Britse premier May wil nieuw veiligheidsakkoord met EU

May wil zo de samenwerking op militair gebied en tussen de veiligheidsdiensten na de Brexit zeker stellen.

Theresa May wil ook na de Brexit blijven samenwerken met de EU op het gebied van veiligheid.
Theresa May wil ook na de Brexit blijven samenwerken met de EU op het gebied van veiligheid. Foto MSC Kuhlmann / EPA

De Britse premier Theresa May wil een nieuw veiligheidsakkoord sluiten met de Europese Unie. Ze wil op die manier samenwerking op militair gebied en tussen de veiligheidsdiensten zeker stellen nadat Groot-Brittannië de EU heeft verlaten. May zei zaterdag tijdens een Veiligheidsconferentie in München dat de EU en het land ondanks de aanstaande Brexit gezamenlijke belangen hebben:

“De samenwerking die tot stand moet komen is er een die Groot-Brittannië en de EU een manier biedt om onze krachten het beste te bundelen waar we gemeenschappelijke belangen hebben. Ik zie niet in waarom een dergelijk akkoord niet op het gebied van veiligheid bereikt zou kunnen worden.”

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, bevestigde dat veiligheid en de Brexit aparte onderwerpen zijn:

“We hebben een veiligheidssamenwerking tussen Groot-Brittannië en de EU nodig. dat mogen we niet verwarren met andere vraagstukken over de Brexit.”

May na de Brexit een transitiefase om de Brexit praktisch uit te werken. De EU ging daar eind januari mee akkoord: Premier May onder vuur om ‘overgangsfase’ Brexit

May wil blijven samenwerken om terrorisme te bestrijden

Het akkoord zou in 2019 moeten ingaan. De bedoeling is dat Groot-Brittannië in maart uit de EU vertrekt. May zei in haar speech ook dat het land het Europees Hof van Justitie op het gebied van veiligheidsvraagstukken zou respecteren en informatie met diensten zou blijven delen op het gebied van terrorisme. Ze waarschuwde ook dat het land zich na de Brexit niet zou onderwerpen aan de jurisdictie van het Hof. Maar het een staat het ander niet in de weg, zo is ze van mening:

“We moeten alles doen wat praktisch mogelijk is om onze gemeenschappelijke veiligheid te waarborgen. Daar moeten we pragmatisch in zijn en flexibel. We kunnen het in deze tijd niet veroorloven om met elkaar te concurreren of de veiligheid van onze burgers te riskeren uit ideologisch gedreven motieven.”