Leger bevrijdt door Boko Haram ontvoerde schoolmeisjes

De meisjes maakten deel uit van een groep die maandag werd ontvoerd na een aanval van terreurgroep Boko Haram op hun school.

Archiefbeeld uit januari zijn veertien van de schoolmeisjes te zien die in 2015 in Chibok ontvoerd werden. Boko Haram gaf de foto vrij.
Archiefbeeld uit januari zijn veertien van de schoolmeisjes te zien die in 2015 in Chibok ontvoerd werden. Boko Haram gaf de foto vrij. Foto AFP

Het Nigeriaanse leger heeft 76 schoolmeisjes bevrijd uit handen van terreurgroep Boko Haram. Dat melden drie ouders en een lokale bestuurder aan persbureau Reuters. Ook zijn twee meisjes dood aangetroffen.

De meisjes maakten deel uit van een groep die maandag was ontvoerd uit hun school in de plaats Dapchi. Die zijn nog niet allemaal terecht. Zeker dertien meisjes worden nog vermist. De bevrijde meisjes zijn inmiddels teruggekeerd in Dapchi in de Nigeriaanse deelstaat Yobe.

Maandag trokken strijders van Boko Haram al schietend de plaats binnen, op zo’n achthonderd kilometer van de hoofdstad Abuja. Volgens ooggetuigen waren de meeste leraren en leerlingen al gevlucht toen de militanten de school binnenvielen. Enkele tientallen van hen waren al in dorpen in de omgeving teruggevonden - sommigen tot wel dertig kilometer verderop.

Schoolmeisjes van Chibok

In april 2014 ontvoerde de islamitische terreurbeweging meer dan tweehonderd schoolmeisjes in Chibok, zo’n 170 kilometer verderop. De lokale autoriteiten in Dapchi willen tegenover de BBC nog niet van een massa-ontvoering spreken omdat de vermisten zich mogelijk nog in de jungle verschuilen. Sommige ooggetuigen verklaren dat het de strijders alleen maar om het plunderen ging; anderen melden dat juist het ontvoeren van de schoolmeisjes het doel van de militanten zou zijn geweest.

Lees ook: NRC-correspondent Koert Lindijer interviewde drie vermiste kinderen: zij ontkwamen aan Boko Haram

De “schoolmeisjes van Chibok” kregen wereldwijde aandacht toen een campagne werd opgestart om hen te redden. Eind 2017 werden tientallen meisjes teruggevonden of vrijgelaten na onderhandelingen. Een aantal van hen wordt nog altijd vermist.

Op 13 februari werd een van de ontvoerders tot vijftien jaar cel veroordeeld.