Verslag Pyeongchang

Teruglezen dag 13 Winterspelen: Nederlandse equipe behaalt medailledoelstelling

We sluiten het olympische blog

In Pyeongchang zitten de laatste onderdelen voor woensdag erop. We sluiten daarom het blog voor vandaag af.

  • Zilver was niet de medaille die Ireen Wüst het liefste had gewonnen op de ploegenachtervolging, want met goud had zij de Duitse Claudia Pechstein van de troon gestoten als meest succesvolle schaatsster ooit op de Spelen. Met 2,55.47 reden de vrouwen van de achtervolgingsploeg evengoed een Nederlands record op de afstand. Japan ging er vandoor met het goud, waardoor Wüst haar carrière afsluit met olympisch zilver.
  • De mannen werden door Noorwegen geklopt in de halve finale moesten strijden voor de derde plek. Schrale troost: een bronzen medaille en goud voor de Noren.

Donderdag in Pyeongchang

Vanwege het weer gaan de kwalificaties voor de finale van de parallelreuzenslalom snowboarden donderdag niet door. Michelle Dekker hoopt zich namens Nederland te plaatsen voor de finale, en zal dat zaterdagochtend moeten laten zien. Donderdag wordt er wel geshorttrackt: Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf komen vanaf 11.00 uur in actie bij de kwartfinale van de 500 meter. Gelijk daarna volgt de kwartfinale van de 1.000 meter voor vrouwen. Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven zullen zich proberen te plaatsen voor de finales. De halve finales op beide afstanden volgen vanaf 11.42 uur.

De medaillespiegel ziet er na woensdag 21 februari als volgt uit:

Medaillespiegel
21 februari 2018
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018
     
1. Noorwegen 13 11 9 33
2. Duitsland 12 7 5 24
3. Canada 9 5 7 21
4. Nederland 6 6 4 16
5. Verenigde Staten 6 4 6 16
6. Frankrijk 5 4 5 14
7. Zweden 4 4 0 8
8. Zuid-Korea 4 3 2 9
9. Oosterijk 4 2 4 10
10. Japan 3 5 3 11

Nederland behaalt medailledoelstelling

Met de twee medailles op de ploegenachtervolging heeft Nederland in totaal zestien medailles gewonnen. Daarmee is de doelstelling van vijftien plakken die chef de mission Jeroen Bijl vooraf stelde, gehaald. Tot op heden won Nederland zes gouden, zes zilveren en vier bronzen medailles in Pyeongchang - waarmee het totaal op zestien uitkomt.

Mogelijk blijft het daar niet bij: er komt nog een aantal onderdelen aan waar Nederland kansrijk is voor goud. Onder meer de 1.000 meter schaatsen bij de mannen, drie shorttrackafstanden en de massastart kunnen nog zorgen voor nieuw eremetaal.

Chef de mission Jeroen Bijl staat de pers te woord op de parkeerplaats van de schaatshal in Gangneung. Foto ANP

'Trots op dit team'

“We hebben alles gegeven, Japan was in de laatste ronde beter”, zegt Leenstra in een reactie tegen de NOS. Ireen Wüst werd gevraagd naar waarom ze emotioneel was na de race. “Het is een hele spannende dag. Je wil de race graag winnen en het was ook mijn laatste olympische race. Dan is de ontlading ook groot", zei Wüst. Antoinette de Jong. "Jammer dat we het niet waar konden maken, maar ik ben wel erg trots op dit team."

Noorwegen wint finale ploegenachtervolging mannen

Noorwegen wint de finale van de ploegenachtervolging van Korea. De Noorse ploeg nam een voorsprong van een halve seconde, maar de Koreaanse ploeg maakte dat snel weer goed. Maar Noorwegen bleef in de buurt en kwam weer voorop. De ploeg nam een voorsprong van meer dan een seconde en hoewel de laatste bocht wat stroef verliep, was het genoeg om de Koreanen voor te blijven.

Schaatsen Ploegenachtervolging mannen
. Noorwegen
. Zuid-Korea
. Nederland
4. Nieuw-Zeeland

Nederlandse achtervolgingsploeg mannen wint brons

De Nederlandse achtervolgingsploeg met Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest hebben de B-finale tegen Nieuw-Zeeland gewonnen in 3.38,40. Daarmee winnen de mannen brons.

De race begon met een valste start van Roest. Nederland startte wel een stuk sneller dan Nieuw-Zeeland en nam een voorsprong. Met nog vier rondes te gaan was het verschil al bijna twee seconden.

Daar is het brons! De Nederlandse mannen rekenen gemakkelijk af met Nieuw-Zeeland en worden derde bij de ploegenachtervolging! #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/PP5qmTGJp1

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 21 februari 2018

Nederlandse vrouwen winnen zilver bij ploegenachtervolging

Schaatsen ploegenachtervolging vrouwen
. Japan OR
. Nederland
. Verenigde Staten
4. Canada

Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong hebben de finale van de ploegenachtervolging verloren van Japan. In de eerste paar rondes lag Japan iets voor, maar Nederland kwam terug en nam een kleine voorsprong. Japan kwam in de voorlaatste ronde terug en won van Nederland met meer dan anderhalve seconde verschil.

In de B-finale won de VS de bronzen medaille. De Verenigde Staten namen een flinke voorsprong op Canada in de eerste rondes en die gaven ze niet meer weg. In de laatste bocht zaten de Amerikanen stuk, maar wisten toch Canada voor te blijven.

Aii... De Nederlandse vrouwen zijn niet opgewassen tegen het Japanse geweld en moeten genoegen nemen met zilver!#OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 #Ploegenachtervolging pic.twitter.com/pp1A5n8Ony

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 21 februari 2018

Veer van schaats Blokhuijsen knapt tijdens ploegenachtervolging

Een veer van de schaats van Jan Blokhuijsen knapte bij de start en daardoor liep de ploeg een achterstand op. "Je zag het gelijk aan de tijd na 200 meter", zegt bondscoach Geert Kuiper tegen NOS. "Ze kwamen nog wel terug toen Sven Kramer op kop lag, maar ze konden niet mee met de laatste versnelling van de Noren. Ze rijden een fantastische tijd. We gaan nu proberen om te schakelen en wel de bronzen medaille te winnen in de B-finale."

"Sorry, Nederland", sloot Kuiper af.

De veren in de klapschaats zorgen ervoor dat het ijzer van de schaats weer terug klapt richting de schoen. Aan weerszijden van het scharnier onder de voet zitten veren. In het geval van Blokhuijsen knapte een van deze twee veren.

De Nederlandse mannen plaatsen zich niet voor finale ploegenachtervolging

De mannen hebben zich niet geplaatst voor de finale van de ploegenachtervolging. Het team met Sven Kramer, Patrick Roest en Jan Blokhuijsen reed een tijd van 3.38,46, maar het Noorse team brak het olympisch record met een tijd van 3.37,08.

Lees ook: Weg kans op wat vooraf een vrijwel zekere gouden medaille leek

In het begin van de race lagen de Nederlanders achter op de Noren. Met Kramer op kop werd het verschil snel kleiner, maar daarna liep Noorwegen weer uit. De Nederlandse mannen schaatsen om 14.11 uur voor de bronzen medaille.

Noorwegen schaatst de finale tegen Korea. In de eerste halve finale won Korea van Nieuw-Zeeland. Tot een ronde voor het einde lag Nieuw-Zeeland voor, maar in de laatste ronde wisten de Koreanen het tijdsverschil goed te maken. De finale is om 14.17 uur.

Oei het is over... De Nederlanders redden het niet en moeten voor het brons gaan... #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 #Ploegenachtervolging pic.twitter.com/R7JJHZiiH0

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 21 februari 2018

Japan tegenstander in de finale ploegenachtervolging

Het Japanse vrouwenteam won in de andere halve finale van Canada. Om even voor 14.00 uur komt Nederland in actie tegen Japan in de finale.

Vrouwen plaatsen zich voor de finale ploegenachtervolging

De vrouwen hebben zich geplaatst voor de finale van de ploegenachtervolging. Het team met Ireen Wüst, Lotte van Beek en Antoinette de Jong won van de Verenigde Staten in een tijd van 3.00,41 en is daarmee al zeker van zilver.

In de eerste paar rondes was Nederland al een stuk sneller dan de Amerikaanse ploeg. De Nederlanders bouwden de voorsprong steeds verder uit, tot het punt dat de Amerikanen bijna zeven seconden langzamer waren.

Nu komen Japan en Canada in actie. De winnaar van deze race komt om 13.58 uur in de finale in actie tegen Nederland.

Appeltje, eitje! De Nederlandse dames rekenen zonder problemen af met de Verenigde Staten en staan in de finale! #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/9rva9gdfJE

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 21 februari 2018

Wat je moet weten over de ploegenachtervolging

Om 12.00 beginnen de halve finales voor de ploegenachtervolging. Bij de vrouwen schaatst Lotte van Beek voor Marrit Leenstra, besloot bondscoach Geert Kuiper dinsdag. "Marrit is meer een sprintster en hoeft nu maar één keer te rijden." aldus bondscoach Kuiper. Bovendien krijgen dan alle leden van het team een medaille, mochten de dames op plaats 1, 2 of 3 eindigen.

De regerend olympisch kampioen won de kwalificaties met een olympisch record van 2.55,61. De Verenigde Staten, met onder meer Heather Bergsma en Brittany Bowe, eindigden op de vierde plek met een tijd van 2.59,75. Het huidige wereldrecord staat op naam van Japan. Zij schaatsen in de tweede halve finale tegen Canada.

Ook in het team van de mannen heeft een wissel plaatsgevonden. Patrick Roest schaatst in plaats van Koen Verweij. Die leek niet in vorm bij de kwalificaties op zondag. Bondscoach Kuiper besloot daarom om dinsdag Roest, die zilver won bij de 1.500 meter, in te zetten bij de halve finales.

Lees hier meer voorbeschouwing over de ploegenachtervolging bij de mannen en de vrouwen

De mannen werden tweede in de kwalificatie en nemen het op tegen Noorwegen in de halve finale. De Noren eindigde in de kwalificatie op slechts 0,06 seconden achterstand van de Nederlandse mannen.

Ireen Wust, Lotte van Beek, Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en bondscoach Geert Kuiper tijdens de training. Foto Vincent Jannink/ANP

ISU legt uit waarom Canada en China bij de shorttrack relay werden gediskwalificeerd

Na de opzienbarende ontknoping bij de 3.000 meter relay bij de vrouwen van dinsdag, heeft de internationale schaatsunie ISU de foto's vrijgegeven op basis waarvan de scheidsrechters Canada en China diskwalificeerden. En waardoor Nederland dus alsnog een bronzen medaille won.

Lees ook: Het plotse brons was shorttrack op z’n vreemdst

China werd gediskwalificeerd omdat een Chinese schaatsster na de wissel een Koreaanse tegenstander een flinke duw gaf en daarbij te veel uitweek van haar lijn. De Canadese ploeg werd gediskwalificeerd omdat een schaatsster die op dat moment niet in de race lag voor Canada, de finishende Koreaanse en Chinese schaatssters in de weg zat.

📰 Following the Ladies’ 3000m Relay Final A that took place on Tuesday February 21, 2018, the ISU has decided to release the images that were reviewed by the referees.

See the full news on the link below:

🔗 https://t.co/NcrVTTraTC

— ISU Speed Skating (@ISU_Speed) 21 februari 2018

Tsjechië verslaat VS in kwartfinale ijshockey

Een aanval van de VS wordt gestopt door goalie Pavel Fracouz. Foto Srdjan Suki/EPA

Het ijshockeyteam van Tsjechië heeft de Verenigde Staten verslagen in de kwartfinale. Na reguliere speeltijd was de stand 2-2, maar de Tsjechen trokken bij de shoot-outs aan het langste eind.

Tsjechië leek met een voorsprong van 2-1 de overwinning tijdens reguliere speeltijd binnen te slepen, maar de Amerikaan Jim Slater maakte gelijk.

Nadat er in overtime niet gescoord werd, moest de wedstrijd beslist worden met shoot-outs. De Tsjechische keeper Pavel Francouz stopte alle vijf schoten op doel van de Amerikanen. Petr Koukal scoorde het beslissende punt voor Tsjechië.

Tijdens de Spelen in Vancouver werd de VS vierde, voor de Tsjechen is het voor het eerst sinds 2006 dat ze bij de Olympische Spelen de laatste vier bereiken.

Sofia Goggia wint de afdaling, Vonn brons

Sofia Goggia won bij het alpineskiën woensdagochtend de olympische titel op de afdaling. De Italiaanse skiester zette in het Jeongseon Alpine Centre een tijd neer van 1.39,22. Daarmee was ze net wat sneller dan de Noorse Ragnhild Mowinckel (1.39,31). Het brons ging naar Lindsey Vonn, de Amerikaanse winnares van de Spelen van 2010 van Vancouver: 1.39,69.

Vonn, die na de gemiste Spelen in Sotsji de olympische titel weer op haar naam wilde zetten, kwam een halve seconde tekort voor de winst. In Vancouver won ze goud, maar de Spelen in Sotsji moest ze aan zich voorbij laten gaan door een blessure. "Het was lastig te beseffen dat dit mijn laatste olympische afdaling zou zijn", zei de 33-jarige Vonn tegen persbureau AP. "Maar ik heb alles gegeven op de berg, zoals ik van tevoren zei. Sofia was onaantastbaar vandaag."

De grootste verassing bij de afdaling was de zilveren plak voor de Noorse Mowinckel. Zij stond nog nooit op het podium na een wereldbekerwedstrijd. "Ik had het niet beter kunnen doen", zei Mowinckel. "Dit was mijn beste afdaling ooit."

GOUD 🥇 voor Sofia Goggia 🇮🇹 op de afdaling!
🥈Ragnhild Mowinckel 🇳🇴
🥉Lindsey Vonn 🇺🇸#PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/WmhCZpdbPG

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 21 februari 2018

Het programma van dag 13

04.10 IJshockey, kwartfinale mannen
06.35 Freestyle skiën, finale ski-cross mannen
11.00 Langlaufen, finale groepssprint vrouwen
11.30 Langlaufen, finale groepsprint mannen
12.00 Schaatsen, halve finale ploegachtervolging vrouwen
12.22 Schaatsen, halve finale ploegachtervolging mannen
13.10 IJshockey, kwartfinale mannen
13.50 Bobsleeën, vierde ronde 2-bob vrouwen
13.58 Schaatsen, finale ploegachtervolging vrouwen
14.17 Schaatsen, finale ploegachtervolging mannen

Het volledige programma van de Winterspelen vind je hier

De Olympische Spelen zijn aanbeland bij de dertiende dag, de dag waarop voor Nederland twee (gouden) medailles in het verschiet liggen. Zowel de schaatsvrouwen als -mannen staan in de halve finale van de ploegachtervolging, het onderdeel dat in Sotsji 2014 twee gouden plakken opleverde. Bij winst volgt de finale, bij verlies de strijd om brons.
Maar eerst wachten de Amerikaanse vrouwen en de Noorse mannen in de halve finales. Bij de vrouwen is Lotte van Beek de vervanger van Marrit Leenstra, bij de mannen maakt Koen Verweij plaats voor Patrick Roest. Het betekent dat in het geval van een medaille alle teamleden er een ontvangen omdat iedereen minimaal één keer op het ijs heeft gestaan.

En er is de heel veel ijshockey, bij het olympisch toernooi van de mannen staan de kwartfinales op het programma. Alle grote landen zitten nog in het toernooi: Canada, Zweden, Tsjechië, Verenigde Staten, Finland en de Russische ploeg. Outsiders zijn Duitsland en Noorwegen.