Recensie

Recensie

Expositie

Damien Hirst schildert weer stippen en is nu ‘pointillist’

Hirst vond inspiratie bij Bonnard.
Hirst vond inspiratie bij Bonnard. Foto Damien Hirst/Instagram
    • Thomas van Huut

Op zijn Instagram-account heeft Damien Hirst volgers een voorproefje gegeven van de nieuwe richting die hij heeft gekozen: een serie grote, abstracte pointillistische doeken. De Britse kunstenaar zegt geïnspireerd te zijn door Pierre Bonnard (1867-1947). „Ik heb Bonnard en zijn kleurgebruik altijd geweldig gevonden. Hoe kun je niet van kleur houden?” Vanaf 1986 maakte hij al minimalistische spot paintings. Het is voor het eerst dat Hirst nu kleine stippen schildert. De nieuwe werken zijn vanaf 1 maart te zien bij de Gagosian Gallery in Los Angeles, Hirsts eerste expositie daar sinds zijn terugkeer bij die galerie. (NRC)