Opnieuw arrestatie in zaak mislukte ontsnapping met helikopter

Het arrestatieteam viel met explosieven een woning binnen waar de verdachte was. Het is de achtste arrestatie in de zaak.

Foto Marcel van Hoorn / ANP

De politie Amsterdam heeft woensdag een 22-jarige man opgepakt die wordt verdacht van betrokkenheid bij de mislukte helikopterontsnapping uit de Roermondse gevangenis oktober vorig jaar. Het arrestatieteam gebruikte explosieven om de woning van een familielid van de verdachte binnen te komen. Het is de achtste arrestatie in de zaak.

Een groep mannen beraamde een plan om een helikopter te kapen en daarmee te landen op het voetbalveld van de gevangenis. Ze wilden de voor moord veroordeelde Benaouf A. bevrijden. De poging mislukte voordat de helikopter was gekaapt omdat de politie was getipt over de plannen. De woensdag aangehouden verdachte zou de plannen samen met een andere verdachte hebben gecoördineerd.

Benaouf A. is na de mislukte ontsnappingspoging overgeplaatst naar de zwaarbewaakte gevangenis in Vught.

Lees ook: “Politie verijdelt helikopterontsnapping uit gevangenis

Van de acht opgepakte verdachten heeft alleen een 54-jarige Colombiaan, die was ingehuurd als piloot, een uitgebreide verklaring afgelegd. Tegen de rechter zei hij niet getraind te zijn om in het type helikopter te vliegen dat zou worden gebruikt bij de ontsnapping. Hij zou 100.000 euro krijgen om een of meerdere gevangenen te bevrijden. 20.000 euro kreeg hij als voorschot.