Autoriteiten herhaaldelijk gewaarschuwd over schutter Florida

Lokale politie en de FBI deden niets met waarschuwingen dat de 19-jarige Cruz gevaarlijk zou zijn.

Bloemen in Parkland na de schietpartij.
Bloemen in Parkland na de schietpartij. Foto Cristobal Herrera/EPA

Amerikaanse autoriteiten zijn herhaaldelijk gewaarschuwd over de negentienjarige jongen die eerder deze week zeventien mensen doodschoot op een school in Florida. Sheriff Scott Israel van Broward County, waar de schietpartij plaatsvond, zegt vrijdag de afgelopen jaren zo’n twintig telefoontjes te hebben gekregen met waarschuwingen dat Nikolas Cruz gevaarlijk zou zijn. Dat meldt AP.

Volgens de politieman worden alle belletjes onderzocht en wordt gekeken of iemand nalatig is geweest. Hij wilde geen details geven over de inhoud van de gesprekken.

Eerder op vrijdag zei de FBI al gefaald te hebben om actie te ondernemen tegen de dader. In een verklaring schrijft de inlichtingendienst vorige maand gebeld te zijn over Cruz.

Lees meer over de schietpartij in Parkland: Iedereen zag hoe de schutter in Florida radicaliseerde

Toen zou al blijken dat hij een gevaar vormde en mogelijk mensen wilde vermoorden. Deze informatie is vervolgens niet doorgegeven aan het lokale bureau in Miami, die in had kunnen grijpen. FBI-directeur Christopher Wray heeft zijn excuses aangeboden.

President Donald Trump bezocht vrijdag de slachtoffers van de schietpartij in het Broward Health North Hospital in Florida. Hij sprak met de slachtoffers, hun familie en de artsen in het ziekenhuis. Daarna bezocht hij het politiebureau. Hij bedankte de politieagenten namens de ouders van de slachtoffers: “Ik was in het ziekenhuis met veel van de ouders en ze zijn heel dankbaar voor wat jullie hebben gedaan.” Trump sprak echter niet over het reguleren van wapenbezit.

Semiautomatisch geweer

Cruz liep woensdagavond met een semiautomatisch geweer en een bedekt gezicht zijn oude school binnen in Parkland, ten noorden van Miami, en opende het vuur. Later werd hij zonder weerstand opgepakt door de politie. Hij heeft al schuld bekend. Het gaat om de meest dodelijke Amerikaanse schietpartij op een school ooit. Volgens sheriff Israel liggen nog zeven gewonden in het ziekenhuis.