’250 doden in 48 uur in Oost-Ghouta’

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt over de dodelijkste twee dagen in het Syrische Ghouta sinds 2013.

Dodelijke slachtoffers van de bombardementen op Oost-Ghouta.
Dodelijke slachtoffers van de bombardementen op Oost-Ghouta. Foto Mohammed Badra/EPA

Door bombardementen van het Syrische leger op rebellenenclave Oost-Ghouta, nabij de Syrische hoofdstad Damascus, zijn sinds zondagnacht 250 mensen om het leven gekomen, onder wie 58 kinderen. Ook zijn 1.200 mensen gewond geraakt. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) dinsdag, schrijft persbureau Reuters.

Het observatorium spreekt over de dodelijkste 48 uur sinds de chemische aanval op Ghouta in 2013. Daarbij kwamen toen honderden mensen om, schattingen liepen uiteen van 300 tot 1.500 doden.

Volgens het SOHR, dat vanuit het Verenigd Koninkrijk via lokale bronnen het Syrische conflict volgt, zijn er dinsdag 106 mensen omgekomen door bombardementen op Oost-Ghouta. Ook maandag vielen er door aanvallen op de buitenwijk van Damascus vele tientallen doden.

Lees ook: Eindspel om Syrië wordt grimmiger

VS ‘uiterst bezorgd’

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet dinsdag weten “uiterst bezorgd” te zijn vanwege het bombardement van het Syrische regime op Oost-Ghouta, meldt persbureau AFP. Een woordvoerder zei dat het geweld nu moet stoppen. Zij hekelde tegenover de aanwezige journalisten de “tactiek” van de Syrische president Bashar al-Assad van “belegering en verhongering”.

Volgens Jean-Yves le Drian, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, verslechtert de situatie in Syrië “aanzienlijk”. In de komende dagen brengt hij daarom een bezoek aan Moskou en de Iraanse hoofdstad Teheran, meldt AFP. Er moet snel iets verbeteren, anders “gaan we op weg naar een humanitaire catastrofe”, zei de minister in het Franse parlement.

‘Onnoemelijk leed’

Bij de bombardementen op Oost-Ghouta werden ook vijf ziekenhuizen geraakt. Panos Moumtzis, de humanitair coördinator voor Syrië namens de Verenigde Naties, heeft de aanvallen veroordeeld. Moumtzis schreef op Twitter over “onnoemelijk leed” en dat “deze nachtmerrie nu moet eindigen”.

Twitter avatar PanosMoumtzis Panos Moumtzis It’s beyond imagination what is happening in #EastGhouta #Syria today. The untold suffering is intolerable and resi… https://t.co/aujy4lusxg

Volgens Damascus richt het leger zich enkel op militanten. Sinds 2013 wordt Oost-Ghouta belegerd door regeringstroepen. Er wonen volgens de Verenigde Naties bijna 400.000 mensen.