Thuiskok. Ongegeneerd genieten

Deze week gaan we smullen. Tenminste, als u net als ik houdt van de Indiase keuken en haar heerlijke curries. Ik ben er dol op, die aardse gerechten met zacht gegaard vlees en een overdaad aan specerijen in volmaakte harmonie waarvan je de eigenschappen al etend overneemt. Een zachte butter chicken, bijvoorbeeld, eet je lekker ontspannen, een madras curry prikkelt met zijn pittigheid, daar ga je al wat rechter van zitten. En bij een Vindaloo moet je oppassen dat je niet uit elkaar knalt van de pittigheid.

Het is alleen jammer dat veel Indiase restaurants zo onverzorgd zijn. Ik heb geen idee waarom, maar bij veel restaurants kun je beter afhalen dan er zitten, want voor je het weet dwalen je ogen af en blijven hangen bij plakkerige tafels, bevlekte muren en vraag je je bezorgd af hoe de keuken er eigenlijk uit ziet.

Uiteraard zijn er bijzondere uitzonderingen, zoals in Londen het strakke Amaya en het sexy Gymkhana, daar zie je wat voor geweldige potentie die aardse gerechten hebben en hoe verfijnd de keuken kan zijn.

De Amerikaan Dan Toombs was ook dol op curries en hij besloot zijn liefde voor Indiaas eten in 2010 om te zetten naar een blog. Hierop nam hij zich voor om een jaar lang alleen maar Indiaas te koken om zich te perfectioneren en voor hij het wist pikten de Britse media zijn blog op, besprak hij restaurants en leerde hij de geheimen van de chefs zelf.

Nu is er dan zijn eigen boek, The Curry Guy, waarin hij meer dan honderd recepten deelt op basis van wat hij leerde van de kenners en die hij vervolgens zelf verder uitwerkte.

Dat is meteen een belangrijk aspect van de Indiase keuken: er zijn verschrikkelijk veel versies van gerechten. Geen twee tikka massala’s zullen hetzelfde smaken, maar deel van het plezier is alles zelf maken en verder uitwerken.

Terwijl ik de recepten las en de foto’s bekeek, kreeg ik steeds meer trek. De Indiase keuken is er een van overdaad, van specerijen die branden, hootskool dat nog naschroeit. Gerechten die je het liefst met je handen eet, met totale overgave. Gewoon ongegeneerd genieten van kruidige kip- en vleesgerechten. Heerlijk.