Olympische Spelen

Teruglezen dag 10 Winterspelen: Japanse Kodaira maakt favorietenrol waar

Overzicht olympische dag

In Zuid-Korea is het inmiddels ver na middernacht en daarom sluiten we dit liveblog. Morgen wordt het razend spannend op de 500 meter bij de mannen en komt snowboardster Cheryl Maas weer in actie. Dit zijn de belangrijkste gebeurtenissen van dag 10 in Pyeongchang:

* Nao Kodaira heeft haar favorietenrol met verve waargemaakt op de 500 meter schaatsen bij de vrouwen. Zij onttroonde met een indrukwekkend olympisch record van 36,94 de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa, die voor een uitzinnig thuispubliek nog wel zilver pakte.

Nao Kodaira maakt het waar! Een geweldig Olympisch record! Jorien ter Mors valt helaas van het podium... #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/8mFE4t2DS8

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 18 februari 2018

De in Nederland trainende Tsjechische Karolina Erbanova won het brons. Jorien ter Mors reed sneller dan ooit op een laaglandbaan en eindigde als zesde.

* De Nederlandse achtervolgingsploeg bestaande uit Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij plaatste zich achter Zuid-Korea als tweede voor de halve finale. In de slotfase had Verweij het zichtbaar moeilijk. Bondscoach Geert Kuiper beslist dinsdag of hij vervangen wordt door de wel in vorm zijnde Patrick Roest, die eerder dit toernooi zilver won op de 1.500 meter.

Foto: Koen van Weel/ANP

* Volgens het Russische persbureau TASS is er een olympische deelnemer uit Rusland betrapt op doping. Het zou gaan om een lid van het mixed-curlingteam dat brons won. Rusland is als land uitgesloten van deze Spelen, alleen bewezen schone sporters mogen onder de neutrale olympische vlag meedoen.

* De Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher heeft zijn tweede goud te pakken. Hirscher heeft een Nederlandse moeder en was vannacht en vanmorgen vroeg verreweg de beste op de reuzenslalom:

GOUD voor Marcel Hirscher! Na de combinatie is de Oostenrijker ook de beste op de reuzenslalom. #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/OQobJPlbTa

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 18 februari 2018

* Nederland staat ondanks een medailleloos weekend nog altijd wel derde in het medailleklassement. Noorwegen is dankzij twee keer goud vandaag wel verder weggelopen en heeft de leiding overgenomen van Duitsland.

Medaillespiegel
18 februari 2018
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018
     
1. Noorwegen 9 9 8 26
2. Duitsland 9 5 4 18
3. Nederland 6 5 2 13
4. Canada 5 5 6 16
5. Verenigde Staten 5 3 2 10
6. Zweden 4 3 0 7
7. Oostenrijk 4 2 4 10
8. Frankrijk 4 2 4 10
9. Zuid-Korea 3 1 2 6
10. Japan 2 5 3 10

Rusland, OAR of Absurdistan?

Ondanks dat Rusland niet onder de eigen vlag meedoet aan de Olympische Spelen wordt op vrijwel elke tribune in Pyeongchang uitbundig met Russische vlaggen gezwaaid. Het IOC heeft dan wel het imaginaire land OAR verzonnen, Olympic Athletes of Russia, maar Absurdistan zou toepasselijker zijn geweest, schrijft sportredacteur Henk Stouwdam.

Lees ook: Voor de Russen is het gewoon ‘Rusland’ op de Spelen. Punt.

Vandaag werd via het Russische persbureau TASS bekend dat er een Russische deelnemer aan de Spelen is betrapt op doping. Het zou gaan om Alexander Kroesjelnitski die brons won bij het mixed-curling.

Zweden wint Scandinavische ijshockeykraker

Zweden heeft zich na een 3-1 overwinning op buurland Finland geplaatst voor de kwartfinales van het ijshockeytoernooi. Na twee periodes stond het nog 1-1 gelijk, maar onder toezien ook van de Zweedse koning wonnen de geel-blauwen het Scandinavisch onderonsje uiteindelijk alsnog met twee goals verschil.

Het is klaar! Zweden scoort in de absolute slotfase de 3-1 en de Zweedse koning kan nu echt juichen! #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/F10UKytISp

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 18 februari 2018

In groep A plaatste Canada zich voor de kwartfinales na een ruime 4-0 overwinning op thuisland Zuid-Korea.

Duitse bobsleeërs ondanks crash op koers voor goud

Vlak voor de finishlijn crashten de Duitse bobsleeërs Nico Walther en Christian Poser, maar ondanks dat ze op de zijkant van hun bob over de streep kwamen staan ze eerste na twee van de vier runs eerste bij de tweemansbobs.

OEI! Wat een crash van Nico Walther... De Duitse 2-mansbob komt op zijn kant over de finish! #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/ED0WF4oNQj

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 18 februari 2018

Het Canadese duo Justin Kripps en Alexander Kopacz staat kort daarachter tweede en de Duitsers Johannes Lochner en Christopher Weber derde. Morgen valt de beslissing.

'Rus betrapt op doping'

Een Russische deelnemer aan de Olympische Spelen is betrapt op doping, meldt het Russische persbureau TASS. Volgens de website Sport Express gaat het om Alexander Kroesjelnitski die brons won met het mixed-curlingteam.

Er zouden bij hem sporen zijn gevonden van het middel meldonium, dat sinds 2016 op de verboden lijst staat. Sindsdien zijn meer dan 150 Russen betrapt op het gebruik van het middel, onder wie de tennister Maria Sjarapova. Ook topschaatser Pavel Koelizjnikov werd het middel twee jaar geleden aangetroffen, maar de schorsing die hij daarvoor opgelegd kreeg werd later ingetrokken.

De van het gebruik van meldonium verdachte Rus Alexander Kroesjelnitski eerder deze Spelen in actie bij het curling. Foto: Javier Etxezarreta/EPA

Rusland mag vanwege het dopingprogramma tijdens de Spelen van 2014 in het eigen Sotsji niet onder de eigen vlag meedoen aan deze Winterspelen en veel atleten waren al op voorhand uitgesloten. Vier jaar geleden werden in een door het Russische ministerie van Sport geleid dopingprogramma besmette urinemonsters verwisseld voor schone urine.

Lees ook: Het IOC durft Rusland niet volledig te verbannen

Mocht het dopinggebruik van Kroesjelnitski definitief bewezen worden dan moet het Russische curlingteam de bronzen plak inleveren.

Goud Fransman Fourcade na fotofinish op biatlon

Na een moeizaam begin van de 15 km massastart bij de biatlon heeft de Fransman Martin Fourcade toch nipt het goud gepakt. In een razend spannende eindsprint versloeg hij de Duitser Simon Schlempp bleek na het bestuderen van de finishfoto. Fourcade sloeg direct na het passeren van de finish nog woedend met zijn stok tegen de grond om dat hij dacht te hebben verloren, maar uiteindelijk kon hij toch juichen:

"Vier jaar geleden verloor ik in Sotsji met een verschil van 3 centimeter. Ik dacht dat die geschiedenis zich herhaald had. Dit is ongelooflijk".

Hier de ongelofelijke fotofinish tussen Martin Fourcade en Simon Schempp bij het Biatlon! #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/GFHloJfir1

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 18 februari 2018

Tijdens de eerste schietbeurt miste de Fransman één van de vijf schoten waardoor hij een strafronde moest lopen en achter de leidende groep kwam te langlaufen. Maar hij herstelde zich sterk en pakte daarmee zijn tweede goud deze Spelen. In Sotsji was Fourcade ook al tweemaal olympisch kampioen.

De Noor Emil Hegle Svendsen eindigde op de derde plaats.

Kuiper beslist dinsdag over opstelling ploegenachtervolging

Bondscoach Geert Kuiper besluit dinsdag over de opstelling van de halve finale in de ploegenachtervolging, dat zei technisch directeur Arie Koops tegen persbureau ANP. Vandaag gingen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij van start maar Verweij reed een moeizame wedstrijd. Patrick Roest kan nog als reserve worden ingezet.

Koops verving vandaag Kuiper die herstelt van de griep. Hij zei:

"We gaan eerst analyseren. We kijken naar alle rondetijden, alle videobeelden en alle data die we hier verzameld hebben. Daarna maakt de bondscoach een keuze."

Bij de vrouwen is Japan voor nu hét schaatsland

Kodaira wint goud op de 500 meter. De Japanse vrouwen reden onder leiding van de Nederlandse coach Johan de Wit al een goed seizoen.

Lees ook dit artikel over schaatsland Japan uit november: Bij de vrouwen is Japan voor nu hét schaatsland

"Ik ben ook een beetje oranje van binnen."

De Tsjechische Karolina Erbanova traint in Nederland bij Dennis van der Gun met onder meer Jorien ter Mors. Hiervoor trainde ze bij Marianne Timmer. Tegen de NOS zegt ze erg blij te zijn met brons. "Ik ben ook een beetje oranje van binnen."

Poeh wat is dit byzonder gaaf. Kippenvel!!!! Deze meiden hebben zoveel stappen ondernomen om naar ned tekomen. Dat was niet makkelijk destijds en dan nu deze resultaten. Dat is zooooo mooi. @Nao_kodaira @KarolErbanova

— marianne timmer (@timmermarianne) 18 februari 2018

Goud voor Kodaira

Kodaira, die in Nederland trainde bij Marianne Timmer, wint goud. Het is voor het eerst dat een Japanse goud haalt op deze afstand. Het zilver is voor Lee Sang-hwa en brons voor Karolina Erbanova.

Nao Kodaira van Japan wint de 500 meter schaatsen. Foto Vincent Jannink/ANP

Goud voor Kodaira

De Japanse Kodaira reed een fantastische wedstrijd, reed een Olympisch record en wint goud op de 500 meter voor vrouwen. Het is de tweede medaille voor Kodaira die eerder zilver won op 1.000 meter. De Koreaanse Lee Sang-hwa wint zilver en Karolina Erbanova brons.

Ter Mors eindigt uiteindelijk als zesde. Anice Das wordt 19e, Ter Beek eindigt op plek 23.

Schaatsen 500m vrouwen
. Nao Kodaira
. Lee Sang-hwa
. Karolina Erbanova
4. Vanessa Herzog
5. Brittany Bowe
6. Jorien ter Mors
7. Angelina Golikova
8. Arisa Go
19. Anice Das
23. Lotte van Beek

GOUD voor Kodaira! Niemand komt aan haar Olympisch record van 36,94! #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 #500m pic.twitter.com/o44vGruXmy

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 18 februari 2018

Lee Sang-hwa komt niet aan rit van Kodaira

Wereldrecordhoudster Lee Sang-hwa rijdt goede rit maar komt niet aan de tijd van Kodaira. Ze rijdt een tijd van 37.33 en staat voorlopig op de tweede plek. Er wordt nog één rit gereden.

Sang-hwa Lee doet het niet! Kodaira blijft op plek 1! #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/Ws2jxHbNHQ

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 18 februari 2018

Favoriet Kodaira zet toptijd neer

De Japanse Kodaira rijdt voorlopig de snelste rit en zet een Olympisch record neer. Karolina Erbanova zet voorlopig de tweede tijd neer. Ter Mors zakt hiermee naar de vierde plek.

Nao Kodaira maakt het waar! Een geweldig Olympisch record! Jorien ter Mors valt helaas van het podium... #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/8mFE4t2DS8

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 18 februari 2018

Bowe rijdt sneller dan Ter Mors

Heather Bowe rijdt net iets sneller dan Ter Mors met een tijd van 37.530. Ter Mors reed 37.539 en zakt daarmee naar de tweede plek. Das staat inmiddels op plek 11 en Ter Beek op plek 15.

Oké, nou, gaat toch niet gebeuren. Bowe er op duizendsten onder. In ieder geval Lee en Kodaira gaan hier ruim onder. #Olympics https://t.co/mGwwD2voCf

— Frank Huiskamp (@frankhuiskamp) 18 februari 2018

Nog zes ritten te gaan

Er worden nog zes ritten gereden met veelal kanshebbers. De topfavoriet Kodaira moet nog rijden, evenals wereldrecordhoudster Lee Sang-hwa.

Bergsma rijdt tweede tijd

Heather Bergsma rijdt met 38.13 de tweede tijd. Ter Mors staat nog altijd eerste. Das staat inmiddels op de vijfde plek.

Ter Mors rijdt goede rit

Jorien ter Mors zet een goede tijd neer met 37.53. Ze staat hiermee voorlopig op de eerste plek. Alle Nederlandse vrouwen hebben inmiddels geschaatst. De favorieten moeten nog in actie komen.

Jorien ter Mors, jeetje. 37.53, dat is me een partij hard. Collega Maarten had het al voorspeld: "brons, ik zeg het je." Dit is 0.14 boven haar PR, gereden in Calgary. Man o man. @nrc #olympics

— Frank Huiskamp (@frankhuiskamp) 18 februari 2018

Van Beek rijdt 39.18

Van Beek heeft ook gereden. Ze eindigde met een tijd van 39.18. Ze reed tegen Alexandra Ianculescu die 40.70 reed.

Lotte van Beek komt niet aan de 38.75 van Anice Das en neemt de tweede plek in! #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/Cce08ADCxc

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 18 februari 2018

Das rijdt 38.75

Ze rijdt een tijd van 38.75. Ze wilde haar persoonlijk record verbeteren en dat is niet gelukt.

Das is begonnen

Ze rijdt de rit alleen. Das hoopt een goede tijd te rijden maar start niet als favoriet voor een podiumplek.

Anice Das start als eerste op de 500 meter voor vrouwen

De 500 meter voor vrouwen gaat vanaf 12.56 uur van start. Anice Das rijdt de eerste rit alleen.

Lotte van Beek rijdt rit 3 tegen Alexandra Ianculescu. Jorien ter Morst komt meteen erna in actie in rit 4 tegen de Poolse Kaja Ziomek.

Nederland door naar de halve finale!

Nederland rijdt de tweede tijd en is door naar de halve finale. Ondanks een matige prestatie van Koen Verweij rijdt Nederland snel genoeg voor de halve finale woensdag. Tegen de NOS zegt Verweij dat hij "goed genoeg" heeft gereden.

Korea rijdt de snelste tijd van vandaag met 3:39.29. Daarna komt Nederland met 3:40.03, gevolgd door Noorwegen met 3:40.09. Nieuw-Zeeland rijdt met 3:41.18 de vierde tijd.

De Nederlandse ploeg zet de 2e tijd neer en gaat door naar de halve finale in de ploegenachtervolging op woensdag! Gefeliciteerd mannen! #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/WQGZGv8eay

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 18 februari 2018

Canada ligt eruit

Canada ligt er verrassend uit. De ploeg, met onder meer Ted-Jan Bloemen, werd vooraf gezien als een van de kanshebbers voor een podiumplek maar eindigde met een voorlopig zesde plek. De beste vier ploegen gaan door.

Japan staat voorlopig vierde. Ook Italië is uitgeschakeld.

Korea rijdt goed

Korea rijdt een goede race en zet de snelste tijd tot nu toe neer met 3:39.29. Italië staat voorlopig laatste met een tijd van 3:41.64

Korea is gevaarlijke ploeg met Lee en Kim in grote vorm. 3.39.2 goeie tijd met een 16-jarige Chung in de ploeg.

— Mark Tuitert (@marktuitert) 18 februari 2018

Kwartfinale van start

Noorwegen en Nieuw-Zeeland hebben gereden. De Noren zetten een tijd neer van 3:40.09 en verbeteren hiermee het baanrecord. De mannen uit Nieuw-Zeeland waren iets langzamer met een tijd van 3:41.18

Kramer rijdt straks aan kop

De kwartfinales van de ploegenachtervolging gaat zo van start. Nederland zal om 12.19 uur in actie komen. Sven Kramer rijdt aan kop, gevolgd door Koen Verweij en Jan Blokhuijsen. Er wordt vandaag gereden om een plek in de halve finale.

Schaatsen gaat vanaf 12.00 uur van start

Vanaf 12.00 uur wordt er weer geschaatst. Eerst rijden de mannen de kwartfinale van de ploegenachtervolging. Voor Nederland rijden Kramer, Blokhuijsen en Verweij de kwartfinale. Ze starten in rit 4 tegen de Verenigde Staten. De halve finale wordt woensdag gereden.

Bekijk hier: hier de loting

De 500 meter voor vrouwen wordt vanaf 12:56 uur gereden. Anice Das komt onmiddellijk in actie in rit 1 die ze alleen rijdt. Lotte van Beek start in rit 4 tegen Alexandra Ianculescu. Meteen daarna rijdt Jorien ter Morst rit 4 tegen de Poolse Kaja Ziomek. De Nederlandse vrouwen zijn niet favoriet voor een podiumplek. De verwachtingen zijn hooggespannen voor de Japanse Nao Kodaira en wereldrecordhoudster Lee Sang-hwa.

Bekijk hier: hier de loting

Smeekens valt tijdens training

Schaatser Jan Smeekens kwam tijdens de training vandaag ten val. Coach Jac Orie zei tegen persbureau ANP: "Volgens mij is er niets kapot, maar we gaan er toch nog even naar kijken". Smeekens schaatst morgen de 500 meter.

Volgens Orie viel Smeenkens nadat hij te snel door de bocht ging en met zijn schoen tegen het ijs tikte.

"Hij voelde wel wat, maar dat is logisch als je met een snelheid van tegen de zestig kilometer per uur tegen de boarding gaat met je hoofd. Dan voel je je een beetje dof, ongeveer hetzelfde als wanneer je plat op het water valt."

Loting 500 meter

Inmiddels is ook de loting voor de 500 meter morgen bekend. De Nederlanders komen pas na de dweil in actie. Smeekens start als eerste Nederlander en neemt het morgen in rit 10 op tegen de Amerikaan Mitchell Whitmore.

Ronald Mulder start in rit 16 tegen de Noor Havard Lorentzen, Kai Verbij rijdt in rit 17 tegen de Japanner Daichi Yamanaka.

Bekijk hier: de loting

Noren winnen estafette langlaufen

De Noren hebben de estafette langlaufen op de 4 x 10 kilometer gewonnen. Johannes Høsflot Kläbo eindigde namens de Noren als eerste nadat eerder Didrik Tønseth, Martin Sundby en Simen Krüger waren gestart. De sporters uit Rusland wonnen het zilver, Frankrijk brons.

Hoewel de Noren dominant zijn op het langlaufen is het voor het eerst sinds 2002 dat het land goud wint op de estafette. Titelverdediger Zweden eindigde teleurstellend als vijfde.

Wat een geweldige ontknoping! Klæbo zet in de laatste klim zijn versnelling in en pakt het goud voor Noorwegen! #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/SU9I9mANyj

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 18 februari 2018

IOC neemt geen maatregelen tegen schaatscoach Anema

De ethische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) neemt geen maatregelen tegen schaatscoach Jillert Anema wegens poging tot matchfixing tijdens de Winterspelen in Sotsji (2014). NOC*NSF heeft de juiste procedures gevolgd, aldus het IOC.

Lees verder: IOC neemt geen maatregelen tegen schaatscoach Anema

Braaten wint goud op slopestyle

De 22-jarige Oystein Braaten uit Noorwegen heeft goud gewonnen op het onderdeel slopestyle. De Amerikaan Nick Goepper won zilver en de Canadees Alex Beaulieu-Marchand brons.

Oystein Braaten wint goud op de slopestyle,. Foto: Kin Cheung/AP

Hirscher wint tweede goud

Marcel Hirscher, de Oostenrijker met een Nederlandse moeder, heeft voor de tweede keer deze Spelen goud gewonnen. Hij werd overtuigend eerste op de reuzenslalom. Hij was 1.27 seconde sneller dan de Noor Henrik Kristoffersen die tweede werd. De Franse Alexis Pinturault werd derde.

Donderdag komt Hirscher in actie op de slalom, zijn beste onderdeel.

GOUD voor Marcel Hirscher! Na de combinatie is de Oostenrijker ook de beste op de reuzenslalom. #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/OQobJPlbTa

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 18 februari 2018

Het programma voor vandaag

• 6:11 Freestyle skiën, slopestyle voor mannen
• 7:15 Langlaufen, estafette 4 x 10 kilometer mannen
• 8:40 IJshockey, Tsjechië-Zwitserland, mannen (poule A)
• 12:00 Schaatsen, kwartfinale ploegenachtervolging mannen, met Nederland in rit 4
• 12:05 Bobsleeën, eerste run tweemansbob mannen
• 12:05 Curling, ronde acht mannen
• 12:15 Biatlon, massastart 15 kilometer mannen
• 12:52 Freestyle skiën, finale aerials mannen
• 12:56 Schaatsen, 500 meter vrouwen
• 13:10 IJshockey, Canada-Korea (poule A) en Zweden-Finland (poule C) mannen

Welkom in een nieuw blog over de Spelen in Pyeongchang!

Het was even wennen zaterdag: voor het eerst sinds het begin van de Spelen moest de Nederlandse equipe het stellen zonder medailles. Maar niet getreurd, vandaag dienen zich nieuwe kansen aan om de derde plek in de medaillespiegel te verstevigen met een gouden, zilveren of bronzen plak. Het moet dan komen van Anice Das, Jorien ter Mors en Lotte van Beek, die in actie komen tijdens de 500 meter. Favoriet zijn de drie deelneemsters geen van allen. Vooral van Nao Kodaira uit Japan en wereldrecordhoudster Lee Sang-hwa, die in 2014 won, wordt veel verwacht.

Voordat het zover is, wordt echter eerst gereden bij de mannen. Daar staat om 12.00 uur de kwartfinale van de ploegenachtervolging op het programma. Nederland, vertegenwoordigd door Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, rijdt tegen de Amerikanen.