Mexico getroffen door zware aardbeving

De beving had een kracht van 7,2 en was goed te voelen in de hoofdstad Mexico-Stad. In de zuidelijke regio Oaxaca kwamen dertien mensen om toen een helikopter crashte.

Foto: Sashenka Gutierrez/EPA

Het zuiden en midden van Mexico zijn getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Volgens Reuters trilden de gebouwen in de hoofdstad Mexico-Stad meer dan een minuut en waren er veel mensen op straat vanwege het Chinese Nieuwjaar.

Het epicentrum van de beving lag in de staat Oaxaca in het zuiden van Mexico. De beving werd tot in Guatemala gevoeld. Volgens het Pacific Tsunami Warning Center is er geen dreiging voor een tsunami.

In de zuidelijke regio Oaxaca zijn dertien doden gevallen bij een helikoptercrash. In de helikopter zaten de minister van Binnenlandse Zaken Alfonso Navarrete en de gouverneur van de regio Alejandro Murat. Zij waren onderweg naar het rampgebied en raakten lichtgewond. De crash gebeurde tijdens het landen, daarbij kwamen dertien mensen op de grond om het leven. Ook raakten er zestien mensen gewond.

Minister Alfonso Navarrete van Binnenlandse Zaken zegt dat de beving de nodige schade heeft veroorzaakt aan gebouwen in Oaxaca. Er zijn nog geen doden of gewonden gemeld. Wel raakten een miljoen huizen in de hoofdstad en vier staten in het zuidwesten zonder stroom.

In Mexico-Stad klonk 72 seconden voordat de beving plaatsvond een alarm, waardoor mensen volgens de burgemeester de gelegenheid hadden op straat te vluchten.

President Enrique Peña Nieto heeft het rampenprotocol in werking gesteld.

Een uur na de beving rapporteerde US Geological Survey een naschok met een kracht van 5,6.

Bij twee zware aardbevingen in september vorig jaar vielen honderden doden in Mexico. Het land wordt regelmatig getroffen door bevingen, omdat het zich vlak bij een grens tussen twee aardschollen bevindt.