Letse bankpresident verdacht van aannemen smeergeld

De president van de Letse centrale bank wordt verdacht van corruptie en het aannemen van 100.000 euro aan smeergeld. Hij werd zaterdag al opgepakt.

Foto Ints Kalnins/Reuters

De Letse president van de centrale bank Ilmars Rimsevics wordt verdacht van corruptie en het aannemen van 100.000 euro aan smeergeld. De Letse anti-corruptiedienst KNAB is een strafrechtelijk onderzoek gestart, aldus een verklaring. Hij is inmiddels op borgtocht vrijgelaten en ontkent de beschuldigingen.

Rimsevics werd zaterdag opgepakt nadat de KNAB vrijdag een inval had gedaan in zijn huis en kantoor. De KNAB heeft nog geen formele aanklacht gedaan tegen de president.

De Letse bank Norvik zou ook een klacht hebben ingediend tegen Rimsevics vanwege afpersing, dat meldt persbureau AP op basis van een verklaring van de bestuursvoorzitter van de bank. Rimsevics zou zijn macht hebben misbruikt en de bank smeergeld hebben geëist.

Rimsevics staat al sinds 2001 aan het hoofd van de centrale bank. Sinds Letland in 2014 onderdeel werd van de eurozone is hij ook lid van het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB).

Reactie premier

De Letse premier Maris Kucinskis zei na spoedoverleg met zijn kabinet maandag dat Rimsevics “beperkingen” krijgt opgelegd, aldus persbureau AP. Het is nog niet duidelijk om welke restricties het gaat. De minister van financiën riep zondag de bankpresident al op om voorlopig zijn functie neer te leggen.

De centrale bank liet zondag via Twitter weten de werkzaamheden gewoon te hervatten en het strafrechtelijk onderzoek te steunen. “Wij hebben een zero tolerance-beleid omtrent corruptie en andere ongeoorloofde activiteiten.”