Vicevoorzitter

EU-ministers nomineren Spanjaard De Guindos voor ECB

De Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos wordt vrijwel zeker vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). De enige tegenkandidaat, Philip Lane, president van de centrale bank van Ierland, trok zich maandag terug, kort voordat de ministers van Financiën van de negentien eurolanden zouden besluiten wie van hen zou worden voorgedragen. De EU-regeringsleiders nemen volgende maand een formeel besluit over de opvolging van de Portugees Vítor Constâncio, wiens termijn in mei afloopt. Een commissie van het Europees Parlement sprak vorige week nog een voorkeur uit voor Lane, na de twee kandidaten te hebben gehoord. Het optreden van de Ier zou „overtuigender” zijn geweest. Minister Hoekstra (Financiën, CDA) noemde beiden „uitstekende kandidaten”. (ANP)