Ramaphosa ingezworen als president Zuid-Afrika

De huidige vicepresident leidde binnen het ANC het kamp dat Zuma weg wilde hebben.

Cyril Ramaphosa.
Cyril Ramaphosa. Foto AP

Cyril Ramaphosa is donderdagmiddag ingezworen als president van Zuid-Afrika. Eerder op de dag droeg regeringspartij ANC Ramaphosa voor, waarna zijn benoeming door het parlement werd goedgekeurd, schrijft Reuters. Ramaphosa, sinds 2014 vicepresident onder Jacob Zuma, is de vijfde Zuid-Afrikaanse president sinds het einde van de apartheid.

Zuma stapte woensdag op na een wekenlange discussie in het parlement en binnen het ANC over zijn positie. De sinds 2009 regerende president stond ter discussie omdat hij beschuldigd wordt van vriendjespolitiek en corruptie.

Vlak voor de verkiezing van Ramaphosa liep oppositiepartij EFF uit onvrede weg uit het parlement. Volgens partijleider Malema heeft ANC Zuma gesteund bij corruptieschandalen en zou de partij zich met een nieuwe president niet anders gaan gedragen. Na zijn benoeming zei Ramaphosa dat het aanpakken van corruptie in overheidsinstellingen hoog op zijn prioriteitenlijst staat.

Partijvoorzitter

De afgelopen maanden leidde Ramaphosa (65) binnen het ANC het kamp dat Zuma weg wilde hebben. In december sloeg hij een belangrijke slag door het partijvoorzitterschap van het ANC in de wacht te slepen. Bij de verkiezing voor de plek versloeg Ramaphosa nipt de vertegenwoordiger van het kamp-Zuma: diens ex-vrouw Nkosazana Dlamini-Zuma. Al snel sprak Ramaphosa zich in het openbaar uit tegen de corruptie binnen zijn partij.

Lees ook het profiel dat correspondent Bram Vermeulen in december schreef over Cyril Ramaphosa: De man die 20 jaar moest wachten kan president worden

Ramaphosa was in de jaren zeventig en tachtig een belangrijke figuur in de strijd tegen de apartheid. Hij stond onder meer aan het hoofd van de invloedrijke mijnwerkersvakbond. Toen in 1991 het verbod op het ANC werd opgeheven, benoemde de partij Ramaphosa als secretaris-generaal. Na het einde van de apartheid in 1994 ging hij namens de partij het parlement in.

Eind jaren negentig verliet Ramaphosa het ANC, nadat hij de strijd om de opvolging van Nelson Mandela had verloren van Thabo Mbeki. Hij ging het zakenleven in en werd miljonair. De aankomend president van Zuid-Afrika was onder meer bestuurslid bij het mijnconcern Lonmin, toen in 2012 34 stakende mijnwerkers van dat bedrijf werden doodgeschoten door de politie. In 2014 werd Ramaphosa verkozen tot vicepresident.

Lees ook: Jacob Zuma: ten onder gegaan aan eigen gulzigheid

Later op donderdag wordt Ramaphosa officieel beëdigd als president. Daarna zal hij het parlement waarschijnlijk toespreken.