Turkse journalisten krijgen levenslang

De broers Ahmet en Mehmet Altan zijn met vier anderen veroordeeld voor betrokkenheid bij de mislukte couppoging op 15 juli 2016.

Een journalist poseert met een foto van Ahmet Altan op 19 juni 2017 voor een gerechtsgebouw in Istanbul.
Een journalist poseert met een foto van Ahmet Altan op 19 juni 2017 voor een gerechtsgebouw in Istanbul. Foto Ozan Kose/AFP

De Turkse journalisten en broers Ahmet en Mehmet Altan zijn door een rechtbank in Istanbul veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Dat meldt persbureau AP op basis van het Turkse staatspersbureau Anadolu. In totaal kregen zes personen dezelfde straf, onder wie ook de prominente oud-journaliste Nazli Ilicak. Ahmet Altan is een van de bekendste schrijvers in Turkije.

De journalisten zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij de mislukte couppoging op 15 juli 2016. De aanklacht omvat lidmaatschap van een terroristische organisatie en minachting van de grondwet. De broers werden onder meer verdacht van het geven van gecodeerde boodschappen in een talkshow op de dag voor de couppoging. De journalisten ontkennen betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep.

De internationale journalistenorganisatie Reporters Without Borders (RSF) noemt het een “zwarte dag voor de persvrijheid in Turkije” en “de ergst mogelijke precedent”:

Volgens RSF staat Turkije op plek 155 van de 180 op de lijst landen met de grootste persvrijheid. Turkije laat wel de Duitse journalist Deniz Yücel vrij. Dat zegt zijn werkgever Die Welt . De correspondent Yücel in het bezit van zowel de Duitse als de Turkse nationaliteit is door het Openbaar Ministerie aangeklaagd wegens het verspreiden van “terreurpropaganda” en het aanzetten tot haat. De eis is achttien jaar cel.

Hoofdredacteur

Ahmet en Mehmet werden in september 2017 opgepakt. In afwachting van het proces zaten de mannen meer dan een jaar vast. Het Hooggerechtshof oordeelde begin dit jaar dat de grondrechten van Mehmet Altan, samen met een andere journalist Şahin Alpay, werden geschonden door hen niet vrij te laten, maar het Turkse strafhof gaf daar geen gehoor aan.

Ahmet Altan (67) is de voormalige hoofdredacteur en oprichter van de krant Taraf, die na de couppoging werd gesloten. Mehmet Altan (65) werkte voor de krant Sabah en werd later hoofdredacteur van Star. Hij is hoogleraar en schreef politieke boeken. Nazli Ilicak (73) werd opgepakt in juli 2016. Ze werkte voor Sabah.

De andere drie veroordeelden zijn voormalig marketingdirecteur van de krant Zaman Yakup Simsek, leraar op de politieacademie Sükrü Tugrul Özsengül en een grafisch vormgever van Zaman Fevzi Yazici.

Lees ook: Journalist kwijnt weg in de Turkse cel

Naar aanleiding van de mislukte staatsgreep arresteerde de Turkse overheid tienduizenden mensen op verdenking van banden met de Gülenbeweging, volgens Turkije een terroristische organisatie. De islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die in ballingschap in de Verenigde Staten woont, wordt door Turkije gezien als het brein achter de couppoging. Gülen ontkent dat.