Actrices ook bij Bafta’s uit protest in het zwart

De actrices steunen met hun kledingkeuze de bewegingen #MeToo en Time’s Up tegen seksueel geweld. De film ‘Three Billboards’ viel opnieuw dik in de prijzen.

Actrice Octavia Spencer komt aan bij de British Academy of Film and Television Awards (Bafta's)
Actrice Octavia Spencer komt aan bij de British Academy of Film and Television Awards (Bafta's) Foto: Hannah McKay/REUTERS

Bij de uitreiking van de Britse filmprijzen Bafta afgelopen zondagavond in Londen gingen de actrices in het zwart gekleed om een vuist te maken tegen seksueel geweld in de filmsector en daarbuiten. In een open brief in The Guardian schrijven 190 Britse en Ierse actrices dat het afgelopen moet zijn met seksuele intimidatie, aanrandingen en verkrachtingen.

Na de #MeToo-discussie werd rondom de uitreiking van de Golden Globes vorige maand vanuit de filmwereld de beweging Time’s Up gestart, ook toen kwamen vrijwel alle actrices én acteurs in het zwart.. Dat initiatief verdient volgens de ondertekenaars van de brief, onder wie Emma Watson, Kate Winslet en Emma Thompson, brede steun:

“We hopen dat we dit geweldige moment van solidariteit en verbondenheid over grenzen heen kunnen vieren door samen te komen en deze beweging internationaal te maken. Misschien lijkt Time’s Up mijlenver weg, omdat het is gestart door een groep vrouwen met veel privileges. Maar in werkelijkheid zijn ook wij allemaal werknemers en of we nu in het volle licht staan of in de schaduw, onze stemmen doen ertoe.”

Brede beweging

De schrijfsters van de brief met als titel ‘Sisters, this is our moment to say Time’s Up’ stellen dat het om meer gaat dan alleen hervormingen in de filmsector. Ze schrijven ook dat het verschil in betalingen tussen mannen en vrouwen alleen maar groter wordt in plaats van kleiner en eisen dat er niemand meer wordt gediscrimineerd op basis van ras.

“In 2018 lijken we wakker te zijn geworden in een wereld die rijp is voor verandering. Als we deze beweging echt serieus nemen, dan zal de lijn die we in het zand trekken uiteindelijk in steen staan gegrift.”

Emma Watson heeft ook een miljoen Britse pond (omgerekend zo’n 1,3 miljoen euro) gedoneerd aan een nieuw fonds ten behoeve van slachtoffers van seksueel geweld.

Three Billboards beste film

Bij de Bafta-uitreikingen werd de film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri opnieuw ruim beloond. Bij de Golden Globe was zij ook al de grote winnaar. Ze werd in Londen uitgeroepen tot beste film, hoofdrolspeelster Frances McDormand kreeg de prijs voor beste actrice en er waren nog drie awards.

De twaalf keer genomineerde film Shape of Water pakte drie prijzen, waaronder die voor beste regisseur en beste muziek. Er waren twee Bafta’s voor Darkest Hour.

De Britse filmprijzen gelden als belangrijke graadmeter voor de Oscars later dit jaar. Voor Nederland waren cameraman Hoyte van Hoytema, make-upartiest Arjen Tuiten en regisseur Paul Verhoeven genomineerd voor een British Academy of Film and Television Award, zoals een Bafta voluit heet. Maar zij grepen alle drie naast een prijs.