Geheime regeling ambtswoning

Hoekema treedt af als burgemeester Langedijk

Foto Bas Czerwinski/ANP

Jan Hoekema heeft donderdagavond zijn ontslag ingediend als waarnemend burgemeester van de gemeente Langedijk (Noord-Holland). De D66’er stelt dat hij de gemeente niet wil belasten met de discussie over een geheime regeling die hij sloot bij zijn vertrek als burgemeester van Wassenaar.

„Ik vertrek met pijn in mijn hart, want deze mooie gemeente heeft mijn hart gestolen”, zegt Hoekema in een verklaring. De fractievoorzitters van de lokale partijen stellen begrip te hebben voor het besluit.

NRC onthulde twee weken terug dat Hoekema, in strijd met de Gemeentewet, bij zijn gedwongen vertrek uit Wassenaar vorig jaar een aanvulling op zijn wachtgeld heeft bedongen. Daardoor werd het bedrag dat de D66’er zou ontvangen aangevuld tot 100 procent van het laatst ontvangen loon in plaats van de wettelijke 80 procent. Hoekema ontving 17.800 euro bovenop zijn wachtgeld.

Ook mocht hij tegen burgemeesterstarief bijna een jaar lang in de ambtswoning blijven wonen en kreeg hij alle kosten voor juridische bijstand vergoed. Hoekema besloot naar aanleiding van de publicatie het extra ontvangen wachtgeld terug te storten.

Vorige week legde Hoekema’s echtgenote Marleen Barth al het fractievoorzitterschap van de PvdA in de Eerste Kamer neer. Zij probeerde na de vertrekregeling nog een huurkorting van circa 400 euro te bedingen. (NRC)