van bondscoach Geert Kuiper was in de strijd om de derde plek aanzienlijk sneller dan Nieuw-Zeeland: 3.38,40 tegen 3.43,54.

Het goud was voor de Noren. Havard Bokko, Sverre Lunde Pedersen en Simen Nielsen wonnen in de finale van de Zuid-Koreaanse ploeg.