Pyeongchang

Dag 8 Winterspelen: Visser wint goud, Van der Weijden wordt vierde

IJshockey: Amerikanen en Russen revancheren zich

De Verenigde Staten en de Olympische atleten van Rusland verloren verrassend hun eerste ijshockeywedstrijd. Op vrijdagavond namen ze revanche. Rusland won met ruime cijfers van Slovenië (8-2) en de Amerikanen versloegen met 2-1 Slowakije. In de eerste wedstrijd verloor de VS nog van Slovenië, terwijl de Russen moesten buigen voor Slowakije.

Voor de Amerikanen was de 21-jarige Ryan Donato de grote man. Hij scoorde beide treffers. Donato studeert nog en komt uit voor het universiteitsteam van Harvard. Bij de Russen, die onder de Olympische vlag uitkomen voor hun land, scoorde Kirill Kaprizov een hattrick. Zowel de Amerikaanse als de Russische ploeg speelt in Pyeonchang niet met de allergrootste sterren.

Door een conflict tussen het IOC en Noord-Amerikaanse National Hockey League (NHL) mogen er geen spelers uit de beste ijshockeycompetitie meedoen in Zuid-Korea. Dat was voor het laatst het geval tijdens de Winterspelen van Nagano in 1998. De boycot van spelers van de NHL geeft de rookies wel een kans, zo schreef NRC-redacteur Henk Stouwdam.

Lees ook: Wat is het ijshockeytoernooi zonder NHL-sterren waard?

Niet alleen de Amerikanen, maar ook de Russen missen topspelers uit de NHL. Daarnaast zijn een aantal sporters uit de ijshockeyploeg uitgesloten van deelname aan de Spelen vanwege de dopingschorsing. De grote vraag is welk team de beste vervangers in huis heeft. Op zaterdag spelen de VS en Rusland tegen elkaar met als inzet de winst in groep B.

Van der Weijden baalt enorm

Voor Annouk van der Weijden eindigde de laatste race in een deceptie. Ze stond achter Esmee Visser op de tweede plaats, maar zag tot haar verbijstering dat zowel Sablikova als Voronina onder haar tijd doken. Ze hield het niet droog. "Logisch dat ik moest huilen. Ik word hier vierde op 0,2 seconde. Dat is wel even flink balen dan", zo liet ze weten aan een verslaggever van ANP.

Van der Weijden reed in de eerste rit een persoonlijk record, maar dat bleek net niet genoeg. De 31-jarige schaatster heeft nog een kans op een medaille tijdens de massastart.

"Ik reed een nette en goede race, maar het was net niet goed genoeg helaas. Toch kan ik mezelf niets verwijten. Ik heb nergens iets laten liggen. Dan moet het hier maar gebeuren op de massastart. Misschien levert dat nog iets moois op".

De massastart bij de vrouwen begint pas volgende week zaterdag 24 februari. De andere Nederlandse deelnemer is Irene Schouten.

Groot feest bij ijsclub Nut & Vermaak

Het geluk kan niet op bij ijsclub Nut & Vermaak uit Leimuiden. De vereniging heeft maar liefst twee gouden medaillewinnaars voortgebracht. Eerst Bob de Jong (10 kilometer in Turijn in 2006) en nu Esmee Visser. De huidige coach van het Zuid-Koreaanse schaatsteam volgde met de familie van Visser, gehuld in oranjeshirts met het opschrift 'fan van Esmee' de gouden race van de olympisch debutante.

Spanning en ontlading bij het zusje van @esmee_visser tijdens de laatste rit van de 5 km! #trotsefamilie #TeamNL pic.twitter.com/rCFScgfIqv

— Team Plantina (@teamplantina) 16 februari 2018

Ook in Leimuiden werd hard gejuicht. De kantine van de schaatsclub zat op vrijdagmiddag bomvol tijdens de race van Esmee Visser. Vol ongeloof delen de leden van Nut & Vermaak high fives uit.

De ijsclub gaat uit zijn dak! GOUD! @esmee_visser #olympics pic.twitter.com/JZu7GkweNm

— IJsclub Nut&Vermaak (@NutEnVermaak) 16 februari 2018

Felicitaties voor Visser vanuit de Trêveszaal

Premier Mark Rutte heeft de gouden race van Esmee Visser bekeken vanuit de Trêveszaal. Het kabinet had op vrijdagmiddag de vergadering stilgelegd om naar de spannende ontknoping te kijken van de 5.000 meter en feliciteerde daarna de olympisch debutante.

Fantastische overwinning voor olympisch debutante Esmee Visser. Goud op de 5000m. Vanuit de Trêveszaal hebben we haar van harte gefeliciteerd. #TeamNL #PyeongChang2018 pic.twitter.com/ZgvGR3RtuG

— Mark Rutte (@MinPres) 16 februari 2018

Anema ‘betreurt’ ophef over matchfixing

Jillert Anema heeft via een persverklaring op de site van sportkoepel NOC*NSF gereageerd op de beschuldigingen van matchfixing. De Volkskrant publiceerde donderdag een artikel waaruit bleek dat Anema tijdens de Winterspelen in Sotsji de toenmalige bondscoach Arie Koops had gevraagd of de Nederlanders de Fransen niet zouden willen inhalen tijdens de achtervolging. Het artikel werd gepubliceerd op de dag dat de coach Jorrit Bergsma begeleidde tijdens de tien kilometer in Pyeongchang,

Anema “betreurt de ophef” en zegt verder niet tijdens de Spelen te willen reageren: “Ik vind dat de sporters nu in een rustige omgeving zich moeten kunnen voorbereiden.”

Dit is zijn volledige reactie:

“Er is, op een niet door mij gekozen moment, in De Volkskrant een verhaal verschenen aan de hand van een interview dat ik in het najaar van 2017 heb gegeven. Ik betreur de ophef die is ontstaan. Vooral omdat het binnen een deel van de ploeg voor onrust heeft gezorgd. Ik heb er bewust voor gekozen niet te reageren op de dag van de 10 kilometer om de voorbereiding en de races van Jorrit en Sven op deze afstand niet verder te verstoren".

"Ik zal tijdens het restant van deze Olympische Spelen verder niet ingaan op deze zaak. Op dit moment draait alles om de prestaties. We hebben hier in Pyeongchang nog ruim een week te gaan waarin we op alle nog te rijden afstanden uitkomen. Ik snap de vraag om nadere uitleg heel goed, maar vind dat de sporters nu in een rustige omgeving zich moeten kunnen voorbereiden. Ik hoop dat de media op dit moment dit standpunt kunnen respecteren in het belang van onze sporters.”

Voorlopig negende plaats voor skeletonster Bos

Na twee runs staat skeletonster Kimberley Bos op de negende plaats. De Duitse Jacqueline Lölling gaat aan de leiding. Op zaterdag zijn de derde en vierde run.

Kimberly Bos in actie #TeamNL Met 125 km/uur en je gezicht 40 cm boven het ijs. Wat een sport! En een keurige 9e plaats na 2 heats. Top 10 morgen zou klasse zijn! #OS2018 pic.twitter.com/9ltOj9SAen

— Dirk-Jan Knol (@djknol) 16 februari 2018

'Ondergrens' TeamNL gehaald na zeven dagen

Met de winst van Esmee Visser op de 5 kilometer heeft Nederland al 13 medailles gehaald tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang. Daarmee voldoet TeamNL aan de "ondergrens" die chef de mission Jeroen Bijl had uitsproken. De doelstelling van het NOC*NSF is vijftien medailles.

Vier jaar geleden bij de Winterspelen in Sotsji zetten de Nederlandse sporters een record neer van 24 medailles. Het is niet de verwachting dat Nederland weer zo veel medailles gaat halen, maar er zijn nog een aantal grote kansen op eremetaal. Vooral op de 500 en 1.000 meter voor mannen en de ploegenachtervolging van de mannen en vrouwen.

Van alle 13 medailles hebben de Nederlandse schaatsers er elf gewonnen waarvan zes gouden. Bij de vrouwen: Visser (5.000 meter), Ter Mors (1.000 meter), Wüst (1.500 meter) en Achtereekte (3.000 meter) en bij de mannen: Kramer (5.000 meter, mannen) en Nuis (1.500 meter mannen). De shorttrackers wonnen twee zilveren medailles.

Medaillespiegel
16 februari 2018
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018
     
1. Duitsland 9 2 4 15
2. Noorwegen 6 8 5 19
3. Nederland 6 5 2 13
4. Verenigde Staten 5 1 2 8
5. Canada 4 5 4 13
6. Zweden 4 2 0 6
7. Frankrijk 3 2 2 7
8. Oostenrijk 3 1 4 8
9. Italië 2 1 3 6
10. Zuid-Korea 2 0 1 3

Visser: pfff, dat ik hier win

Met een stralende glimlach stond Esmee Visser na haar gouden race voor de camera van de NOS. Ze wist dat ze goed was, maar winnen? Nee, dat verbaast haar ook.

"Ja, ik weet niet. Ik wist wel dat ik echt goed en fit was, maar het moet er dan wel uitkomen. Ja, pfff. Dat ik hier win. Nou ja, ik heb hier geen woorden voor".

De 22-jarige schaatser uit Leiden was maar liefst 12 seconden sneller dan de tijd die ze in oktober reed tijdens het NK Afstanden. Toen werd ze vijfde op 5.000 meter.

Skeletonster Kimberley Bos achtste na eerste run

Naast de bijzondere en zeer verrassende ontknoping op de 5.000 meter, kwamen er op vrijdag ook andere Nederlandse sporters in actie. Skeletonster Kimberley Bos begonnen de eerste run met een gedeelde achtste plaats in een tijd van 52,33 seconden. Daarmee was ze veel sneller dan de afgelopen dagen tijdens de officiële trainingsessies. Toen eindigde de beste run van de 24-jarige sporter in 52,74 seconden.

De Britse Lizzy Yarnold gaat aan de leiding met een nieuw baanrecord. Zij eindigde in 51,66. De Duitse Jacqueline Lölling volgt op de tweede plek met een tijd van 51,74. De voorlopig derde plaats is voor de Oostenrijkse Janine Flock met een tijd van 51,81.

In de tweede run maakt Bos een klein foutje, maar ze is in 52,26 wel iets sneller. Ze staat voorlopig tweede.

Tweede goud op 5 km na Yvonne van Gennip

Het is pas de tweede keer dat een Nederlandse schaatser goud wint op de 5.000 meter. Yvonne van Gennip was in 1988 de eerste. Van Gennip had al door dat de 22-jarige schaatser voor een verrassing kon zorgen, zo schrijft NRC-sportverslaggever Maarten Scholten.

"Ze kan onbevangen starten, heeft niets te verliezen.”

Lees hier zijn verslag over de gouden race: Esmee Visser debuteert met olympisch goud

En op de schouders bij coach Remmelt Endringa.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL🇳🇱 Wat een debuut 💪 In december wist je nog niet wanneer de Spelen waren ⁉️ Nu olympisch kampioen 🥇 #ZoDoenWeDat https://t.co/T7ZMY8oil6

Dolle vreugde bij Esmee Visser

Opnieuw goud voor Nederland

Schaatsen 5.000m vrouwen
. Esmee Visser
. Martina Sablikova
. Natalia Voronina
4. Annouk van der Weijden
5. Ivanie Blondin
6. Isabelle Weidemann
7. Maryna Zuyeva
8. Claudia Pechstein
9. Misaki Oshigiri
10. Jelena Peeters

Ja! Visser wint goud op de 5.000 meter

Het sprookje van Esmee Visser is uitgekomen. De debutante wint goud op de 5.000 meter. Sáblíková wordt tweede met meer dan 1,5 minuut achterstand. Maar ook groot verdriet in het Nederlandse kamp. Annouk van der Weijden eindigt net naast het podium op de vierde plek. De Russische Natalia Voronina pakt de bronzen plak.

Het rare is dat hoe groot deze verrassing ook líjkt, het eigenlijk niet eens zo'n grote verrassing is. #visser @nrc

— Frank Huiskamp (@frankhuiskamp) 16 februari 2018

Sáblíková heeft het moeilijk, maar komt terug

Na 3 kilometer rijdt Sáblíková ver achter de tijd van Esmee Visser. De Tsjechische heeft het erg moeilijk. Het lukt haar niet om lage rondjes '32' te rijden. Gaat het nu echt gebeuren? De gouden plak kan Visser bijna niet meer ontgaan.

Maar het is erg spannend. Sáblíková versnelt in haar laatste twee rondes.

Grootste kanshebber voor goud Sáblíková nu in actie

Martina Sáblíková is begonnen aan de laatste rit op de 5.000 meter. Zij is de beste vrouwelijke schaatser op de 5 km. Van de 49 keer dat ze in actie kwam op deze langste afstand verloor ze slechts zes keer. Ze is tweevoudig Olympisch kampioen op deze afstand. Haar tegenstander is de Russische Natalia Voronina.

Wat kan Claudia Pechstein nog?

De Duitse Claudia Pechstein is bezig met misschien wel haar laatste rit uit haar carriére. De 45-jarige schaatster won in haar grootste loopbaan vijf gouden medailles, maar komt nu niet aan de tijd van Visser. Haar tegenstander is Ivanie Blondin. De Canadese rijdt een strakke rit, maar komt aan het eind te kort. Ze eindigt in een rondje van 36 seconden en staat nu derde.

Visser weet nu een ding zeker. Er is nog een rit te gaan dus ze heeft in ieder geval een bronzen medaille.

Baanrecord voor Esmee Visser

Een fantastische tijd voor Esmee Visser. In een zeer vlakke rit met bijna allemaal lage rondjes '32' rijdt de 22-jarige schaatser naar een nieuwe baanrecord: 6.50,23. Ze verslaat Anouk van der Weijden, maar is het genoeg voor de winst? NRC-sportverslaggever Frank Huiskamp denkt van wel.

Esmee Visser ontwikkelt zich zó snel. Die rijdt zes seconden sneller in zes weken sinds het OKT. De stappen die zij maakt. Wat een verhaal. Ik zie hier niemand onder duiken. #Olympics @nrc

— Frank Huiskamp (@frankhuiskamp) 16 februari 2018

Is Visser de grote verrassing van de 5 km?

De tweede Nederlandse schaatser is begonnen aan haar rit. Debutant Esmee Visser neemt het op tegen Misaki Oshigiri. De Japanse schaatser werd vier jaar geleden in Sotsji 4de op de ploegenachtervolging. De Japanse schaatsers werden in de halve finale uitgeschakeld door de Nederlandse vrouwen. Oshigiri wordt niet gezien als kanshebber voor een podiumplek.

De grote vraag is waar de net 22 jaar geworden Visser toe in staat is. Bij haar wereldbekerdebuut op de 5.000 meter werd ze eerste in de B-groep met een tijd van 6.58,03. Ze was sneller dan alle Nederlandse vrouwen die uitkwamen in de A-groep.

Onbevangen Visser komt zo in actie

De 22-jarige Esmee Visser is een van de grote verrassingen binnen de Nederlandse schaatsploeg. Niemand had verwacht - en zij helemaal niet - dat zij zich zou plaatsen voor de Olympische Spelen. Met een persoonlijk record van 6.56,60 werd ze tweede op het kwalificatietoernooi op de 5.000 meter. Na afloop van de race vroeg Visser zich af "wanneer zijn die Spelen eigenlijk?”

Laatste rit voor de dweilpauze

De laatste rit voor de dweilpauze is begonnen. Het gaat tussen de Japanse Nana Takagi en de Canadese Isabelle Weidemann. Na de pauze komt Esmee Visser in actie.

Weidemann rijdt net onder de zeven minuten. Ze is meer dan 5,5 seconde langzamer dan Van der Weijden en zet de tweede tijd neer.

Nederlands-Amerikaanse Schoutens in actie

De tweede rit op de 5.000 meter is van start gegaan. Het gaat tussen de Nederlands-Amerikaanse schaatser Carlijn Schoutens en de Belgische Jelena Peeters. Schoutens schaatste tot het seizoen 2013/2014 voor Nederland en besloot daarna uit te komen voor de Verenigde Staten.

Beide schaatsers zijn geen bedreiging voor Van der Weijden en eindigen op meer dan vijftien seconden van de Nederlandse schaatser.

Van der Weijden rijdt goede tijd

Van der Weijden rijdt een goede rit en zet een persoonlijk record neer. Ze eindigt met een tijd van 6.45,16.

Uitstekende tijd Van der Weijden in eerste rit. 6.54,17, nog geen twee seconden boven baanrecord Sablikova. Was ze vorig jaar derde op WK afstanden mee geworden. #Olympics @nrc

— Frank Huiskamp (@frankhuiskamp) 16 februari 2018

Het zijn de tweede Olympische Spelen voor Van der Weijden. Vier jaar geleden in Sotsji eindigde ze op de 3.000 meter op de 5de plaats.

We zijn begonnen

Annouk van der Weijden is van start gegaan in de eerste rit op de 5.000 meter. Ze rijdt tegen Maryna Zuyeva uit Wit-Rusland.

Bergsma is gehuldigd

Jorrit Bergsma is zojuist op Medal Plaza gehuldigd voor zijn prestatie op de 10.000 meter. Hij kreeg de zilveren medaille. Ted-Jan Bloemen won goud voor Canada en de Italiaan Nicola Tumolero won brons.

Twitter avatar Eurosport_NL Eurosport Nederland Daar staan de drie medaillewinnaars samen. Gefeliciteerd! #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 #10km https://t.co/xHU8ivQ3n7

Annouk van der Weijden start in de eerste rit

Annouk van der Weijden en Esmee Visser komen straks in actie op de 5.000 meter bij de vrouwen. Van der Weijden start meteen in de eerste rit om 12.00 uur. Ze rijdt tegen Maryna Zuyeva uit Wit-Rusland.

Esmee Visser rijdt de vierde rit tegen de Japanse Misaki Oshigiri.

Kramer wist al lang wat er loos was

Om 11.50 uur worden de winnaars van de 10 kilometer schaatsen voor mannen gehuldigd. Jorrit Bergsma won gisteren zilver op deze afstand en Ted-Jan Bloemen won goud voor Canada.

De verwachtingen over de prestatie van Sven Kramer waren hoog, maar hij eindigde teleurstellend als zesde. Na afloop van de wedstrijd zei hij tegen de NOS: "Ik heb niet de topvorm die ik vorig jaar heel vaak heb laten zien, en dit jaar te weinig.”

Lees meer over de slechte wedstrijd van Kramer: Kramer wist al lang wat er loos was

"Er zijn meer wintersporten dan schaatsen"

Kimberley Bos komt is de eerste Nederlander die in actie komt op het skeleton tijdens de Olympische Spelen. Ze start vanmiddag rond 12.20 uur tijdens de serie 1 en rond 13.20 uur tijdens de serie 2.

Bos zou graag zien dat het skeleton in Nederland meer bekendheid krijgt. Ze zei tijdens een interview met NRC vorig jaar: "Ik wil Nederland laten zien dat er meer wintersporten zijn dan schaatsen."

Lees het interview met Kimberly Bos: Met 120 op de buik de berg af

PvdA stelt Kamervragen over poging tot matchfixing

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma stelt Kamervragen over de poging tot matchfixing van schaatscoach Jillert Anema en de rol van NOC*NSF.

Anema probeerde tijdens tijdens de Spelen van 2014 als coach van de Franse ploeg een afspraak te maken met de toenmalige Nederlandse bondscoach Arie Koops, zo meldde De Volkskrant gisteren. Hij probeerde hiermee het resultaat van de race te beïnvloeden. Hij kreeg hiervoor een officiële waarschuwing van NOC*NSF maar de sportorganisatie bracht dit toen niet naar buiten.

Dijksma vraagt de minister of hij vindt dat NOC*NSF "dit soort praktijken" zelf naar buiten had moeten brengen. Ook wil ze weten of de minister bereid is in gesprek te gaan met NOC*NSF over hun werkwijze omtrent dopingcontroles en matchfixing.

Donderdag zei Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF, in een reactie: "We betreuren het dat dit bericht nu naar buiten komt". Vrijdag zou de sportorganisatie met een uitgebreidere verklaring naar buiten komen.

Lees ook: 'Anema deed in Sotsji poging tot matchfixing'

Derde keer op rij goud voor Zwitser

De Zwister Dario Cologna heeft voor de derde keer op rij goud gewonnen op de 15 kilometer langlaufen. De Noor Simen Hegstad Kruger won zilver en Denis Spitsow uit Rusland brons.

Super Dario doet het weer! Cologna :flag-ch: pakt goud op de 15km Langlaufen net als in Sotsji. #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018. pic.twitter.com/jFCT2J22v4

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 16 februari 2018

Goud voor Italiaanse Moioli op snowboardcross

De Italiaanse Michela Moioli heeft goud gewonnen op de snowboardcross. De 16-jarige Franse Julia Pereira de Sousa-Mabileau won zilver

Wat een ontknoping van de snowboardcross bij de dames!! #PyeongChang #OS2018 #Olympics pic.twitter.com/F0Vlt80v66

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 16 februari 2018

Twee sporters besmet met norovirus

Twee Zwitserse freestyleskiërs zijn tijdens de Olympische Spelen besmet geraakt met het norovirus. Het is voor het eerst dat sporters ziek zijn geworden door het besmettelijke virus.

Vlak voor de start van de Spelen werden 1.200 beveiligers onder quarantaine geplaatst nadat 41 van hen ziek waren geworden. Hiermee hoopte de organisatie dat het virus zich niet verder zou verspreiden.

Een woordvoerder van het Zwitserse olympische team zei tegen persbureau Reuters dat de twee sporters zijn weggehouden van de rest van het team en dat ze nu moeten herstellen. Het virus kan een ontsteking van de darmen veroorzaken en wordt ook wel buikgriep genoemd.

Zweedse Frida Hansdotter wint verrassend goud op slalom

Op de slalom won de Zweedse Frida Hansdotter goud. Zij versloeg verrassend de titelverdediger Mikaela Shiffrin die als vierde eindigde. De Zwitserse Wendy Holdener won zilver en de Oostenrijkse Katharina Gallhuber brons.

Op de Super G heeft de Oostenrijker Matthias Mayer goud gewonnen. De Zwitser Beat Feuz eindigde als tweede en de Noor Kjetil Jansrud werd derde.

Yun Sung-bin wint goud op skeleton

Op het skeleton heeft de Zuid-Koreaan Yun Sung-bin vannacht goud gewonnen. Hij is de eerste sporter uit Azië die een olympische titel op het skeleton behaald. Martins Dukurs uit Letland won zilver en de Engelse Dominic Edward Parsons brons. De Ghanees-Nederlandse Akwasi Frimpong werd laatste.

'Iron Man' Yun verovert het skeletongoud! #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/ZhLov85lkP

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 16 februari 2018

Programma vrijdag 16 februari

6:05 Curling vierde ronde vrouwen

7:00 Langlaufen Klassiek 15 km mannen

8:40 IJshockey OAR-Slovenië, mannen (poule B)

12:00 Schaatsen 5.000 meter vrouwen Esmee Visser, Annouk van der Weijden

12:05 Curling vijfde ronde mannen

12:20 Skeleton serie 1 vrouwen Kimberley Bos

12:52 Freestyle skiën finale, aerials vrouwen

13:10 IJshockey Finland-Noorwegen en Zweden-Duitsland, mannen (poule C)

13.20 Skeleton serie 2 vrouwen Kimberley Bos

13:30 Schansspringen kwalificatie, grote schans mannen

Pyeongchang dag 8: vrouwen in actie op 5.000 meter

Goedemorgen en welkom bij dit blog over alweer de achtste dag van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Na de veelbewogen donderdag waarop Sven Kramer niet zijn felbegeerde titel haalde op de 10.000 meter, komen vandaag Annouk van der Weijden en Esmee Visser in actie op de 5.000 meter bij de vrouwen. Kunnen zij de Tsjechische Martina Sáblíková van het goud houden?