Mueller klaagt dertien Russen aan

Het is de eerste concrete juridische stap van de speciaal aanklager tegen Russische staatsburgers in het onderzoek naar de inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

Speciaal aanklager Robert Mueller
Speciaal aanklager Robert Mueller Foto Andrew Harnik/AP

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft dertien Russen en drie Russische organisaties aangeklaagd vanwege hun vermeende inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Dat is te lezen in de vrijdag ondertekende aanklacht. Ze worden beticht van samenzwering, vervalsing, bankfraude en identiteitsfraude.

De aanklacht van 37-pagina’s omschrijft een grootschalige samenzwering die teruggaat tot 2014. De groep heeft volgens Mueller valse identiteiten gebruikt op sociale media, met zogeheten trollen, om presidentskandidaat Donald Trump te helpen aan een verkiezingszege.

Onder meer de Russische organisatie Internet Research Agency (IRA) staat op het lijstje van Mueller. Die wordt beticht van “fraude en bedrog met de opzet om het Amerikaanse verkiezings- en politieke proces te beïnvloeden”, en zou gefinancierd worden door een Russische zakenman met banden met Poetin.

Eerste juridische stap tegen Russen

Hoewel inlichtingendiensten al eerder vergelijkbare conclusies hadden getrokken, is dit de eerste concrete juridische stap tegen Russische staatsburgers in het onderzoek. Daarmee acht Mueller Russische beïnvloeding nu definitief bewezen. Moskou heeft de aantijgingen veroordeeld. Een woordvoerder van het Kremlin noemt Muellers aanklacht “absurd”. Trump lijkt het bestaan van Russische beïnvloeding te erkennen maar benadrukt dat wederom is gebleken dat er niet is samenwerkt tussen zijn campagneteam en Rusland.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Russia started their anti-US campaign in 2014, long before I announced that I would run for President. The results… https://t.co/B4D7ZcKHPp

De aanklacht van Mueller geeft een uitgebreide kijk in de Russische werkwijze. De Internet Research Agency zou met meer dan tachtig medewerkers actief zijn op YouTube, Facebook, Instagram en Twitter. Hun doel: het verspreiden van wantrouwen onder de Amerikaanse bevolking. Niet alleen tegenover politici, maar tegenover het volledige politieke systeem.

Lees meer over de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen: Trumps Rusland-affaire in tien vragen

Een van de Russische bedrijven zou rond september 2016 van IRA een budget van 1,25 miljoen dollar per maand hebben gekregen voor hun bijdrage aan het verspreiden van desinformatie. Vrijdag kwam ook naar buiten dat een Amerikaan, Richard Pinedo uit Californië, eerder deze maand schuld heeft bekend binnen het complot. Hij zou de Russen geholpen hebben met het stelen van bankrekeningen, meldt AP.

Honderdduizenden volgers

De aangeklaagde Russen zijn chefs van de organisaties, maar ook computertechnici, data-analisten en medewerkers die berichten deelden op sociale media. Samen zetten zij honderden accounts op om Amerikanen zowel op links als rechts te beïnvloeden. Daarvoor beheerden ze onder meer online groepen, zoals Blacktivist en Secured Borders, met bepaalde politieke agenda’s over Black Lives Matter, immigratie of religie.

Lees meer over IRA: Ook Nederlandse media werden misleid door Russische trollen

Tegen 2016 hadden bepaalde groepen honderdduizenden online volgers, en konden zo op grote schaal nepnieuws verspreiden over Hillary Clinton. Volgens Mueller is ook gebleken dat de Russen niet alleen Donald Trump maar ook kandidaat Bernie Sanders hebben gesteund.

Het moet nog maar blijken of Trump iets doet met de conclusies van Mueller. Inlichtingendiensten zeggen dat de Russische politieke beïnvloeding nog altijd doorgaat, maar de president heeft zich niet bereid getoond om actie te ondernemen in de aanloop naar de zogeheten midterm dit jaar.

Tot nu toe werden ook vier voormalige medewerkers van Trump aangeklaagd in het onderzoek van Mueller, onder wie de ex-campagneleider Paul Manafort. De vraag is of de speciaal aanklager ook verdere samenwerking tussen de Russen en het campagneteam van president Donald Trump vindt.