Stadionplein Amsterdam wordt Johan Cruijffplein

Wanneer de naamswijziging een feit is, maakte de gemeente woensdag niet bekend.

Luchtfoto van het Olympisch Stadion uit 2016 tijdens het EK atletiek.
Luchtfoto van het Olympisch Stadion uit 2016 tijdens het EK atletiek. Foto Bram van de Biezen / ANP

Het Amsterdamse Stadionplein gaat in de toekomst Johan Cruijffplein heten. Het Amsterdamse college meldt woensdag dat het plein zal worden hernoemd naar de Amsterdamse oud-voetballer, die met Ajax in 1972 de Wereldbeker won in het naastgelegen Olympisch Stadion. De nieuwe naam gaat in met de onthulling van nieuwe straatnaamborden. Wanneer dit gebeurt, is niet bekend gemaakt.

Cruijff overleed op 24 maart 2016 aan de gevolgen van longkanker. Na zijn overlijden meldden zich volgens de gemeente veel mensen bij het college met het verzoek om in de stad voor een passend eerbetoon aan de Amsterdamse voetballer te zorgen.

De keuze viel volgens de gemeente op het Stadionplein omdat de buurt een bijzondere binding had met Cruijff. Zo bezocht de oud-voetballer het Olympisch Stadion geregeld voor wedstrijden en woonde de familie Cruijff in de buurt. Ook liggen het hoofdkantoor van het Cruyff Institute en de Johan Cruyff Foundation niet ver van het plein.

Amsterdam Arena

Al vanaf 2016 wordt gesproken om de Amsterdam Arena te hernoemen naar Johan Cruijff. Hoewel vorig jaar door druk van toenmalig burgemeester Van der Laan werd afgesproken dat de naamswijziging er definitief komt, laat die tot nu toe nog op zich wachten.

Doordat Ajax, de gemeente Amsterdam en de directie van het stadion het niet eens kunnen worden over financiële details rond de naamsverandering, staat de naam van Cruijff nog altijd niet op de gevel van het stadion. In een column voor De Telegraaf noemde zoon Jordi het eind vorig jaar “met de dag pijnlijker” worden dat de drie partijen er niet uitkomen.

Overigens is het straatnaambordje bij het plein niet de eerste waar Cruijffs naam op prijkt: het Catalaanse plaatsje Vallfogona de Riucorb onthulde in september 2016 al de Carrer Johan Cruyff, die het plaatselijke voetbalveld met het zwembad verbindt.