Trumpblog

Amerikaanse ambassade in Jeruzalem opent al in mei

Welkom! In dit blog leest u al het relevante nieuws omtrent de Amerikaanse president Donald Trump en zijn regering.

We sluiten dit Trumpblog af

De laatste Trump-updates leest u in het nieuwe Trumpblog.

'Amerikaanse ambassade in Jeruzalem opent al in mei'

De Amerikaanse ambassade in Israël zal al in mei de deuren openen in Jeruzalem, meldt persbureau AP. De datum is onder meer gekozen omdat Israël die maand 70 jaar onafhankelijkheid viert. Israël riep op 14 mei 1948 de onafhankelijkheid uit.

Update 19:44 uur:
het Witte Huis heeft nu zelf ook bevestigd dat het de ambassade in mei zal openen. Eerder al lieten twee anonieme regeringsfunctionarissen tegenover persbureau AP weten dat het Amerikaanse Congres vrijdag op de hoogte was gebracht.

De datum is opvallend, omdat vicepresident Mike Pence eerder had gezegd dat de opening pas eind 2019 zou plaatsvinden. Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei eerder dat de opening nog wel jaren op zich kon laten wachten.

In december erkende president Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De internationale gemeenschap ziet Tel Aviv als hoofdstad. Trump kondigde aan de ambassade van Tel Aviv naar de heilige stad te verplaatsen. Die aankondiging kwam hem wereldwijd op forse kritiek te staan. Israël ziet Jeruzalem als zijn hoofdstad, maar de Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad.

In eerste instantie zal de ambassade uit slechts enkele kantoren bestaan in een gebouw van een andere Amerikaanse organisatie, schrijft AP. Eerder meldde AP dat de Amerikaanse regering onderzoekt of zij een gift van de Republikeinse megadonor Sheldon Adelson mag accepteren om een deel van de ambassade mee te financieren.

De Israëlische minister van Inlichtingen, Israel Katz, feliciteerde Trump met het besluit om de ambassade al in mei te openen: "Er is geen groter cadeau dan dat", twitterde hij:

I would like to congratulate Donald Trump, the President of the US @POTUS on his decision to transfer the US Embassy to our capital on Israel's 70th Independence Day. There is no greater gift than that! The most just and correct move. Thanks friend!

— ישראל כץ Israel Katz (@Israel_katz) February 23, 2018

Gewapende bewaker greep niet in tijdens schietpartij school

Een gewapende politieman die aanwezig was tijdens de schietpartij op de school in Parkland, Florida, deed niets om de leerlingen en docenten te beschermen. Dat blijkt uit beveiligingsbeelden van de school, meldt persbureau Reuters. De politieman heeft zijn ontslag ingediend.

Hij was vorige week woensdag als enige politieman gestationeerd bij de Marjory Stoneman Douglas High School. Die dag opende de 19-jarige oud-leerling Nikolas Cruz het vuur in een van de schoolgebouwen. Hij vermoordde zeventien scholieren en docenten.

De politieman stond in de tussentijd buiten en reageerde niet, terwijl hij wist dat de schietpartij gaande was. Op de camerabeelden is te zien hoe hij in anderhalve minuut het gebouw bereikte waar Cruz naar binnen was gegaan. Ruim vier minuten bleef hij buitenstaan, daarna was de schietpartij voorbij.

'De schutter doodschieten'

Aan de lokale sheriff Scott Israel vroeg persbureau Reuters wat de bewaker had moeten doen. “Naar binnen gaan”, antwoordde hij. “En de schutter doodschieten.”

Donderdag pleitte president Trump voor het bewapenen van leraren om schietpartijen op scholen te stoppen. Daarnaast wil hij grondigere controles op de achtergrond van kopers van vuurwapens en een verbod op zogenoemde bump stocks, waarmee een gewoon geweer gebruikt kan worden als automatisch wapen.

Ontmoeting Pence en Noord-Koreaans delegatie op laatste moment afgeblazen

Een ontmoeting tussen vicepresident Mike Pence en twee vertegenwoordigers van de Noord-Koreaanse regering is op 10 februari twee uur voor aanvang afgeblazen door de Noord-Koreanen. De ontmoeting zou in het geheim plaatsvinden in Zuid-Korea, aangezien de twee delegaties daar aanwezig waren voor de Olympische Winterspelen. Dit zegt de Amerikaanse regering tegen The Washington Post.

Pence zou met zijn team op de laatste dag van zijn driedaagse bezoek aan Zuid-Korea met de zus van de Noord-Koreaanse president Kim Yo-jong en de hoge vertegenwoordiger Kim Yong-nam aan tafel zitten. De stafchef van Pence zegt dat de Noord-Koreanen waren afgehaakt omdat Pence in aanloop naar de ontmoeting mensenrechtenschendingen en het nucleaire programma van Pyongyang publiekelijk had bekritiseerd. Ook had hij gesprekken gehad met Noord-Koreaanse vluchtelingen, wat de Noord-Koreaanse delegatie niet zou bevallen.

Op 10 februari nodigde Kim Jong-un de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in uit voor een bezoek aan Pyongyang. Jae-in zei dat hij zijn best zou doen om een bezoek aan het noorden te brengen. Dit zou de eerste ontmoeting zijn van twee Koreaanse staatshoofden sinds 2007.

Nederlander duikt op in Ruslandonderzoek

De Nederlandse advocaat Alex van der Z. bekende dinsdag een valse getuigenis af te hebben gelegd tegen onderzoekers van aanklager Robert Mueller. Hij zou gelogen hebben over banden met de Amerikaanse lobbyist Richard Gates.

Trump zegt verbod op 'bump stocks' toe

Een wapen met bump stock. Foto Allen G. Breed/AP

Donald Trump heeft zijn minister van Justitie gevraagd nieuwe regelgeving op te stellen waardoor onder meer bump stocks verboden worden. De president wil accessoires waarmee een gewoon geweer gebruikt kan worden als automatisch wapen aan banden leggen. Die werden onder meer gebruikt door de schutter die in Las Vegas in oktober 58 mensen doodschoot.

De nieuwe regelgeving zou "heel snel" voltooid moeten worden, zei Trump dinsdag bij het Witte Huis, meldt Reuters. Hoewel Republikeinen doorgaans geen voorstander zijn van strengere wapenwetgeving gingen in de partij na de schietpartij in oktober al stemmen op om de bump stocks te verbieden. Een aantal prominente Congresleden zei daar vrijwel direct een mogelijk antidotum voor toekomstige slachtpartijen in te zien.

Zo werkt de bump stock

Bump stocks zijn accessoires die schutters zelf op hun wapen kunnen monteren. Het gaat om een aangepaste kolf die gebruikmaakt van de terugslag van het wapen om sneller te kunnen vuren. Normaal is de kolf (het deel dat de schutter tegen zijn schouders houdt) een vast onderdeel van het wapen, maar met een bump stock zit er enkele centimeters speling in.

De schutter drukt de trekker in en duwt tegelijkertijd het wapen met de andere hand van zich af. Doordat de kolf ruimte biedt om na het afschieten van een kogel verder naar achteren te bewegen dan zonder bump stock, wordt de trekker even losgelaten (zie ook de animatie). Anders dan bij een echt automatisch wapen blijft de trekker daardoor niet ingedrukt, maar wordt feitelijk heel snel achter elkaar overgehaald.

Bump stocks hielpen de schutter in Las Vegas in vrij korte tijd meer dan duizend kogels af te vuren.

Met een bump stock kan de trekker (rood) veel sneller overgehaald worden dan zonder. Beeld Phoenix7777/Wikimedia

Trump belooft strengere wapenchecks te steunen

Donald Trump tijdens een bezoek aan Florida, waar vorige week zeventien doden vielen bij een schietpartij op een school. Foto Jim Watson / AFP

Donald Trump heeft toegezegd een wetsvoorstel te steunen waarmee de achtergrondchecks bij de verkoop van wapens verbeterd moeten worden.

Trump sprak met de Republikeinse senator John Cornyn die samen met de Democraat Chris Murphy een voorstel heeft ingediend om de informatie in het National Instant Criminal Background Check System (NICS) te verbeteren. In dat systeem houden federale overheidsdiensten bij wie geen wapen meer mag kopen, bijvoorbeeld omdat hij of zij veroordeeld is voor een ernstig misdrijf of psychiatrische problemen heeft.

Het komt te vaak voor dat de informatie in het systeem niet klopt omdat federale instellingen informatie niet hebben doorgegeven, vinden de indieners van de wet. De president is dat met hen eens, liet zijn voorlichter Sarah Sanders weten volgens persbureau Reuters:

"Terwijl de discussie nog gaande is en herzieningen worden overwogen, steunt de president pogingen om het federale achtergrondchecksysteem te verbeteren."

Ondanks meerdere pogingen is het al lange tijd niet meer gelukt om strengere wapenwetgeving door het Congres te loodsen. Sinds de schietpartij in Sandy Hook in 2012 ieder voorstel gestrand. Dit voorstel lijkt dankzij de brede steun van zowel Democraten, Republikeinen als de president wel kansrijk.

Lees ook: Hoop op strengere wapenwet groeit

'Chinese beveiliging veroorzaakte opstootje over nucleaire koffer'

Tijdens Trumps bezoek aan China, in november vorig jaar, ging het even mis rond de beveiliging van de zogeheten nuclear football. Trumps stafchef John Kelly moest eraan te pas komen om te zorgen dat de militair die deze tas met de nucleaire codes bij zich draagt, kon deelnemen aan het programma van het staatsbezoek. Het leidde zelfs tot een handgemeen tussen personeelsleden van de Amerikaanse geheime dienst en Chinese beveiligingsbeambten.

De Amerikaanse journalist Jonathan Swan, van de politieke nieuwswebsite Axios, beschrijft het incident maandag in zijn wekelijkse nieuwsbrief. Op 9 november bezocht Trump met zijn entourage de Grote Hal van het Volk aan het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing. Chinese beveiligers blokkeerden daar de ingang voor de Amerikaanse militair die deze 'gevaarlijke koffer' bij zich draagt - terwijl deze functionaris, samen met de dokter van de president, te allen tijde in de buurt van de Amerikaanse president moet blijven.

Secret Service in actie

Toen Kelly kwam aangesneld en daarbij de Amerikaanse agenten beval om gewoon te lopen, werd het fysiek. Kelly duwde een Chinese beveiliger van zich af en een lid van de Secret Service werkte die beveiligingsbeambte tegen de grond. Swans bronnen zeggen dat het allemaal in een flits voorbij was en dat aanwezigen werd opgelegd te zwijgen over het incident. Voor de Amerikanen, die aan de journalist vertelden dat ze het gewone beveiligingsprotocol volgden, was duidelijk dat ten minste één lid van de Chinese beveiliging niet op de hoogte was.

Dat nieuws over het opstootje nu pas naar buiten komt, verbaast de journalist zelf. Swan, die al jaren schrijft over Washington en de Amerikaanse politiek, sprak met vijf mensen die 'bekend' zijn met het incident. Hij weet verder te vermelden dat de nuclear football tijdens de commotie altijd buiten het bereik van de Chinezen zou zijn gebleven.

In februari vorig jaar gingen gasten van het Mar-a-Lagoresort van Trump op de foto met de militair die de nucleaire codes bij zich draagt.

Nieuw Trumpblog

We beginnen de week met een nieuw Trumpblog. Lees hier het Trumpblog van vorige week terug.