Holleeder-proces: Willem mag vragen stellen aan zus Sonja

NRC-redacteur Jan Meeus is aanwezig bij het proces-Holleeder en stuurt tweets vanuit de rechtbank. Lees hier zijn verslag terug.

Foto Aloys Oosterwijk / ANP

Een spiegelparadijs met een gitzwarte binnenkant: zo valt het leven van Sonja Holleeder misschien wel het beste samen te vatten. Op een lange serie telefoongesprekken die Willem Holleeders advocaat Sander Janssen de revue liet passeren, reageerde Sonja doorgaans met vaste stem: zij moest “gewoon blijven doen”, omdat Willem wat zocht achter iedere gedragsverandering die hij meende waar te nemen.

Advocaat Janssen zei dat het niet geloven is dat iedereen in het gezin van Sonja normaal bleef doen. Haar reactie:

“Dat is voor een ander niet te begrijpen. Ik ben alles blijven doen voor Willem. Dat moest wel, omdat hij iets anders niet accepteerde. Maar we hebben het hier wel over de man die Cor heeft laten vermoorden. Hoe verwacht u dat ik daar tegenop kom?”

“Weet je wat het is”, zo zei Sonja vlak voor de pauze: “Hij kan het zo mooi verbloemen. Hij had me al in de tang voordat de aanslag werd gepleegd. En zo maakt hij je deelgenoot van zijn daden. Je kan dan niet anders.”

NRC-redacteur Jan Meeus volgde de zaak dinsdag in de rechtbank. Lees hier zijn twitterverslag terug.


Bekijk hier het hele dossier over de zaak rondom Holleeder: