Olympische Spelen

Teruglezen dag 11 Winterspelen: geen Nederlands eremetaal op 500 meter

We sluiten het olympische blog

Met een gouden medaille voor Noorwegen bij het schansspringen is het laatste onderdeel van maandag afgelopen. We sluiten daarom het liveblog voor vandaag.

 • Waar er in Sotsji een volledig Nederlands podium stond, was dat vandaag anders op de 500 meter. Jan Smeekens, Kai Verbij en Ronald Mulder kwamen in de schaatshal niet in de buurt van het podium. Het goud ging naar de Noor Havard Lorentzen, die het olympisch record dat even daarvoor was neergezet door de Koreaan Cha Min-kyu met één honderdste aanscherpte.
 • Meer succes was er voor de Nederlandse vrouwen op de ploegenachtervolging: Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Marrit Leenstra plaatsten zich met een olympisch baanrecord in de favorietenrol. Hun tegenstanders komen woensdag uit de Verenigde Staten.
 • De pechvogel van de dag was de Franse kunstschaatsster Gabriella Papadakis - wiens kostuum losraakte tijdens haar act op het ijs. Dinsdag wacht een loodzware klus om het Canadese paar af te troeven - dat een olympisch record neerzette.
 • De medaillespiegel ziet er na maandag als volgt uit:

  Medaillespiegel
  19 februari 2018
  Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018
       
  1. Noorwegen 11 9 8 28
  2. Duitsland 10 6 4 20
  3. Canada 6 5 6 17
  4. Nederland 6 5 2 13
  5. Verenigde Staten 5 3 2 10
  6. Zweden 4 3 0 7
  7. Oostenrijk 4 2 4 10
  8. Frankrijk 4 2 4 10
  9. Zuid-Korea 3 2 2 7
  10. Japan 2 5 3 10

Historische schaatsmedaille Noorwegen dankzij Lorentzen

12 februari 1998 was tot vandaag de laatste dag waarop Noorwegen een gouden schaatsmedaille won. Toen was het Adne Søndrål op de 1.500 meter - vandaag was het Havard Lorentzen op de 500 meter. In wat NRC-redacteur Maarten Scholten tot nu toe "de mooiste binnenbocht van het schaatstoernooi" noemt, knalde de Noor in de laatste meters voorbij regerend wereldkampioen Ronald Mulder.

Lees het verslag van de wedstrijd: Lorentzen bezorgt Noren eerste schaatsgoud sinds 1998

Havard Lorentzen (L) na zijn gouden 500 meter tegen Ronald Mulder. Foto Koen van Weel / ANP

Topatleten slaan 'climax' alpineskiën massaal over

Het moest de apotheose worden op de piste van Pyeongchang, maar nu de ene na de andere topskiër afzegt dreigt het onderdeel alpineskiën voor gemengde teams - voor het eerst in de olympische geschiedenis - zaterdag een B-competitie te worden.

Zo doet 's werelds beste skiër, de Oostenrijker Marcel Hirscher zaterdag niet mee. De Oostenrijker won in Pyeongchang twee gouden plakken en wil zich op de wereldbeker richten, die hij voor de zevende keer op rij kan winnen. Ook de Noorse topskiërs Aksel Lund Svindal en Kjetil Jansrud ontbreken.

Ook Amerikanen laten het zitten

Bij het Amerikaanse team zou Ted Ligety aanvankelijk meedoen, op voorwaarde dat Mikaela Shiffrin er ook zou zijn. Maar na een teleurstellende afdaling op de reuzenslalom op zondag liet hij weten dat hij klaar is op de Spelen. Tot slot waren alle ogen gericht op Lindsey Vonn, maar ook zij zegde maandag af. "Gezien geen van onze top-atleten meedoet, doe ik het ook niet.”

De afdaling voor teams was een poging van de Internationale Ski Federatie (FIS) om het onderdeel alpineskiën nieuw leven in te blazen. Zestien teams racen op een knock-out basis tegen elkaar, waarbij de winnaar van de laatste ronde het goud pakt.

De Amerikaanse skister Lindsey Vonn tijdens een training voor de afdaling in Pyeongchang. Foto Luca Bruno / AP

Eindstand 500 meter mannen: goud voor Lorentzen

In de laatste rit komt ook Mika Poutala niet aan de tijd van de Noor Havard Lorentzen. Cha Min-kyu pakt op een honderdste van een seconde zilver, zijn directe tegenstander Gao Tingyu uit China wint het brons.

De Nederlanders Ronald Mulder, Kai Verbij en Jan Smeekens eindigen op respectievelijk plaats zeven, negen en tien.

Schaatsen 500m mannen
. Havard Lorentzen OR
. Cha Min-kyu
. Tingyu Gao
4. Mika Poutala
5. Daichi Yamanaka
6. Joji Kato
7. Ronald Mulder
8. Nico Ihle
9. Kai Verbij
10. Jan Smeekens

Ook Kai Verbij redt het niet - geen medailles Nederland

Geen medailles op de 500 meter voor Nederland. Kai Verbij redt het niet, ondanks een snellere start dan Lorentzen. De Nederlander komt binnen in 34,90.

⛸|Ook Kai Verbij redt het niet.. De Nederlanders staan nu virtueel 6e, 8e en 9e! #PyeongChang2018 #OS2018 #Olympics pic.twitter.com/H0bNdXuVMD

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) February 19, 2018

Mulder geklopt door fenomenale Lorentzen

Ook Ronald Mulder slaagt er niet in om de tijd van Cha Min-kyu uit de boeken te rijden. Zijn tegenstander Havard Lorentzen verrast vriend en vijand door binnen te komen in 34,41 - en is daarmee een honderdste sneller dan de Koreaan. Mulder kwam binnen in 34.83.

⛸|Ronald Mulder redt het niet! Lorentzen rijdt een nieuw Olympisch record, en zo heeft Cha maar even kunnen genieten! #PyeongChang2018 #OS2018 #Olympics pic.twitter.com/IzSXQvRgb2

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) February 19, 2018

Cha Min-kyu rijdt in recordtijd Smeekens van podium

De Zuid-Koreaan Cha Min-kyu heeft met 34,42 een recordtijd gereden op de 500 meter en staat nu eerste. De Chinees Tingyu Gao (34,65) en de Japanner Joji Kato (34,83) reden twee ritten daarvoor Jan Smeekens al van plek één, waardoor die geen kans meer heeft op een medaille.

Om 13.34 rijdt Ronald Mulder tegen de Noor Havard Lorentzen.

Smeekens stelt teleur op 500 meter

Jan Smeekens heeft in zijn rit gewonnen van de Amerikaan Mitchell Whitmore. Smeekens reed de halve kilometer in de buitenbaan en kwam binnen in 34,93. Nooit reed hij sneller, maar het wordt evengoed als een teleurstellende tijd gezien. Het is sterk de vraag of het genoeg is voor een medaille. Het olympisch record op de 500 meter ligt op 34,42 en is in handen van de Amerikaan Casey FitzRandolph.

⛸️| Jan Smeekens pakt de voorlopige 1e plaats met een tijd van: 34,93! #PyeongChang2018 #OS2018 #Olympics pic.twitter.com/bro8jVuxI4

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) February 19, 2018

Programma 500 meter mannen

De Nederlandse mannen komen maandagmiddag in actie op de 500 meter schaatsen. Voor wie geen tijd heeft om het hele onderdeel te volgen, de starttijden van de Nederlanders zijn als volgt:

13.17 uur, Mitchell Whitmore - Jan Smeekens
13.34 uur, Ronald Mulder - Havard Lorentzen
13.37 uur, Daichi Yamanaka - Kai Verbij

De NOS zendt de ritten live uit.

Ronald Mulder en Kai Verbeij tijdens de training. Foto Jerry Lampen / ANP

Eindstand heats ploegenachtervolging vrouwen

De Verenigde Staten plaatsen zich verrassend voor de halve finales door binnen te komen in 2.59,75. De Nederlandse vrouwen houden met het baanrecord van 2.55,61 de snelste tijd. De twee teams staan woensdag tegenover elkaar.

Schaatsen Ploegenachtervolging vrouwen, kwartfinale
1. Nederland OR
2. Japan
3. Canada
4. Verenigde Staten
5. China
6. Duitsland
7. Zuid-Korea
8. Polen

Nederland plaatst zich voor halve finale

Na de derde rit heeft het Nederlandse team tot nu toe de snelste tijd - en daardoor plaatst het zich voor de halve finale van de ploegenachtervolging.

1. Nederland 2.55,61
2. Japan 2.56,08
3. Canada 2.59,03
4. China 3.00,01
5. Zuid-Korea 3.03,76
6. Duitsland 3.02,65

De laatste rit gaat tussen Polen en de Verenigde Staten.

Nederlandse vrouwen winnen van Zuid-Korea

De Nederlandse vrouwen hebben in de ploegenachtervolging een stap richting de halve finales gezet door van thuisland Zuid-Korea te winnen. Marrit Leenstra, Ireen Wüst, en Antoinette de Jong gingen in de eerste heat van start. Op de lange baan finishte het Nederlandse team in een tijd van 2,55.61. Ze moeten bij de beste vier eindigen om zich te plaatsen voor de halve eindstrijd, die woensdag wordt verreden - net als de finale.

Nederlandse vrouwen in eerste heat op ploegenachtervolging

De Nederlandse vrouwen starten om 12.00 uur in de eerste heat van de ploegenachtervolging. Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Lotte van Beek en Marrit Leenstra nemen het op tegen thuisland Zuid-Korea.

Antoinette de Jong, Lotte van Beek, Ireen Wust en Marrit Leenstra tijdens de kwalificaties ploegenachtervolging schaatsen. Foto Vincent Jannink / ANP

Nederlandse inbreng op én naast het ijs

In de schaatshal in Pyeongchang zijn er maandag volop medaillekansen voor de Nederlandse schaatsers. Kai Verbij, Ronald Mulder en Jan Smeekens doen mee aan de 500 meter, waarbij de laatste twee tot de serieuze kanshebbers voor goud worden gerekend.

Niet alleen op het ijs is er Nederlandse inbreng: ook de wedstrijdleiding heeft een Nederlands tintje. Starter Jan Zwier ‘schiet’ vanaf 12.50 uur de schaatsers op de kortste afstand weg. Voor een starter is de 500 meter de mooiste afstand, zo zegt Zwier tegen NRC-redacteur Frank Huiskamp.

Lees hier het interview: 'Ik sta daar niet om mensen te diskwalificeren'

Eerst komen de Nederlandse vrouwen in actie bij de ploegenachtervolging. Om 12.00 uur is thuisland Zuid-Korea de tegenstander in de eerste heat. In de ploeg zitten Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Lotte van Beek en Marrit Leenstra.

Kostuumdrama voor Franse ijsdanseres

Een onfortuinlijk moment voor de kunstschaatsers uit Frankrijk: na enkele pirouettes aan het begin van de kür schoot de clip van Gabriella Papadakis' kostuum los. De ijsdans werd voor de 22-jarige Française een gevecht om niet half naakt op de ijsvloer te staan, waar ze vrijwel de gehele kür in slaagde. Het kwaad geschiedde in het laatste element: bij een buiging naar achteren was enkele momenten haar linkerborst te zien. Papadakis was zichtbaar aangeslagen, maar bedankte na afloop toch de jury en het publiek.

"Het leidde behoorlijk af, het was zo ongeveer mijn ergste nachtmerrie dat dit op de Spelen zou gebeuren. Ik zei tegen mezelf dat ik geen keuze had. Ik moest doorgaan, en dat hebben we gedaan."

De pech voor Papadakis is dat het kunstschaatsen live door de internationale televisie werd uitgezonden, zonder vertraging. Verschillende zenders zegden toe het pijnlijke moment uit de herhalingen te knippen.

Gabriella Papadakis experiences a costume malfunction with her dress for the second time this week, according to @KurtBrowning

The clasp at the back of her halter snapped.

Bad luck and a distraction for the experienced French pair. pic.twitter.com/F6quTbadWu

— CBC Olympics (@CBCOlympics) February 19, 2018

Het Franse koppel kreeg uiteindelijk een score van 81.93. Frankrijk gold vooraf als gedoodverfde kandidaat voor het goud, maar moest toezien hoe de Canadezen daar een flink voorschot op namen. Dankzij een foutloze kür kregen Tessa Virtue en Scott Muir van de jury een score van 83.67 - goed voor een wereldrecord. Dinsdag wordt bij het laatste onderdeel duidelijk naar wie de medailles gaan.

WERELDRECORD! Tessa Virtue en Scott Muir schaatsen foutloos en krijgen dan ook een prachtscore van de jury: 83.67! #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/bLM8rcHIbB

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) February 19, 2018

Officieel zaak tegen Russische curler Kroesjelnitski

Het sporttribunaal CAS heeft nu officieel een procedure geopend tegen de Russische curler Alexander Kroesjelnitski, die al werd verdacht van dopinggebruik en daarom maandag de Spelen verliet. Dat heeft het CAS maandag bekendgemaakt.

CAS zei dat het "een procedure is begonnen" inzake Kroesjelnitski "op verzoek van het Internationaal Olympisch Comité". Verdere details zijn niet vrijgegeven.

Als Kroesjelnitski inderdaad doping heeft gebruikt worden de kansen klein dat Rusland onder de eigen vlag tijdens de slotceremonie het stadion mag betreden. Tijdens de openingsceremonie moesten de Russische atleten zich presenteren als OAR, wat staat voor Olympic Athletes from Russia. Als het daar überhaupt kans op wil maken, moet Rusland nog altijd een boete van omgerekend 15 miljoen euro betalen aan het IOC. Het geld komt ten goede komt aan dopingbestrijding.

Lees ook: OAR? Voor de Russen is het gewoon ‘Rusland’ op de Spelen

Kroesjelnitski, die het verboden hartmiddel meldonium zou hebben gebruikt, won dinsdag met zijn vrouw een bronzen medaille bij gemengd curling. Die medaille moet hij inleveren als hij doping blijkt te hebben gebruikt. Meldonium is het middel dat op 1 januari 2016 op de verboden lijst belandde waarna meer dan 150 Russische atleten, onder wie tennisster Maria Sjarapova, betrapt werden.

Programma maandag 19 februari

6:05 uur: Curling, Negende ronde mannen

12:00 uur: Schaatsen, Kwartfinale ploegachtervolging (met Nederland)

12:05 uur: Curling, Negende ronde vrouwen

12:15 uur: Bobsleeën, Derde run 2-bob mannen

12.53 uur: Schaatsen, 500 meter mannen (Ronald Mulder, Jan Smeekens, Kai Verbij)

13:10 uur: IJshockey, Tweede halve finale vrouwen

13:30 uur: Schansspringen, Eerste ronde, landenwedstrijd mannen

13:35 uur: Bobsleeën, Vierde run 2-bob mannen

14:36 uur: Schansspringen, Finale landenwedstrijd mannen

Van doping verdachte Rus verlaat Spelen

De Russische curler Alexander Kroesjelnitski, die wordt verdacht van dopinggebruik, heeft de Olympische Spelen in Pyeongchang verlaten, zo heeft een Russische sportfunctionaris maandag gezegd volgens persbureau Reuters. Kroesjelnitski, bronzen medaillewinnaar bij gemengd curling, zou zijn betrapt op gebruik van het middel meldonium, dat sinds 2016 is verboden.

Kroesjelnitski, die met zijn vrouw brons won bij het gemengd dubbel in curling, zou zijn Olympische pas hebben ingeleverd in afwachting van een tweede testresultaat. Dat wordt maandag verwacht. Meldonium stimuleert de bloedsomloop en versterkt het uithoudingsvermogen.

De beschuldiging van dopinggebruik hebben tot schok geleid bij de Russische ploeg. Rusland probeert een streep te zetten onder een jarenlang dopingschandaal. Ook andere curlers zijn geschokt; de sport, die onder meer tactisch inzicht en scherpe ogen vereist, staat niet bekend als fysiek zwaar.

Snowboardster Cheryl Maas uitgeschakeld

Snowboardster Cheryl Maas maandag in actie tijdens de kwalificatie voor het onderdeel Big Air bij snowboarding voor vrouwen in Pyeongchang. Foto Guillaume Horcajuelo / EPA

De Olympische Spelen zitten erop voor de Nederlandse snowboardster Cheryl Maas. Het lukte de 33-jarige Brabantse maandag niet zich te plaatsen voor de finale op het onderdeel big air, meldt persbureau ANP.

Maas kwam bij haar eerste sprong tot een score van 65,00 punten. Tijdens de tweede run ging ze onderuit en moest ze genoegen nemen met 44,75 punten.

Maas eindigde als twintigste van de 26 deelnemende snowboardsters. Alleen de eerste twaalf mogen vrijdag terugkomen voor de finale. De Nederlandse, bezig aan haar derde Spelen, eindigde eerder op slopestyle als 23e.

Anna Gasser uit Oostenrijk noteerde met 98,00 punten de hoogste score, gevolgd door de Japanse vrouwen Yuka Fujimori (94,25) en Reira Iwabuchi (92,75).

Slotweek begint met spannende afstand bij schaatsen

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog over de Olympische Spelen van Pyeongchang voor een hopelijk succesvolle sportdag voor Oranje na het medailleloze weekend.

De slotweek begint met misschien wel de allerspannendste afstand bij het schaatsen: de 500 meter voor mannen. De Nederlanders Ronald Mulder, Jan Smeekens en Kai Verbij hebben allemaal kans op goud, maar anders dan bij sommige andere afstanden is de internationale concurrentie ijzersterk.

Vlaggendrager Jan Smeekens wil revanche voor Sotsji waar hij heel even dacht goud te hebben gewonnen, maar uiteindelijk op slechts twaalfduizendste van een seconden als tweede eindigde achter de nu niet geplaatste Michel Mulder.

Bij de vrouwen komt de achtervolgingsploeg in actie. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra proberen net als de mannen gisteren een plekje in de halve finales te bemachtigen.