Zeventien doden bij instorting afvalberg Mozambique

De afvalberg in de arme wijk Hulene van hoofdstad Maputo was drie verdiepingen hoog. Door zware regenval stortte de hoop gedeeltelijk in.

Bewoners van de wijk Maputo kijken toe terwijl hulpverleners in het afval zoeken naar slachtoffers.
Bewoners van de wijk Maputo kijken toe terwijl hulpverleners in het afval zoeken naar slachtoffers. Foto Antonio Silva/EPA

In Maputo, de hoofdstad van Mozambique, zijn maandagochtend zeker zeventien mensen om het leven gekomen doordat een enorme afvalberg instortte. Volgens lokale media begon de afvalberg, zo’n vijftien meter hoog, te schuiven door hevige regenval.

De brandweer en andere reddingswerkers zoeken nog naar slachtoffers. Rondom de vuilnisbelt staan huisjes, waarvan een aantal is bedolven onder het puin. Omwonenden zijn weggevlucht uit angst voor meer ongelukken.

Het ongeluk vond plaats in Hulene, een arme wijk van de hoofdstad. Bewoners zoeken op de vuilnisbelt naar spullen die nog bruikbaar zijn of kunnen worden verkocht. Hulpverleners hebben zich volgens persbureau AP vaker beklaagd over de omgeving rond de afvalberg, die ze gevaarlijk voor de gezondheid noemen.