Ruim zestig doden door vliegtuigongeluk Iran

Het vliegtuig stortte neer op ongeveer 620 kilometer van de hoofdstad Teheran. In Iran vinden vaker vliegtuigongelukken plaats vanwege verouderde toestellen.

In 2014 stortte een vliegtuig neer in een buitenwijk van Teheran.
In 2014 stortte een vliegtuig neer in een buitenwijk van Teheran. Foto Ruhollah Vahdati/EPA

Een passagiersvliegtuig met 66 inzittenden is zondag neergestort in het zuiden van Iran. Het toestel was vertrokken uit Teheran en onderweg naar Yasuj, meldt AP op basis van het Iraanse persbureau Fars. Volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij Iran’s Aseman Airlines zijn alle passagiers en bemanningsleden overleden.

Het vliegtuig van het type ATR-72 stortte neer in de buurt van het hooggelegen dorp Semirom, op ongeveer 620 kilometer van de Iraanse hoofdstad Teheran. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van het ongeluk. Volgens de BBC hindert het slechte weer de reddingswerkzaamheden.

Vaker vliegtuigongelukken in Iran

In de afgelopen jaren zijn er vaker vliegtuigongelukken in Iran. Een van de meeste dodelijke incidenten was in 2003, toen kwamen 302 mensen om het leven. In augustus 2014 stortte een vliegtuig vlak na het opstijgen neer in een woonwijk in Teheran. 39 mensen kwamen om het leven.

Veel Iraanse vliegtuigen zijn aangeschaft voor de islamitische revolutie van 1979 en zijn sterk verouderd en slecht onderhouden. Na het ondertekenen van het nucleaire akkoord heeft Iran met vliegtuigbouwers Airbus en Boeing contracten ondertekend voor de bouw van nieuwe toestellen.

Locatie van het vliegtuigongeluk: