Vijf jaar celstraf voor ‘politiemol’ Mark M.

Ook mag de voormalige politierechercheur tien jaar geen publieke functie uitoefenen. Mark M. woont op het moment in Oekraïne.

Verdachte Mark M. en zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers, verdachte Mark S. en diens advocaat tijdens de inhoudelijke behandeling in de rechtbank in Den Bosch.
Verdachte Mark M. en zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers, verdachte Mark S. en diens advocaat tijdens de inhoudelijke behandeling in de rechtbank in Den Bosch. Tekening Aloys Oosterwijk/ANP

Wegens grootschalige corruptie is de 31-jarige voormalige politierechercheur Mark M. maandagmiddag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar onvoorwaardelijk. Hij mag ook tien jaar lang geen publieke functie meer uitoefenen.

De rechtbank oordeelt dat de ex-agent het aanzien van de politie zeer ernstig heeft geschaad  door jarenlang geheime politie-inlichtingen aan de onderwereld te verkopen. „Een onkreukbaar politiekorps is voor het functioneren van de rechtsstaat een absoluut vereiste”, aldus de rechtbank. De rechtbank eist dat M. onmiddellijk wordt gearresteerd.

Mark M. werd eerder in Nederland uit voorarrest ontslagen. Hij woont tegenwoordig in Oekraïne. Het OM had vorige maand al zijn gevangenhouding gevraagd mocht hij worden veroordeeld. Nederland heeft met Oekraïne een uitleveringsverdrag.

Lees meer over het proces tegen M.: Kritiek op onderzoek ‘politiemol’

Het OM had vorige maand ook een gevangenisstraf van vijf jaar tegen de ‘politiemol’ geëist wegens schending van het ambtsgeheim, witwassen, corruptie, computervredebreuk en deelname aan een criminele organisatie. Volgens officier van justitie Willem Bos heeft de verdachte de kernwaarde van de politie, onkreukbaarheid, geschonden:

„Door als agent schaamteloos, keer op keer op keer, voor eigen gewin vertrouwelijke politiegegevens weg te sluizen, bracht hij enorme schade toe aan het vertrouwen in de politie en gooide hij de waardigheid van het politieambt te grabbel.”

De verdachte werd een maand na zijn aanhouding in 2016 al door toenmalig politiebaas Gerard Bouman omschreven als „de rotste appel sinds tijden.”

Volgens berekeningen van de rijksrecherche heeft de ex-agent zo’n 800.000 euro verdiend met de verkoop van informatie aan een vijftigtal Brabantse en Limburgse gangsters. In de politiecomputers werden 28.521 zoekvragen van hem aangetroffen. M. smokkelde informatie op USB-sticks naar buiten. Bij medeverdachte Mark S. werd bij een huiszoeking 235.000 euro in contanten, drugs, jammers (stoorzenders) en 167 A4’tjes uit politiedossiers gevonden.

Undercoveroperatie

De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is dat M. geld kreeg of dat dit werd aangeboden. Hij wordt dan ook – net als de medeverdachten – vrijgesproken van omkoping. Wel liet de oud-politieman zich ‘betalen’ in de vorm van een belofte voor een toekomstige samenwerking bij de handel in versleutelde telefoons en diamanten.

De rechtbank heeft voor het bewijsmateriaal ook de informatie goedgekeurd die de rijksrecherche verzamelde via een undercoveroperatie. Twee agenten van de dienst Werken onder Dekmantel – die zich als stel voordeden – wisten contact te leggen met M., die in september 2015 met zijn Oekraïense echtgenote op vakantie ging naar Curaçao. Na een paar etentjes bleek M. bereid in te gaan op het verzoek van de undercoveragent om in de politiecomputer informatie op te zoeken.

Lees ook De gangen van de politiemol zijn nog steeds ondoorgrondelijk

In ruil voor politie-info wilde M. „telefoons met encryptie” verkopen aan zijn nieuwe vriend. Het ging volgens hem om telefoons zonder sim-kaart die alleen via het internet werken en niet kunnen worden getapt. M. bood de agenten ook aan een handel in ruwe, onbewerkte diamanten te beginnen die hij in de Oekraïne zou laten slijpen.

M. heeft zich ook schuldig gemaakt aan witwassen. De rijksrecherche heeft becijferd dat Mark M. in de vier jaar voor zijn aanhouding 77.283,84 euro meer heeft uitgegeven dan waarover hij op basis van legale ontvangsten kon beschikken.

De rechtbank concludeert dat de verdachte door zijn handelen „politie-optreden heeft gefrustreerd” waardoor „in een aantal gevallen daadwerkelijk daders van strafbare feiten de dans zijn ontsprongen. Daarbij ging het ook om grootschalige opsporingsonderzoeken. De verdachte zou zich dit zwaar moeten aanrekenen, maar hij heeft zich vanaf het begin in een slachtofferrol gemanoeuvreerd en neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden.”

Volgens de rechters is er geen reden de straf te matigen omdat er veel media-aandacht was. Die journalistieke belangstelling heeft de verdachte over zichzelf afgeroepen. „Immers hij is degene die lange tijd ernstige strafbare feiten pleegde. De grote aandacht geeft ook aan hoe zeer de rechtsorde is geschokt door het handelen van de verdachte”.

De rechtbank neemt het wel de korpschef en de minister van justitie kwalijk dat ze zich na de aanhouding van de politiemol al in het openbaar uitlieten over het kwalijke handelen van de verdachte. „Deze uitlatingen lijken te passen in het huidige tijdsbeeld dat ook hoge overheidsfunctionarissen en politici menen zich te moeten uitlaten over strafzaken die niet aan hen ter beoordeling voorliggen. De scheiding der machten (trias politica) wordt daarmee regelmatig met voeten getreden. Terwijl van een bewindsman en een politiechef ook in dit geval mag worden verwacht dat zij deze machtenscheiding respecteren”. De rechters menen dat het recht op een eerlijk proces evenwel niet is geschonden.

Medeverdachte Mark S. is veroordeeld tot drie jaar cel.