‘Minstens honderd doden door bombardementen Oost-Ghouta’

Maandag zou daarmee de dodelijkste dag van de afgelopen drie jaar zijn geweest. De bombardementen gaan dinsdag verder.

Syrische mannen dragen een slachtoffer weg na bombardementen op Oost-Ghouta maandag.
Syrische mannen dragen een slachtoffer weg na bombardementen op Oost-Ghouta maandag. Foto Abdulmonam Eassa/AFP

Bij bombardementen van het Syrische leger op de rebellenenclave Oost-Ghouta, een buitenwijk van Damascus, zijn maandag ten minste honderd doden gevallen, onder wie twintig kinderen. Dat meldt het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) op basis van lokale bronnen.

Daarmee was maandag de dodelijkste dag van de afgelopen drie jaar. Dinsdag gingen de bombardementen verder. Volgens het SOHR zouden daarbij ook al minstens 45 mensen om het leven gekomen, schrijft Reuters. Daarmee zou het totale dodental sinds zondag staan op ongeveer 190 slachtoffers. Zo’n 850 mensen zijn de afgelopen drie dagen gewond geraakt.

Er worden artilleriebeschietingen gedaan en de Syrische luchtmacht voert bombardementen uit met gevechtsvliegtuigen en helikopters. Slachtoffers worden bedolven onder het puin van kapotgeschoten gebouwen. Oost-Ghouta is de laatste enclave in de buurt van de Syrische hoofdstad die nog in handen is van rebellen. Het Syrische leger heeft de afgelopen weken de druk op de rebellen opgevoerd. Mogelijk volgt de komende dagen een grondoffensief.

Lees meer over de bombardementen op Oost-Ghouta: Elke dag bommen en veevoer

In Oost-Ghouta verblijven op het moment zo’n 400.000 mensen, onder wie veel vluchtelingen. De regionale coördinator voor Syrische vluchtelingen Panos Moumtzis van vluchtelingenorganisatie UNHCR zei in een verklaring maandagavond dat de bombardementen “direct moeten stoppen”.

Oppositie veroordeelt ‘internationale stilte’

De Syrische oppositie beticht Damascus van een “oorlog van vernietiging” en veroordeelt de “internationale stilte over de misdaden” van de Syrische president Assad, schrijft persbureau AFP. Bij vijfdaagse bombardementen door de Syrische luchtmacht eerder deze maand kwamen in Oost-Ghouta al zo’n 250 burgers en rebellen om het leven. Ook raakten honderden mensen gewond.

Bekijk hier foto’s van Oost-Ghouta. Let op, sommige beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

    • Christiaan Paauwe