Lorentzen bezorgt Noren eerste schaatsgoud sinds 1998

Goud op de 500 meter voor de Noor Havard Hjolmeford Lorentzen, geen Nederlanders op het podium.

Havard Lorentzen juicht na zijn 500 meter als hij zijn eindtijd op het scorebord ziet.
Havard Lorentzen juicht na zijn 500 meter als hij zijn eindtijd op het scorebord ziet. Foto Petr David Josek/AP Photo

De mooiste binnenbocht van het olympisch schaatstoernooi tot nu toe, knallen op de laatste honderd meter en Håvard Hjolmeford Lorentzen is olympisch kampioen op de 500 meter. In 34,41 seconden verbeterde de Noorse stylist het olympisch record van Casey Fitzrandolph uit 2002. Wat een race van de pupil van coach Jeremy Wotherspoon, de Canadees die als 500-meterspecialist zelf nooit olympisch goud wist te halen.

Schaatsland Noorwegen leeft weer, met de eerste gouden medaille sinds de winst van Ådne Søndrål op de 1.500 meter in Nagano 1998. Tweede werd verrassend, en tot groot enthousiasme van het publiek in de Gangneung Oval, de Zuid-Koreaan Cha Min-kyu in 34,42. Het brons ging naar de 20-jarige Chinees Tingyu Gao (34,65).

De Nederlanders, in Sotsji nog één-twee-drie, vielen buiten de prijzen. Ronald Mulder werd in 34,83 zevende, Kai Verbij negende (34.90) en regerend wereldkampioen Jan Smeekens tiende (34,93).

Schaatsen 500m mannen
. Havard Lorentzen OR
. Cha Min-kyu
. Tingyu Gao
4. Mika Poutala
5. Daichi Yamanaka
6. Joji Kato
7. Ronald Mulder
8. Nico Ihle
9. Kai Verbij
10. Jan Smeekens

Eén race

Voor het eerst sinds 1994 werd de kortste afstand weer verreden over één race. In Sotsji leidde twee omlopen nog tot een dramatische ontknoping, toen Jan Smeekens een ereronde lang dacht goud te pakken tot het scorebord de tijden optelde en toch Michel Mulder als winnaar aangaf.

Lorentzen (25) won dit seizoen drie van de negen wereldbekerraces over 500 meter. In Noorwegen geldt hij al jaren als een uitzonderlijk talent. Bij zijn club Fana IL uit Bergen, waar ook Sverre Lunde Pedersen en Sindre Hendriksen vandaan komen, waren de verwachtingen hooggespannen.

Lorentzen werd gezien als allrounder en mogelijke opvolger van Håvard Bøkko. Maar blessures stonden een doorbraak in de weg. Net toen hij op de middenafstanden internationaal leek door te breken, liep hij in het najaar van 2015 bij een training in Inzell een diepe snijwond op die hem lang uit de roulatie hield. Vorig seizoen legde hij zich meer en meer toe op de sprintafstanden, met Jeremy Wotherspoon als nieuwe coach. De Canadese oud-topsprinter had snel een positieve invloed. Lorentzen werd vijfde bij de EK sprint en tweede achter Verbij bij de WK sprint. Met olympisch goud is hun samenwerking op een unieke manier bekroond. „Jeremy heeft mij technisch en mentaal heel veel geleerd”, vertelde Lorentzen al voor zijn gouden race.