Rechtbank: verhoor Sonja Holleeder openbaar

Vandaag wordt Willems zus Sonja Holleeder gehoord als getuige. Ze is weduwe van Cor van Hout, volgens justitie een van de slachtoffers van Holleeder.

De advocaten van Willem Holleeder, Sander Janssen en Robert Malewicz, arriveren bij de rechtbank in Amsterdam Osdorp voor een zitting in de zaak tegen Willem Holleeder.
De advocaten van Willem Holleeder, Sander Janssen en Robert Malewicz, arriveren bij de rechtbank in Amsterdam Osdorp voor een zitting in de zaak tegen Willem Holleeder. Foto Lex van Lieshout/ANP

De rechtbank heeft een verzoek om Sonja Holleeder achter gesloten deuren te horen afgewezen. Dat betekent dat de geplande verhoren van Sonja Holleeder deze week gewoon doorgaan en de zitting openbaar zijn voor pers en publiek. Ook verzoeken om Astrid Holleeder en ex-vriendin Sandra Klepper achter gesloten deuren te horen is afgewezen. Wel wordt de stem vervormd bij het verhoor van Sandra Klepper.

Volgens Willem Jebbink, de advocaat van de zussen Holleeder en Sandra Klepper, is er sprake van een ernstige bedreiging aan het adres van de zussen Holleeder en kan een openbaar verhoor de veiligheid van de twee vrouwen verder in gevaar brengen. Bovendien zou de verdediging van Willem Holleeder in de ogen van Jebbink niet beperkt worden door het verhoor achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.

Het Openbaar Ministerie ging mee in die redenering. Maar volgens de rechtbank weegt het belang van een openbare zitting zwaarder en is onvoldoende duidelijk in hoeverre een openbaar verhoor de veiligheid van de getuigen verder in gevaar zou brengen.

‘In het openbaar door slijk gehaald’

Advocaat Sander Janssen stelde dat gezien alle beschuldigingen via de media en in de twee veelbesproken boeken van Astrid, de getuigenissen in het openbaar moeten plaatsvinden. “Cliënt is in het openbaar door het slijk gehaald en wil zich in het openbaar verdedigen.” Daar hoort in de visie van Janssen dus een openbaar verhoor bij.

De rechtbank is het daar dus mee eens. Met het verhoor van Sonja wordt maandagmiddag nog begonnen. Ook dinsdagmiddag en vrijdagmiddag wordt zij verhoord.

Derde week

De rechtszaak tegen Willem Holleeder ging maandag de derde week in met het verhoor van zijn zus. Sonja is de oudste zus van Willem en de weduwe van Cor van Hout, volgens justitie een van de slachtoffers van Holleeder.

NRC-redacteur Jan Meeus was aanwezig in de rechtbank. Lees hier zijn twitterverslag terug:

Voor Sonja is het de eerste openbare confrontatie met haar broer sinds drie jaar geleden bekend werd dat ze belastende verklaringen tegen Willem heeft afgelegd. Ze geldt samen met haar jongere zus Astrid als een cruciale getuige in het proces tegen ‘De Neus’.

Lees: ‘Geld is de as’ in familie Holleeder

NRC houdt een audiovisueel dossier bij over de zaak tegen Holleeder.