Desmond Tutu stopt als ambassadeur Oxfam

Het is de derde ambassadeur die zijn functie neerlegt sinds een seksschandaal van Oxfam naar buiten is gekomen.

Foto Nic Bothma/EPA

De Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu heeft zijn functie als Oxfam-ambassadeur neergelegd naar aanleiding van het seksschandaal binnen de hulporganisatie. In een verklaring schrijft de aartsbisschop donderdag dat hij “zeer teleurgesteld is door de aantijgingen van immoreel en mogelijk crimineel gedrag”, meldt Reuters.

Ook is Tutu “bedroefd vanwege de gevolgen van de aantijgingen voor de vele duizenden mensen die het rechtvaardige werk van Oxfam ondersteunen”. De 86-jarige kerkleider treedt tegenwoordig niet vaak meer het openbaar op, onder meer vanwege gezondheidsproblemen.

The Times onthulde vorige week dat medewerkers van Oxfam seksfeesten hadden georganiseerd in Haïti kort na de verwoestende aardbeving van 2010. Mogelijk waren daarbij minderjarige prostituees betrokken. Oxfam handelde de zaak intern af en ontsloeg een aantal medewerkers.

Oxfam verliest donateurs

Tutu is de derde ambassadeur van Oxfam die opstapt. Eerder deden de Britse actrice Minnie Driver en de Senegalese muzikant Baaba Maal ook afstand van hun ambassadeurschap

Lees meer over het seksschandaal: Orgiën bij Oxfam in Haïti schudden de hulpwereld op

De vicedirecteur van Oxfam stapte eerder deze week al op. De liefdadigheidsinstelling heeft sinds de onthullingen al veel donateurs verloren. Ook loopt de organisatie het risico om financiering van de Britse overheid te verliezen vanwege het schandaal.