Olympische Spelen

Teruglezen dag 9 Winterspelen: Ter Mors vijfde op de 1.500 meter

We sluiten dit blog

Nu de nacht in Zuid-Korea is gevallen, sluiten we ons olympische blog voor vandaag. Voor het eerst sinds de Olympische Winterspelen begonnen, moet Nederland het stellen zonder medailles. Op zondag zijn er nieuwe kansen, als de 500 meter schaatsen voor vrouwen wordt verreden. Ook rijden de Nederlandse mannen dan de kwartfinale van de schaatsachtervolging. Dit waren de belangrijkste gebeurtenissen van dag 9 van de Spelen:

  • Jorien ter Mors heeft haar loopbaan als shorttrackster niet af kunnen sluiten met een medaille. In de finale van de 1.500 meter eindigde de olympisch kampioene op de 1.000 meter langebaan als vijfde. Ter Mors begon haar rit nog als koploper, maar kon niet aanpikken toen de Koreanse Choi drie rondes voor het einde versnelde.
  • De mannelijke shorttrackers konden eveneens niet meedoen om de medailles: zowel Sjinkie Knegt als Itzhak de Laat werd in de halve finale van de 1.000 meter uitgeschakeld. In het geval van Knegt was dat door diskwalificatie: volgens de jury waaierde de Nederlander in een bocht te ver naar buiten en hinderde hij daarbij andere schaatsers. Knegt was het daarmee niet eens.
  • Op het skeleton – rodelen maar dan met je hoofd eerst – kwam Kimberley Bos zaterdag in actie. Zij eindigde na vier heats als achtste op dat onderdeel. Lang leek het er overigens op dat Bos niet eens naar de Spelen zou mogen, omdat ze dertiende was in het wereldbekerklassement. Toen de Russische Jelena Nikitina werd geschorst, kreeg ze alsnog een ticket.
  • De matchfixing-zaak rond schaatscoach Jillert Anema is inmiddels bij het IOC terechtgekomen. Aanvankelijk was de internationale sportkoepel niet ingelicht, maar nadat het nieuws naar buiten kwam heeft NOC*NSF dat alsnog gedaan. Verwachting is niet dat het IOC al tijdens de Spelen in actie komt, aldus de Nederlandse sportorganisatie.

What a day ... Super happy with my races. It may not be a medal, but more than a worthy farewell to my individual short track career. I enjoyed and am proud of myself and my team 💪🏻 Thanks for the super support today #teamnl #oneteamonedream #trots #loveyoushorttrackguys pic.twitter.com/Jyt5VFeFlf

— Jorien ter Mors (@jorientermors) February 17, 2018

Kraker bij het ijshockey: 'Rusland' wint van VS

Weinig duels in het olympische ijshockey zijn zo beladen als die tussen Rusland en de Verenigde Staten. Zeker sinds de finale van 1980 in Lake Placid, waar beide landen de Koude Oorlog in het klein uitvochten, is de onderlinge rivaliteit op het toppunt. De wedstrijd eindigde dat jaar in de ‘Miracle on Ice’, een 4-3 overwinning voor de VS in de laatste seconden.

Ook in Pyeongchang troffen de twee landen elkaar, hoewel van een Russische ploeg natuurlijk formeel geen sprake is. Na een schorsing vanwege de vele dopingperikelen nemen zij deel onder neutrale vlag, als ‘olympische sporters uit Rusland’. En zo spannend als een kleine 40 jaar geleden werd het geen moment zaterdag.

Helemaal vrij van opstootjes was het duel niet. Foto Ed Jones/AFP

Doorslaggevend was het optreden van de Russische sterspeler Ilja Kovaltsjuk, die jarenlang actief was in de Amerikaanse NHL-competitie. Hij maakte twee van de vier doelpunten: 4-0. Door de overwinning is Rusland nu zeker van een plek in de kwartfinales. De VS moeten daarentegen via extra playoffwedstrijden de droom op olympisch ijshockeygoud levend houden.

Nederland blijft derde in medaillespiegel

Dag negen van de Olympische Winterspelen werd er één zonder medailles voor de Nederlandse equipe. Niettemin blijft Nederland voorlopig derde in de medaillespiegel, met zes goud, vijf zilver en twee brons. Wel is de achterstand op nummer twee Noorwegen iets opgelopen na het goud van de Noorse langlaufsters op de estafette. Bekijk de top tien hieronder:

Medaillespiegel
17 februari 2018
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018
     
1. Duitsland 9 4 4 17
2. Noorwegen 7 8 7 22
3. Nederland 6 5 2 13
4. Canada 5 5 5 15
5. Verenigde Staten 5 2 2 9
6. Zweden 4 3 0 7
7. Oostenrijk 3 2 4 9
8. Frankrijk 3 2 2 7
9. Zuid-Korea 3 0 2 5
10. Zwitserland 2 4 1 7

Anema: het is niet eens een storm in een glas water

Hoewel schaatstrainer Jillert Anema tijdens de Winterspelen niet inhoudelijk wil reageren op de beschuldigingen van matchfixing liet de Fries zich zaterdag tegenover de NOS nog wel kort over de zaak uit. Volgens Anema is de zaak “niet eens een storm in een glas water” te noemen. “Er wordt eerder in geroerd met een lepeltje”, vindt hij.

“Ik heb een brief gekregen destijds, geen waarschuwing. Of ik heb hem niet goed gelezen.”

Anema raakte eerder deze week in opspraak toen de Volkskrant onthulde dat hij tijdens de Spelen van Sotsji een poging zou hebben gedaan de uitslag van een wedstrijd bij de achtervolging te beïnvloeden. Anema was destijds trainer van de Franse ploeg en vroeg de Nederlandse trainer om zijn pupillen niet op té grote achterstand te rijden; in ruil zou Frankrijk de Nederlandse achtervolgers sowieso laten winnen.

Sportkoepel NOC*NSF heeft Anema kort na die Spelen berispt voor zijn verzoek. In een verklaring liet de trainer van langeafstandsrijder Jorrit Bergsma vrijdag weten voorlopig niet inhoudelijk op de zaak te willen ingaan. Zaterdag herhaalde hij dat:

“Laten we wachten tot wanneer de Spelen voorbij zijn, dan gaan we het erover hebben. We gaan eerst een paar medailles pakken en die vieren.”

Kimberley Bos eindigt als achtste op het onderdeel skeleton

Skeletonster Kimberley Bos is achtste geworden. In de vierde heat was ze binnen 52,01 seconden beneden.

In de eerste heat stond ze achtste met een tijd van 52,33 seconden. In de tweede heat was ze iets sneller met 52,66 seconden. Haar derde heat was het snelste en was ze binnen 51,99 seconden beneden.

Bos mocht op het nippertje meedoen aan de Winterspelen. De skeletonster stond dertiende in het wereldbekerklassement, waar ze twaalfde moest staan om zich te kwalificeren. Toen de Russische Jelena Nikitina geschorst werd, mocht Bos van het NOC*NSF toch deelnemen aan de Winterspelen.

Skeleton vrouwen
1. Lizzy Yarnold
2. Jacqueline Lölling
3. Laura Deas
4. Janine Flock
5. Tina Hermann
6. Anna Fernstädt
7. Lelde Priedulena
8. Kimberley Bos
9. Elisabeth Vathje
10. Jane Channell

Langlaufster Marit Bjorgen evenaart medaillerecord Winterspelen

De Noorse langlaufster Marit Björgen heeft zaterdag in Peongyang haar dertiende olympische medaille ooit gewonnen. Daarmee evenaart ze het record van haar landgenoot Ole Einar Björndalen. Hij voert de lijst van meest succesvolle winterolympiërs aan met 13 medailles die hij won op de onderdelen biatlon en langlaufen.

Marit Björgen behaalt haar dertiende olympische medaille. Foto Diego Azubel/EPA

Met de Noorse ploeg veroverde ze goud op het onderdeel vier keer vijf kilometer estafette. Hierbij moeten de eerste twee langlaufers de vijf kilometer afleggen in de klassieke stijl en de laatste twee moeten de freestyle-techniek gebruiken, de schaatsbeweging.

De 37-jarige Björgen is de eerste vrouw die zeven keer goud heeft gewonnen op de Olympische Winterspelen. Ze deed al mee aan vijf Winterspelen.

Ter Mors wordt vijfde bij 1.500 meter shorttrack

Jorien ter Mors is vijfde geworden in de finale van de 1.500 meter shorttrack. Ze ging gelijk op kop en deed rustig aan. De rondes daarna bleef ze voorin rijden. Maar drie rondes voor het einde kon ze niet mee met de versnelling van de Koreaanse Choi.

"Ik reed een hele goede race en ik heb goede keuzes gemaakt maar dit was het maximale voor mij", zegt Ter Mors in een reactie tegen de NOS. "Ik ben supertrots, ook al is het geen medaille."

Choi Minjeong won de race, Li Jinyu uit China werd tweede en de Canadees Kim Boutin eindigde op de derde plek.

Shorttrack 1.500m vrouwen
. Choi Min-jeong
. Li Jinyu
. Kim Boutin
4. Kim Alang
5. Jorien ter Mors
6. Petra Jaszapati
7. Arianna Fontana

Suzanne Schulting vierde bij B-finale

Suzanne Schulting is vierde geworden in de B-finale van de 1.500 meter. Ze ging rustig van start, maar kon makkelijk naar de tweede plaats schuiven na drie rondes. Ze ging nog even op kop maar werd daarna voorbij geschaatst.

Jorien ter Mors schaatst zo direct in de A-finale.

Knegt: 'Die Amerikaan rijdt tegen mij aan'

Volgens Sjinkie Knegt was er weinig aan de hand op het moment dat hem een straf en vroegtijdige uitschakeling op de 1.000 meter opleverde. “Ik ga er gewoon langs naar mijn idee. Iéts te veel snelheid, waardoor ik naar buiten stuur, en die Amerikaan rijdt tegen mij aan. Die maakt gewoon een schwalbe. De scheidsrechters vonden dat ik fout zat.”

“Ik weet dat ik tegen iemand aanrijd, dus [de uitslag] trek je dan altijd een beetje in twijfel. Maar hij reed volledig tegen mij aan en ik niet tegen hem. Alleen het hoort bij de sport en dan kun je wel ontzettend kwaad lopen zijn, het is wat het is. Hier kun je weinig aan doen.”

Sjinkie Knegt werd gediskwalificeerd. Foto Koen van Weel/ANP

Knegt kent de Amerikaan in kwestie, John Henry Krueger, de Nederlandse ploeg heeft weleens met hem getraind. “Zo is hij. Zo steekt hij in elkaar. En ik hou daar niet zo van, maar dat maakt verder niet uit. Het is het goed recht van die jongen.”

De race zelf was ook niet ideaal. “Ik schrok van de start”, zegt Knegt. “[De starter] schoot relatief vlot, naar mijn mening. Dat wil niet zeggen dat je kansloos bent.”

'Niet beste afstand'

Vier jaar geleden won Knegt brons op de afstand tijdens de Winterspelen van Sotsji. Maar hoewel hij zichzelf voor deze Spelen kansen op medailles toedichtte op elke afstand, was die op de 1.000 toch het kleinst. “Als jullie even de lijstjes erbij pakken, zullen jullie zien dat de 1.000 op dit moment niet een van mijn beste afstanden is. Er zijn dagen dat ik alles kan op een 1.000 meter, er zijn dagen – de meeste – waarop alles mislukt. We [hij en Jeroen Otter] weten ook niet waar dat aan ligt.”
Nog één kans, volgende week, op de 500 meter. Kans op de gouden medaille waarvoor hij naar Zuid-Korea kwam.

Skeletonster Bos voorlopig op de zesde plaats

Kimberley Bos komt nog een keer in actie zaterdag. Om 13.45 uur in de vierde heat. Foto Filip Singer/EPA

Skeletonster Kimberley Bos staat voorlopig op de zesde plek na de derde heat en ligt in de tussenstand nog 0,78 seconden achter op de nummer een. Ze kwam naar beneden in een tijd van 51.99.

Om 13.45 begint de vierde en laatste heat van het onderdeel skeleton.

Ter Mors geplaatst voor finale 1.500 meter

Jorien ter Mors heeft zich geplaatst voor de finale van de 1.500 meter. Suzanne Schulting werd vierde in de halve finale.

Ter Mors begon voorop en Schulting ging daarachter zitten. Gedurende de race kwam de Italiaanse Fontana af en toe voorop, maar de Nederlandse dames bleven voorin rijden. Schulting zakte later naar de vierde plek, maar Ter Mors bleef voorop liggen. Schulting kon de achterstand niet meer goed maken en rijdt straks de B-finale.

De finale begint om 13.00 uur

Twitter avatar Eurosport_NL Eurosport Nederland Ter Mors is door naar de FINALE van de 1500 meter shorttrack! #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 https://t.co/ml8UPzgckT

Visser krijgt gouden medaille op medal plaza

Esmee Visser heeft haar gouden medaille gekregen op medal plaza. Vrijdag won ze de 5.000 meter in een tijd van 6.50,23, een persoonlijk record. Tsjechische Martina Sablikova eindigde als tweede en brons was voor de Russische tegenstander Natalia Voronina, die Annouk van der Weijden (vierde) net voor bleef.

Lees ook: Esmee Visser zal nooit meer anoniem rondrijden
Twitter avatar Eurosport_NL Eurosport Nederland En daar is de gouden medaille 🥇 voor @esmee_visser! 🇳🇱 #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 https://t.co/yC7cmPVryk

Knegt ook niet naar de halve finale 1.000 meter

Sjinkie Knegt plaatst zich niet voor halve finale op de 1.000 meter. Hij werd gediskwalificeerd omdat hij te ver uitweek toen hij een bocht in ging. Daardoor hinderde hij de schaatser achter hem. Knegt is het niet eens met de penalty, zei hij tegen de NOS: "Ik begreep het echt niet. Naar mijn idee ging ik er gewoon langs."

Knegt bleef aan het begin van de race wat achterin hangen. Daarna kwam hij binnen door naar de tweede plek. Die wist hij de laatste paar rondes te behouden.

De halve finale begint om 12.43 uur.

De Laat niet naar halve finale 1.000 meter

Shorttracker Itzhak de Laat heeft niet zich geplaatst voor de halve finale 1.000 meter. In de vierde ronde viel hij bijna en raakte hij wat achterop. De Laat wist nog wel terug te komen naar de derde positie, maar kwam tekort voor de tweede plek.

Sjinkie Knegt komt in de volgende rit in actie.

Finse vrouwen door naar halve finales ijshockey

Het Finse vrouwenijshockeyteam heeft Zweden ruimschoots met 7-2 verslagen in de kwartfinale. De Finnen moeten nu maandag tegen de Verenigde Staten om een plek in de finale strijden. Bij de mannen groep A won Zwitserland met gemak met 8-0 van Zuid-Korea.

Finland #FIN will play the #PyeongChang2018 Women's #IceHockey semi-finals against the #USA after beating archrival Sweden #SWE 7-2! Story and more photos: https://t.co/enfLgdZgwy

Photo: Matt Zambonin / HHOF-IIHF Images pic.twitter.com/2n09aYFlR2

— IIHF (@IIHFHockey) 17 februari 2018

Ook Suzanne Schulting geplaatst voor halve finale

Suzanne Schulting plaatst zich voor de halve finale van de 1.500 meter shorttrack. Na een valse start reed ze rustig weg, maar kwam al snel voorin te rijden. Nadat ze afstand nam van de rest van het veld kwam geen enkele schaatser meer bij haar in de buurt.

Ook Deanna Locket en Charlotte Gilmartin plaatsten zich voor de halve finale. De halve finale van de 1.500 meter begint om 12.13 uur.

Jorien ter Mors plaatst zich voor de halve finale

Jorien ter Mors heeft zich geplaatst voor de halve finale van de 1.500. Ter Mors lag de eerste paar ronden op de vierde plaats. Daarna schoof ze naar voren en nam ze afstand van de rest van het veld.

Ook de Italiaanse Ariana Fontana en Sumire Kikuchi uit Japan plaatsten zich voor de halve finale. De Koreaanse Shim viel halverwege de race. Zij werd bij de Winterspelen van 2014 tweede op de 1.500 meter.

In de derde rit Suzanne Schulting op het ijs.

IOC bekijkt kwestie Anema

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) onderzoekt momenteel de zaak die speelt rond Jorrit Bergsma's schaatstrainer Jillert Anema. Dat laat de sportorganisatie aan ANP weten. Het IOC is deze week door NOC*NSF op de hoogte gebracht van Anema's poging tot matchfixing tijdens de Olympische Spelen van Sotsji.

De Volkskrant berichtte deze week dat Anema, destijds ook coach van de Fransen, met Nederland wilde afspreken dat de Nederlandse ploeg de Franse niet zou inhalen. Bondscoach Arie Koops ging daar niet op in en meldde het voorval bij NOC*NSF. Die gaf Anema een waarschuwing.

Lees meer over Anema's poging tot matchfixing: 'Anema deed in Sotsji poging tot matchfixing'

De sportkoepel besloot nadat het nieuws naar buiten kwam het IOC alsnog in te lichten. NOC*NSF zegt niet te verwachten dat het IOC nog tijdens deze Winterspelen met een reactie komt. Directeur Gerard Dielessen heeft toegegeven dat het beter was geweest als het IOC meteen was geïnformeerd. De internationale schaatsunie ISU heeft afgelopen week ook bij de sportkoepel om informatie gevraagd over de zaak.

Noorse curlingmannen spelen in opvallend tenue

Het viel tijdens de eerdere wedstrijden al op: de vrolijke broeken van de Noorse curlingploeg. Mooi rood is niet lelijk, vindt het twitteraccount van de Spelen:

Met norovirus besmette freestyleskiërs mogen weer meedoen

Fabian Bösch en Elias Ambühl, twee Zwitserse freestyleskiërs die tijdens de Winterspelen als eersten het besmettelijke norovirus opliepen, kunnen weer trainen. De korte uitbraak van het virus vond net voor het begin van de Spelen plaats. Meer dan tweehonderd mensen werden ziek, vooral beveiligers en vrijwilligers. De meesten van hen zijn inmiddels uit de quarantaine.

Jeroen Otter maakt zich boos over mensen op het ijs

Jeroen Otter, bondscoach voor de Nederlandse shorttrackers, maakt zich op Twitter boos over de grote hoeveelheid mensen op het ijs in de ijshal van Gangneung, twee uur voor de start van de derde shorttrackdag op de Winterspelen.

De meer dan tachtig mensen die volgens hem op het ijs liepen, verpesten de baan zo, twittert hij. Het zou vooral gaan om vrijwilligers van het organisatiecomité die op de ijsbaan een foto wilde maken.

Leenstra laat de 500 meter aan zich voorbijgaan

Marrit Leenstra, de winnares van brons op de 1.500 meter, zal zondag niet meedoen aan de olympische 500 meter. Dat bericht de NOS. Ze wil zich voorbereiden op de ploegenachtervolging van maandag waar ze samen met Ireen Wüst en Antoinette de Jong wereldkampioen is. In die samenstelling rijden ze ook in Pyeongchang. Lotte van Beek neemt de vrijgekomen plaats van Leenstra in en zal samen met Anice Das en Jorien ter Mors op de sprintafstand strijden.

Geert Kuiper, bondscoach van de Nederlandse schaatsploeg en zowel bij de mannen als vrouwen verantwoordelijk voor de ploegachtervolging en de massastart, is door griep de komende dagen afwezig. Wegens mogelijk besmettingsgevaar kan hij niet in contact zijn met de sporters van TeamNL in het olympisch dorp in Gangneung.

Zijn assistent Arie Koops, technisch directeur en oud-bondscoach, neemt de komende dagen zijn taken over samen met Rutger Tijssen, de coach van onder anderen Ireen Wüst. Volgens sportkoepel NOC*NSF kan Kuipers waarschijnlijk woensdag weer terugkomen.

IJshockey mannen Tsjechië verslaat Canada in group A

En dan zijn er nog tussentijdse uitslagen te melden in het mannen ijshockey: Tsjechië versloeg de regerend Olympisch kampioen Canada met 3-2 in een shootout. Later vandaag, om 08.40 uur Nederlandse tijd speelt in dezelfde poule Korea tegen Zwitserland.

Goud voor Zwitserse freestyle-skiester Sarah Höfflin

De Zwitserse freestyle-skiester Sarah Höfflin heeft zaterdagochtend de gouden medaille veroverd op het onderdeel slopestyle. Haar landgenote Mathilde Gremaud greep het zilver. Het brons ging naar de Britse Isabel Atkin.

Höfflin verzekerde zich van het goud met een hoge score in de derde en beslissende run waarin ze uitkwam op 91,20 punten. De twaalf finalisten mochten allemaal drie runs afwerken. Gremaud won het zilver dankzij de 88 punten in haar eerste run. Atkin pakte het brons met 84,60 punten in de laatste run.

De Canadese titelverdedigster Dara Howell werd in de kwalificaties al uitgeschakeld.

Japanner Hanyu prolongeert titel

De Japanse kunstschaatser Yuzuru Hanyu heeft met succes zijn olympische titel verdedigd. De kunstrijder deed het in de vrije kür beter dan zijn landgenoot Shoma Uno en de Spanjaard Javier Fernandez. Hij is daarmee ook de eerste kunstschaatser van de afgelopen 66 jaar die zijn titel met succes heeft verdedigd.

Twitter avatar Olympics Olympics This is the 1000th medal event in #WinterOlympics history! 👏👏👏 Congratulations to the athletes! #JPN #ESP #Olympics https://t.co/1NckYPWJYR

Hanyu behaalde een totale score van 317,85. De 306,90 van Uno leverde hem zilver op. Fernandez sleepte met zijn 305,24 eveneens een podiumplaats in de wacht en is daarmee de eerste kunstrijder die voor Spanje op dit onderdeel een medaille naar huis brengt.

Het programma voor de rest van de dag

Om iets voor zessen is bij het freestyle skiën de finale slopestyle voor vrouwen begonnen en er beginnen om 06.05 uur ook curlingwedstrijden voor mannen.

Dit is verder het programma voor deze Olympische zaterdag:

• 8:40 uur: IJshockey, Korea-Zwitserland, mannen (poule A)

• 8:40 uur IJshockey, Finland-Zweden, vrouwen (kwartfinales)

• 10:30 uur: Langlaufen, Estafette 4 x 5 km vrouwen

• 11:00 uur: Shorttrack, Kwalificatie, 1.500 meter vrouwen (Jorien ter Mors, Suzanne Schulting)

• 11:44 uur: Shorttrack, Kwartfinale, 1.000 meter mannen (Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat)

• 12:00 uur: Freestyle skiën, Kwalificatie, aerials mannen

• 12:05 uur Curling, Zesde ronde vrouwen

• 12.13 uur: Shorttrack, Halve finale, 1.500 meter vrouwen

• 12:15 uur: Biatlon, Massastart 12,5 km vrouwen

• 12:20 uur: Skeleton, Serie 3 vrouwen (Kimberley Bos)

• 12.43 uur: Shorttrack, Halve finale, 1.000 meter mannen

• 13:10 uur: IJshockey, OAR-VS en Slovenië-Slowakije, mannen (poule B)

• 13.11 uur: Shorttrack, Finale 1.500 meter vrouwen

• 13.26 uur: Shorttrack, Finale 1.000 meter mannen

• 13:30 uur: Skeleton, Serie 4 vrouwen

• 13:30 uur: Schansspringen, Eerste ronde, grote schans mannen

• 14:30 uur: Schansspringen, Finale, grote schans mannen

Tsjechische Ledecka wint Super-G

De Tsjechische Ester Ledecka heeft voor een enorme verrassing gezorgd op de skipiste. Nadat alle favorieten al naar beneden waren gekomen zette zij plotseling de snelste tijd neer op de Super-G en bezorgde Tsjechië daarmee het eerste goud op deze Spelen.

Ledecka was eerder twee keer wereldkampioen bij het snowboarden, maar bij het alpineskiën had ze nog nooit op het podium gestaan. Haar beste prestatie bij de Super-G was tot nu toe een 19de plaats bij een wereldbekerwedstrijd. Zelf kon ze toen ze beneden kwam ook nauwelijks geloven dat ze de beste was.

GOUD voor Ester Ledecka op de Super-G! #PyeongChang2018 #Olympics #OS18 pic.twitter.com/rtmQ9Yxc1B

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 17 februari 2018

Anna Veith uit Oostenrijk werd op slechts 0,01 seconde tweede en Tina Weirather pakte op 0,11 seconden het brons.

Welkom in dit liveblog

Goedemorgen en welkom bij dit blog over de negende dag van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Na de stunt van Esmee Visser op de 5.000 meter op de langebaan vrijdag is het vandaag weer de beurt aan de shorttrackers. Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat gaan voor de medailles op de 1.000 meter en Jorien ter Mors en Suzanne Schulting komen in actie op de series van de 1.500 meter.

Kimberley Bos gaat voor haar derde en vierde run naar beneden op de skeletonbaan. Halverwege staat zij op de negende plaats. Bij het langebaanschaatsen staan er vandaag geen onderdelen op het programma.