Marouane B.

Nederlandse Syriëganger zette mogelijk zijn eigen dood in scène om te kunnen vluchten

Een Nederlandse jihadist van wie gedacht werd dat hij was omgekomen in Syrië, is waarschijnlijk toch nog in leven. Zijn advocaat Barbara Klunder bevestigt, na eerdere berichtgeving van RTL Nieuws, dat ze donderdag een mail heeft ontvangen van Marouane B. (23) uit Arnhem. Afgelopen december zou hij om veiligheidsredenen een overlijdensbericht naar buiten hebben gebracht. Normaal gesproken had de advocaat contact met de jihadist via een ander kanaal: „Ik kan het dus niet 100 procent bevestigen. Het lijkt er wel op dat hij in leven is.” In de mail staat volgens Klunder dat B. op 2 december met opzet valse informatie heeft verstuurd over zijn overlijden zodat hij makkelijker kon vluchten naar Turkije. Ook zegt de advocaat dat B. van plan is om naar Nederland te komen. Als hij daartoe besluit wordt hij meteen vastgezet. In maart volgt een rechtszaak tegen de jihadist vanwege zijn activiteiten in Syrië. Hij wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Volgens het OM heeft B. gezegd dat hij iemand heeft onthoofd. (NRC)