Recensie

Recensie

Onontkoombare literatuur

Soms lees je iets waardoor al die goede boeken die je de laatste tijd las opeens iets van hun glans kwijtraken. Ja, ze waren best goed, maar nu weet je opeens weer écht wat literatuur kan zijn. Zoals de verhalen van de Iers-Amerikaanse schrijfster Maeve Brennan (1917-1993). Haar verhalen over de Bagots hebben iets onontkoombaars. Ze vormen geen aanklacht, geen maatschappijkritiek, Brennan beschrijft situaties. Zo wijdt ze een verhaal aan de bezorging van een nieuwe sofa en alle zorgen die Delia zich daarbij maakt. Brennan neemt haar personage volstrekt serieus en daardoor wordt het geen minzame schets van kleinburgerlijkheid.

Verhalenbundel
Maeve Brennan: De twaalfjarige bruiloft en andere verhalen. Athenaeum-Polak & Van Gennep, 168 blz. 15 euro

●●●●●