Negen actievoerders Greenpeace bij Schiermonnikoog aangehouden

Vier actievoerders beklommen een boorplatform uit protest tegen proefboringen en brachten de nacht door in hangende tentjes. Vijf anderen bevonden zich op een schip in de buurt.

Actievoerders bij het boorplatform.
Actievoerders bij het boorplatform. Foto: Greenpeace

Actievoerders van Greenpeace hebben donderdag een boorplatform in de Noordzee bij Schiermonnikoog beklommen. Hiermee proberen ze de proefboring naar gas tegen te houden die olie- en gasbedrijf Hansa Hydrocarbons en partner Oranje-Nassau Energie vrijdag konden beginnen.

Vier actievoerders beklommen het platform en brachten de nacht door in hangende tentjes. De kustwacht was tijdens de beklimming met drie schepen en een vliegtuigje aanwezig.

De actie was aan het einde van de vrijdagmiddag voorbij. Medewerkers van de Kustwacht haalden de vier actievoerders met een helikopter van het platform. De politie heeft ook vijf andere actievoerders op een schip in de buurt aangehouden.

Bekijk hier een video van Greenpeace over de beklimming:

De eigenaar van het boorplatform heeft aangifte gedaan bij de politie. Een woordvoerder van Oranje-Nassau Energie en Hansa Hydrocarbons liet in een reactie weten de situatie “onveilig en onverantwoord” te vinden vanwege de slechte weersomstandigheden. “Graag willen wij benadrukken dat wij een open dialoog met belanghebbenden zeer belangrijk vinden.”

Actie

Greenpeace roept minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes op om de boringen te stoppen. Volgens de actiegroep liggen de nieuwe proefboringen niet in lijn met het klimaatakkoord van Parijs dat Nederland in 2015 ondertekende.

De actiegroep Werkgroep Horizon Schiermonnikoog liet vorige week weten zich “overvallen” te voelen door de aangekondigde proefboring. De actiegroep is bang voor schade aan het milieu en klimaat.

Wiebes: geen vergelijking met Groningen

Minister Wiebes zei volgens persbureau ANP dat omwonenden zich geen zorgen hoeven te maken. De proefboring kan volgens hem niet worden vergeleken met de gaswinning in Groningen omdat er geen bodembewegingen zou worden verwacht. “Je kunt het nauwelijks zien. Op een heldere dag, als je heel goed kijkt, zie je een stipje.”

Lees ook: Grootste gasvondst in jaren boven Schiermonnikoog

Het bedrijf Hansa Hydrocarbons ontdekte het gasveld in september en deed daarmee de grootste gasvondst in jaren. Analisten schatten dat het om 5 tot 10 miljard kuub winbaar gas gaat. Een proefboring moet uitwijzen of het gas ook winbaar is.