‘Sjoemelsoftware aangetroffen bij Daimler’

Er zou technologie zijn aangetroffen die de apparatuur om schoner te rijden uitschakelt als de auto meer dan 26 kilometer heeft gereden.

De Mercedes S-klasse van Daimler in productie.
De Mercedes S-klasse van Daimler in productie. Foto Franziska Kraufmann / EPA

Amerikaanse onderzoekers hebben naar verluidt bewijzen gevonden dat ook autofabrikant Daimler ‘sjoemelsoftware’ gebruikte waarmee emissietesten konden worden beïnvloed. Dat schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag op basis van vertrouwelijke documenten.

Daimler is het moederbedrijf van onder meer Mercedes-Benz. Het is een van de autofabrikanten die extra onder een vergrootglas liggen sinds in 2015 aan het licht kwam dat Volkswagen op grote schaal geknoeid heeft met de uitstootwaarden van zijn auto’s. Zowel in Duitsland als in de Verenigde Staten lopen er onderzoeken naar Daimler.

Miljoenen auto’s in Europa teruggeroepen

Halverwege 2017 riep het Duitse autoconcern Daimler al meer dan drie miljoen dieselauto’s in Europa terug naar de garage, voor werkzaamheden die de uitstoot van schadelijke gassen moesten beperken. Vlak daarvoor werd bekend dat de Duitse justitie verdenkingen koestert tegen het moederconcern van Mercedes.

Daimler lijkt steeds verder in het zogeheten dieselschandaal verstrikt te raken. Toen Volkswagen in 2015 moest bekennen dat het met zogenoemde ‘sjoemelsoftware’ de uitstoot bij dieselauto’s gemanipuleerd had, ontkende Daimler nog stellig dat zoiets bij Daimler-auto’s ook gebeurde.

Nog geen officiële klacht

Volgens Bild am Sonntag zou er in bepaalde auto’s van het concern onder meer technologie zijn aangetroffen die de apparatuur om schoner te rijden uitschakelt, wanneer de wagen 26 kilometer heeft gereden.

Een woordvoerder van Daimler weigerde tegenover persbureau Reuters inhoudelijk commentaar te geven. Hij benadrukte daarbij dat de autoriteiten tot nu toe nog geen officiële klacht hebben ingediend.