Verenigde Staten

Trump steunt voorstel voor betere checks bij wapenverkoop

De Amerikaanse president Donald Trump heeft toegezegd een wetsvoorstel te steunen om achtergrondchecks bij verkoop van wapens te verbeteren. Hij sprak met de Republikeinse senator John Cornyn die samen met de Democraat Chris Murphy een voorstel heeft ingediend om de informatie in het National Instant Criminal Background Check System (NICS) te verbeteren. In dat systeem houden federale overheidsdiensten bij wie geen wapen meer mag kopen, bijvoorbeeld omdat hij of zij veroordeeld is voor een ernstig misdrijf of psychiatrische problemen heeft. Te vaak klopt de informatie in het NICS niet omdat federale instellingen informatie niet doorgaven, vinden de indieners. Het voorstel lijkt kansrijk dankzij brede steun van Democraten en Republikeinen en ook de president. (NRC)