Spaanse De Guindos nieuwe vicevoorzitter ECB

De benoeming van de Spanjaard zet de deur open voor een nieuwe voorzitter uit een van de noordelijke landen.

Foto Pierre-Philippe Marcou/AFP

De Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos wordt vrijwel zeker de nieuwe vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). De Europese ministers van Financiën hebben maandag hun steun uitgesproken voor de Spanjaard.

De steun voor De Guindos kwam niet helemaal als een verrassing nadat eerder op de dag de enige andere kandidaat, de president van de centrale bank van Ierland, zich had teruggetrokken. De Ierse minister van Financiën liet volgens persbureau Reuters in een verklaring weten het van groot belang te vinden dat de nieuwe vicevoorzitter unaniem gekozen zou worden en geen aanleiding zou zijn voor debat. Hij wenste De Guindos “veel succes”.

Critici waren bang dat de onafhankelijkheid van de ECB in het geding zou komen met de benoeming van De Guindos omdat hij een politicus is. “Ik ben een minister maar dit zorgt er niet voor dat ik de onafhankelijkheid van de ECB niet kan verdedigen”, reageerde hij.

Lees ook: Plek Draghi hoofdprijs in stoelendans

De benoeming van de Spanjaard zet de deur open voor een nieuwe voorzitter uit een van de noordelijke landen. De termijn van de huidige voorzitter Mario Draghi, loopt namelijk in oktober 2019 af en zijn opvolging speelt nu al. De informele afspraak binnen de ECB is dat als de vicevoorzitter uit Zuid-Europa komt, de voorzitter uit het noorden moet komen.

De Guindos zal waarschijnlijk eind maart officieel worden benoemd. Hierna zal hij zijn functie als minister van Economische Zaken neerleggen. Hij volgt de huidige vicevoorzitter Vitor Constâncio op.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat De Guindos de nieuwe vicevoorzitter van de ECB wordt. Dit klopt niet. Hij is voorgedragen door de ministers van Financiën maar dit moet nog bekrachtigd worden door de Europese regeringsleiders die eind maart bijeenkomen.