Teruglezen dag 7 Winterspelen: Bloemen wint 10.000 meter; Kramer stelt zwaar teleur

Ted-Jan Bloemen won de 10.000 meter, Jorrit Bergsma reed naar het zilver. Sven Kramer werd zesde. Bekijk hier het volledige programma van de Winterspelen.

We sluiten dit liveblog

De veelbewogen dag in Pyeongchang zit erop en daarom sluiten wij dit liveblog. Morgen strijden Annouk van der Weijden en Esmee Visser om de medailles op de vijf kilometer bij de vrouwen. Dit waren de belangrijkste gebeurtenissen van dag 7 van de Spelen:

* De Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen heeft na een indrukwekkende race in 12.39,77 het goud gewonnen op de tien kilometer met ruim twee seconden voorsprong op de Nederlander Jorrit Bergsma. Sven Kramer, die eindelijk had willen toeslaan op de langste schaatsafstand, werd zwaar teleurstellend zesde en voelde zijn nederlaag al aankomen zei hij achteraf: "De echte vorm van vorig jaar, de flow en de manier van schaatsen heb ik dit jaar niet gehad."

* Veel ophef over een stuk in de Volkskrant over een poging tot matchfixing van coach Jillert Anema vier jaar geleden bij de Spelen van Sotsji. Jorrit Bergsma zei in eerste instantie te vermoeden dat het verhaal via het 'kamp-Kramer' naar buiten was gekomen om hem als pupil van Anema uit balans te brengen voor de tien kilometer, maar bood daar later excuses voor aan.

* Het koningsnummer bij het skiën draaide uit op een Noors feestje. De Noren Aksel Lund Svindal en Kjetil Jansrud pakten bij eindelijk ideale weersomstandigheden het goud en zilver op de olympische afdaling. De Zwitserse favoriet Beat Feuz werd derde.

* Dankzij dat Noorse succes bij het skiën en ook bij de biatlon en het langlaufen zijn de Noren Nederland gepasseerd in het medailleklassement. Nederland staat na het zilver van Jorrit Bergsma nu op de derde plaats achter Duitsland en Noorwegen en nog net voor de Verenigde Staten.

* Toch was het ook nog een beetje feest in het Oranje-kamp, omdat Jorien ter Mors haar gouden medaille kreeg omgehangen op Medal Plaza. Zij won woensdag overtuigend de 1.000 meter voor de Japanse favorieten Kodaira en Tagaki.

GOLD :heart_eyes::smiley::the_horns::skin-tone-2: #olympicchampion #1000m #longtrack #pyeongchang2018 #teamnl #dreamscometrue pic.twitter.com/T9V8rQImZ5

— Jorien ter Mors (@jorientermors) 15 februari 2018

Bergsma biedt Kramer excuses aan

Jorrit Bergsma trekt zijn beschuldiging in dat er bewust vanuit het kamp Kramer is gelekt over de poging tot matchfixing van Jillert Anema in 2014 vlak voor de tien kilometer om hem uit balans te brengen. Kort na de race zei hij daar nauwelijks aan twijfelen, maar bij NOS Studio Sportwinter dat later vanavond wordt uitgezonden kwam hij daar op terug en maakte hij excuses aan Kramer:

"Ik ben fout geweest dat ik het bij het kamp-Kramer heb gelegd. Dat was slecht. Ik denk wel dat het doelbewust is gebeurd. Iemand die mij uit balans wilde brengen."

Zo erg uit balans was Bergsma overigens niet, want hij pakte zilver op de Olympische tien kilometer in een persoonlijke toptijd van 12.41,98, vlak achter de gouden Ted-Jan Bloemen. Kramer werd na een zwaar teleurstellende race slechts zesde.

Volkskrant-journalisten weerspreken beschuldiging Bergsma

De auteurs van het stuk in de Volkskrant over de poging tot matchfixing door Jillert Anema ontkennen met klem dat daar juist nu bewust over is gelekt vanuit het kamp rond Sven Kramer, zoals Jorrit Bergsma vermoedt. Dat meldt NRC-verslaggever Frank Huiskamp vanuit Zuid-Korea.

Bergsma denkt dat het 'kamp-Kramer' een vuil spelletje heeft gespeeld om hem als pupil van Anema van zijn stuk te brengen vlak voor de zo belangrijke tien kilometer.

Maar Chef Sport Mark van Driel van de Volkskrant zegt op op de website van zijn krant dat daar geen sprake van is:

"Onze verslaggever John Volkers had ergens in de afgelopen jaren al opgevangen dat Anema was berispt door NOC*NSF. Er lag een interview met Anema klaar, dat we deze week voorlegden aan NOC*NSF. Om middernacht Koreaanse tijd stuurde de sportkoepel een reactie, inclusief de brief die destijds aan Anema is gestuurd. Daarin stonden details die het hele verhaal kantelden. Toen hadden we ineens nieuws: een reactie van NOC*NSF die ze vier jaar lang niet hebben willen geven. En dus hebben we het interview omgebouwd tot nieuwsartikel. Natuurlijk hadden we nog een dag kunnen wachten met publiceren, maar het voelt voor een journalist niet heel logisch om onthullende feiten uit de krant te houden."

Nederland derde in medailleklassement

Nederland is na het misgrijpen van goud op de tien kilometer gezakt naar de derde plaats van het medailleklassement van deze Spelen. Alleen Jorrit Bergsma haalde het erepodium met een zilveren medaille bij de langste schaatsafstand.

Koploper Duitsland pakte deze zevende dag in Pyeongchang wél twee keer goud: bij het kunstrijden en bij het rodelen.

Noorwegen had helemaal een succesvolle dag met goud en zilver op de afdaling, het koningsnummer bij het skiën, en ook goud bij het langlaufen en de biatlon. Daarmee verdreven de Noren Nederland van de tweede plaats op de medaillespiegel.

Medaillespiegel
15 februari 2018
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018
     
1. Duitsland 8 2 4 14
2. Noorwegen 6 7 4 17
3. Nederland 5 5 2 12
4. Verenigde Staten 5 1 2 8
5. Canada 4 4 4 12
6. Zweden 3 2 0 5
7. Frankrijk 3 2 1 6
8. Oostenrijk 2 1 2 5
9. Italië 1 1 3 5
10. Zuid-Korea 1 0 1 2

Bergsma verdenkt 'kamp-Kramer' van vuile spelletjes

Zilveren medaillewinnaar Jorrit Bergsma is boos op het 'kamp-Kramer'. Hij vermoedt dat het nieuws dat zijn coach Jillert Annema in 2014 een poging tot matchfixing heeft gedaan via de omgeving van Kramer naar buiten is gekomen om hem van zijn stuk te brengen.

"Of het uit het kamp-Kramer komt? Daar duidt het wel erg op", zei Bergsma tegen persbureau ANP. Volgens de pupil van Anema gebeurde er in 2014 in Sotsji al iets vergelijkbaars:

"Voor hem was het heel belangrijk hier die 10 kilometer te winnen. Vier jaar terug gebeurde er ook al iets, kort voor het olympisch kwalificatietoernooi van Sotsji. Toen kwam opeens het bericht dat Bob de Jong en ik ruzie zouden hebben. Dat kwam ook uit die richting. Hij is een groot kampioen. Dit heeft hij niet nodig. Ik vind het heel jammer dat dit gebeurt. Waarom zou dit verhaal vandaag naar buiten komen?"

Foto: Jerry Lampen/ANP

Vier jaar geleden won Bergsma goud en Kramer zilver. Nu was het goud voor Bloemen, het zilver voor Bergsma en werd Kramer na een zwaar teleurstellende race slechts zesde.

Opnieuw Duits rodelgoud

Daar waar Nederland vandaag niet toesloeg bij de sport waarin het dominant is, deed Duitsland dat wel weer. In de landenwedstrijd pakten de Duitse rodelaars het goud. Het duo Tobias Wendl en Tobias Arlt sleepte in de derde run de winst definitief binnen, nadat Natalie Geisenberger en Johannes Ludwig eerder al in actie waren gekomen.

Canadese pers trots op TJ Flowers

De Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen wordt in de Canadese media volop geprezen voor zijn gouden tien kilometer. The Globe and Mail benadrukt dat Bloemen de eerste is die de Nederlandse zegereeks deze Spelen weet te doorbreken: "Bloemen is opgebloeid tot de schaatser die hij altijd had gedacht te kunnen zijn."

Ook The National Post is zich er erg van bewust hoe bijzonder het is dat Kramer is verslagen: "De tijd van Bloemen van 12.39,77 was meer dan snel genoeg om de Nederlandse uitblinker Sven Kramer te verslaan, die op verbijsterende manier geen medaille behaalde."

Foto: Koen van Weel/ANP

Televisiezender CBC wijst erop dat Bloemen de eerste Canadees ooit is die een Olympische tien kilometer wint. Alleen in 1932 had er ooit een Canadees op het podium gestaan op de langste schaatsafstand: Frank Stack pakte toen brons in Lake Placid.

Twitter avatar CBCOlympics CBC Olympics Ted-Jan Bloemen wins gold, sets an Olympic record and becomes the first Canadian to ever top the podium in the 10,0… https://t.co/hVgsZ8yFQJ

Orie: Sven Kramer is ook een mens

De coach van Sven Kramer, Jac Orie, zag de slechte race van zijn pupil niet aankomen, zei hij tegen de NOS:

"Uit de trainingen bleek niet dat het minder ging. Vond hij dat wel? Nou ja, dat kan. Mijn indruk is anders."

Wat dan de reden was dat Kramer niet verder kwam dan de zesde plaats in de race waarin hij zo graag goud had willen pakken, weet Orie ook niet:

"Maar dit is gewoon wat sport is op het hoogste niveau. Sven Kramer is ook een mens. We kunnen er van alles bijslepen, maar dat heeft geen zin. Ik weet niet of het mentaal allemaal te veel voor hem is geworden. Over het algemeen kan Sven goed met de druk omgaan."

Tegen ANP zei Orie later dat Kramer wel al langer wat klachten heeft:

"Sven klaagt al een tijdje over zijn linker afzet. Het is een gevoel bij hem, maar ik kan geen gevoel zien. Hij heeft gewoon het gevoel aan één kant dat het daar niet zo lekker loopt. En dat is heel jammer want fysiek is hij sterker dan ooit. Dat wijzen alle testen duidelijk uit."

Tot nu toe was Orie de grote succescoach van deze Spelen met de verrassende gouden medaille van Carlijn Achtereekte op de drie kilometer en de winst van Kramer en Nuis op respectievelijk de vijf kilimeter en vijftienhonderd meter.

De medaillespiegel na de 10.000 meter schaatsen

Medaillespiegel
15 februari 2018
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018
     
1. Duitsland 8 2 4 14
2. Noorwegen 6 7 4 17
3. Nederland 5 5 2 12
4. Verenigde Staten 5 1 2 8
5. Canada 4 4 4 12
6. Zweden 3 2 0 5
7. Frankrijk 3 2 1 6
8. Oostenrijk 2 1 2 5
9. Italië 1 1 3 5
10. Zuid-Korea 1 0 1 2

Wedstrijdverslag: de race van zijn leven werd een martelgang

Het moest de race van zijn leven worden. Eindelijk zou Sven Kramer zijn drie olympische mislukkingen op de tien kilometer uitwissen. Maar in de Gangneung Oval werd het een martelgang die hij zelden eerder meemaakte, schrijft sportredacteur Maarten Scholten vanuit Zuid-Korea.

Lees zijn wedstrijdverslag: Missie Sven Kramer mislukt, goud voor Ted-Jan Bloemen

Zo keken lezers van NRC naar de 10 kilometer

Wij vroegen onze lezers op WhatsApp foto’s in te sturen van hoe ze naar de 10 kilometer schaatsen kijken. En dat deden ze. Hier een selectie van de foto’s die we toegestuurd kregen. En we keken op de redactie natuurlijk ook.

Kramer: 'Het was gewoon slecht'

Sven Kramer is er na afloop van zijn dramatisch verlopen 10.000 meter duidelijk over: het lag aan hemzelf dat hij slechts zesde werd en geen olympisch kampioen.

"Ik raakte hem gewoon niet goed. Vanaf het begin zat ik er niet goed in. Dan lopen je rondetijden op, je rijdt jezelf vast, het is niet dynamisch, gewoon slecht", zei hij tegen de NOS.

Van tevoren wist Kramer, die eerder deze Spelen de 5 kilometer won, naar eigen zeggen wel dat het moeilijk zou gaan worden. "Ik heb niet de topvorm die ik vorig jaar vaak had. Dat wist ik wel. En als je naar mijn 5 kilometer kijkt, zie je dat ook. Diep van binnen wist ik dat die 5 kilometer geen superrit was."

Zijn grote droom, het winnen van de olympische 10.000 meter, lijkt Kramer uit zijn hoofd te hebben gezet. "Dat gaat hem niet meer worden." Over de Spelen in Beijing in 2022 wil hij nog niet nadenken. "Dat is op dit moment een brug te ver." "Het is onwijs klote, ik heb er jaren alles aan gedaan", besloot Kramer. "Ik had het beter moeten doen."

De eindstand van de 10.000 meter

Schaatsen 10.000m mannen
. Ted-Jan Bloemen OR
. Jorrit Bergsma
. Nicola Tumolero
4. Lee Seung-hoon
5. Jordan Belchos
6. Sven Kramer
7. Bart Swings
8. Ryosuke Tsuchiya
9. Moritz Geisreiter
10. Håvard Bøkko

Bergsma pakt het zilver

De olympisch kampioen van Sotsji is er niet in geslaagd zijn titel te prolongeren: Jorrit Bergsma komt 2,21 seconde tekort voor het goud. Het zilver is zijn deel.

Bloemen is olympisch kampioen!

Op zijn eerste olympische spelen wint Ted-Jan Bloemen de gouden medaille op de 10.000 meter! Sven Kramer ziet de race van zijn leven eindigen in een grote teleurstelling. De Nederlander stort in de tweede helft totaal in en verliest 21 seconden op Bloemen. Met een 13.01,02 wordt Kramer slechts zesde.

Geen medaille voor Kramer

Ook het zilver of het brons lijkt er niet meer in te zitten voor Kramer. Zijn achterstand is nu 16 seconden, terwijl de Italiaan Nicola Tumolero (derde) 14,5 seconde langzamer was dan Bloemen.

Bloemen lacht

Ted-Jan Bloemen bekijkt de race van Kramer vanaf een bankje. Hij lacht, want het weet: het goud kan hem bijna niet meer ontgaan.

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Nee, Kramer, Kramer. Ver boven wat-ie moet rijden. Dit wordt hem voor de derde keer niet. #olympics

Het gaat Kramer niet lukken

31,5 is nu zo'n beetje de rondetijd waarmee Kramer het laatste deel van de 10 kilometer aflegt. Bijna 7 seconden ligt hij nu achter op Bloemen. De olympische titel kan hij zo goed als vergeten.

Kramer levert in

De tempoversnelling van Kramer blijft uit. Sterker nog: hij levert in. Na 5.600 meter stijgt zijn rondetijd de 31 seconden in. Hij ligt nu 3 seconden achter.

Kramer geeft een seconde toe op Bloemen

In het eerste deel van de race komt Kramer net tekort: na 4.400 meter zit hij 1,5 seconde boven de tijd van Bloemen. Er zal zo een versnelling moeten komen.

Kramer van start!

Het startschot klinkt! Dit is de race waar Sven Kramer al vier jaar naar uitkijkt. Gaat het hem na de teleurstellingen in Vancouver en Sotsji dan eindelijk lukken olympisch kampioen te worden op de 10.000 meter?

2,21 seconden is de voorsprong van Bloemen

Het leek er tot een paar ronden voor de finish op dat Bloemen Bergsma niet zou gaan verslaan. Het verschil zakte naar de twee seconden, maar de Nederlandse Canadees verbeet zich. Aan de meet hield Bloemen 2,21 seconde over. Zijn tijd zat maar een seconde boven het baanrecord van Sven Kramer uit 2017.

Bloemen stoot Bergsma van de koppositie

Ted-Jan Bloemen zet zich schrap in de laatste ronden, rijdt een paar 29-ers en duikt onder de tijd van Jorrit Bergsma. Met een nieuw olympisch record van 12.39,77 pakt hij de leiding!

Nog 3 ronden

Iets meer dan een kilometer nog voor Bloemen. Hij rijdt een 29,9 en heeft nog 2,2 seconde voorsprong op Bergsma.

Nog 6 ronden

Bloemen rijdt 30,2. Hij heeft nog iets minder dan 3 seconden over ten opzichte van Bergsma.

Halverwege: Bloemen iets onder tijd Bergsma

Met nog twaalf ronden te gaan is Bloemen zo'n 3,5 seconde sneller dan Bergsma. Rond dit punt begon de Nederlander echter met zijn versnelling.

'Kramer gaat het moeilijk krijgen'

NRC-redacteur Frank Huiskamp is bij de wedstrijd en twittert:

"Wat. Een. Tijd. Jorrit Bergsma in 12.41,98. Nieuw olympisch record. Kramer reed hier tijdens WK vorig jaar sneller, maar gaat hier zeker moeite mee krijgen. Zal zijn winst in het begin moeten pakken. Eerst Bloemen nog, laten we die niet vergeten."

Rit 5: wereldrecordhouder Bloemen

De voorlaatste rit is van start gegaan. Daarin niemand minder dan wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen. De Nederlandse Canadees maakt voor het eerst zijn opwachting op de Olympische Winterspelen.

Baanrecord nog sneller

Bergsma zat met zijn 12.41 nog drie seconden boven het baanrecord in Gangneung. De houder van dat record: Sven Kramer, die straks in de zesde en laatste rit voor zijn eerste olympische titel op de 10 kilometer gaat strijden.

Bergsma pakt de leiding!

Met een persoonlijk record op een laaglandbaan van 12.41,99 pakt Jorrit Bergsma de eerste plek op de 10.000 meter! Hij rijdt bijna 14 seconden onder de tijd van Lee. Bergsma begint de race rustig, maar versnelt in de laatste tien ronden. Bijna elke ronde rijdt hij vanaf dat moment onder de 30 seconden. Zijn eindtijd is ook goed voor een olympisch record.

Bergsma van start

De eerste Nederlander op de 10.000 meter is van start gegaan: regerend olympisch kampioen Jorrit Bergsma. Hij schaatst tegen de Italiaan Davide Ghiotto.

Lee Seung-Hoon naar eerste plek

Zo traag als rit drie begon, zo enerverend was het einde. Na een voorzichtige eerste helft zette thuisrijder Lee Seung-Hoon in de laatste kilometer vol de aanval in: met rondjes van 30-laag duikt de olympisch kampioen van 2010 op de 10.000 meter ruim onder de dertien minuten. Zijn tijd van 12:55,54 is een verbetering van zijn persoonlijk record. Moritz Geisreiter kan dat tempo niet volgen en zet de vierde tijd neer.

Na de dweil staan de laatste drie ritten van vandaag op het programma. Om 13.06 uur komt Bergsma als eerste Nederlander in actie tegen Davide Ghiotto. Sven Kramer schaatst in rit zes.

Belchos net onder de dertien minuten

Jordan Belchos ging snel van start. Te snel, leek even. De Canadees reed lange tijd sneller dan Bart Swings, maar verloor in een paar kilometer voor het einde in rap tempo terrein. Toch snelt hij in de laatste rondes de Belg nog voorbij, met een tijd net onder de grens van dertien minuten: 12:59,52. De Noor Håvard Bøkko blijft ver achter en zet voorlopig de laatste tijd neer.

Prima tijd Belchos, onder de 13 minuten. Nu 25 ronden lang gekkenhuis hier, want Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon, die van Vancouver ja, in de baan. Reed een goede vijf eerder. #olympics @nrc

— Frank Huiskamp (@frankhuiskamp) February 15, 2018

Doe mee met de sportclichébingo

Vandaag moet het gebeuren: Sven Kramer moet álles uit de kast halen om Jorrit Bergsma te verslaan. Maar het is zaak om de focus bij jezelf te houden. De Olympische Spelen zijn nog maar een week bezig en columniste Japke-d. Bouma spat al bijna uit elkaar van alle sportclichés die voorbijkomen. Ze zette er twaalf op een rij.

Luister goed en kijk of je alle twaalf kan wegstrepen in onze clichébingo.

Swings opent met persoonlijk record

De openingsrit tussen Ryosuke Tsuchiya en Bart Swings werd geen moment spannend: de Belgische schaatser verslaat zijn directe opponent met ruime voorsprong. Swings begon voortvarend, maar zakte in de laatste rondes wat in. Zijn eindtijd is 13:03,53, zijn snelste tijd op een laaglandbaan ooit. Tsuchiya komt tot 13:10,31.

Wie komt wanneer in actie?

Zojuist is de eerste rit van de 10.000 meter voor de mannen in de Gangneung Oval in gang geschoten. Het programma voor de langste schaatsafstand voor vandaag:

  • Ryosuke Tsuchiya (Jap) - Bart Swings (Bel) - (12.00 uur)
  • Havard Bokko (Noo) - Jordan Belchos (Can) - (12.15 uur)
  • Moritz Geisreiter (Dui) - Lee Seung-Hoon (Z-Kor) - (12.31 uur)
  • --- Dweilpauze ---
  • JORRIT BERGSMA (NED) - Davide Ghiotto (Ita) - (13.06 uur)
  • Nicola Tumolero (Ita) - Ted-Jan Bloemen (Can) - (13.22 uur)
  • Patrick Beckert (Dui) - SVEN KRAMER (NED) - (13.37 uur)

NOC*NSF: het zou over de sport moeten gaan

Op de ochtend voor de olympische tien kilometer, met de strijd tussen Bergsma en Sven Kramer, gaat het voorlopig vooral over de coach van Bergsma. Jillert Anema zou, zo meldde de Volkskrant vanmorgen, in 2014 een poging tot matchfixing hebben gedaan. Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, betreurt dat dit nieuws nu naar buiten komt.

Tegenover ANP zegt Hendriks:

“Vandaag zou het alleen om de sportieve strijd op het ijs moeten gaan.”

NOC*NSF laat weten vrijdag met meer toelichting op de zaak te komen.

Onze sportverslaggevers spraken in Pyeongchang onder meer met toenmalige Nederlandse bondscoach Arie Koops, die door Anema werd benaderd.

Ter Mors krijgt medaille omgehangen

Daar staat ze dan! Een geweldige gouden medaille van Jorien ter Mors voor @TeamNLtweets #OS2018 @nl_olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/pLDcVrPy7l

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) February 15, 2018

Selfie met Russische sporter? Dan even weg die vlag!

Voor fans die met hem op de foto willen, heeft de Russische ijshockeyer Ilja Kovaltsjuk maar één regel: ze moeten hun nationale vlag eventjes opbergen. Net als veel andere sporters uit Rusland is Kovaltsjuk bang de regels van het IOC te overtreden. De sterspeler neemt daarom maar het zekere voor het onzekere, zegt hij tegen AP.

Ilja Kovaltsjuk (rechts) in actie tegen Slowakije, in het embleemloze tenue van de 'olympische sporters uit Rusland'. Foto Kirill Kudriavtsev/AFP

Vanwege de dopingschandalen die de afgelopen jaren aan het licht kwamen, is Rusland formeel geweerd van de Spelen in Pyeongchang. Sporters uit Rusland die ‘schoon’ zijn mogen onder voorwaarden echter wel meedoen onder neutrale vlag, in het team met de naam ‘olympische sporters uit Rusland’.

Een van die voorwaarden is dat ze geen Russische symbolen mogen tonen. Zo spelen de ijshockeyers in een embleemloos rood-wit tenue. Ook mogen deelnemers uit Rusland geen nationale vlag aannemen uit het publiek en die ophouden.

Als fans een vlag bij zich dragen zal Kovaltsjuk ze overigens niet “wegjagen”, zegt hij tegen AP.

“We praten met ze, leggen het uit en dan maken we een foto zonder de vlag.”

Zestien lichtgewonden door storm

Bij de storm die Pyeongchang woensdag trof, zijn in totaal zestien mensen gewond geraakt. Het gaat om dertien medewerkers en drie toeschouwers, zo meldt een woordvoerder van de organisatie donderdag tegenover Reuters. “Ze hebben lichte verwondingen opgelopen, zijn daarvoor behandeld en konden het ziekenhuis daarna verlaten.”

Aan het einde van de middag leek het plein van het olympische park wel een warzone, aldus onze sportverslaggevers ter plaatse.

De harde wind leidde woensdag tot veel hinder: onder meer de biathlon en slalom voor vrouwen werden uitgesteld. Het olympische park, waar onder meer de schaatshal staat, werd een tijdlang afgesloten. Zeker zestig tenten van de organisatie raakten beschadigd en een videoscherm waaide om.

Wereldrecord brengt Duitse kunstschaatsers goud

Na de teleurstellende korte kür van woensdag leek de olympische titel kunstrijden al bijna uit zicht. Maar een verpletterend optreden tijdens de vrije kür op donderdag bracht de Duitse kunstrijders Aljona Savchenko en Bruno Massot alsnog het goud. Hun foutloze optreden werd beoordeeld met een score van 159,31 punten, een verbetering van hun eigen wereldrecord.

Het laatste deel van de vrije kür van Savchenko en Massot: In het eerste deel van de race komt Kramer

Final part of Aljona Savchenko/Bruno Massot and their amazing Free Skate! It was beautiful 👏👏👏 pic.twitter.com/nplBwIXk2W

— Sarah 🌸 (@javabeans2012) February 15, 2018

Achter het Duitse duo legden de Chinese wereldkampioenen Sui Wenjing en Han Cong, na de korte kür nog eerste, beslag op de tweede plaats. Het brons ging naar Meagan Duhamel en Eric Radford uit Canada. Het is voor het eerst sinds 1952 dat een Duits koppel erin slaagt goud te winnen bij het kunstrijden.

Savchenko (34) en Massot (29) vormen sinds 2014 een koppel en werden vorig jaar tweede op de wereldkampioenschappen. Tot een aantal jaar geleden reed Savchenko, oorspronkelijk een Oekraïense, nog samen met Robin Szolkowy, met wie ze zowel in Vancouver (2010) als in Sotsji (2014) olympisch brons won.

Een vijfdubbele schroefsprong: kan dat?

Animatie YouTube

Het hoogtepunt van het kunstschaatstoernooi is de quad, een sprong waarin de schaatser vier keer om zijn of haar as tolt. De volgende stap ligt voor de hand: een sprong met vijf rotaties.

Maar is zo'n vijfdubbele schroefsprong fysiek gezien wel mogelijk?

Ghanese Nederlander Frimpong debuteert

Dat hij nog niet klaar was om mee te doen voor de medailles wist hij eigenlijk wel. Dat gaf ook niet. Zijn grote doel had Akwasi Frimpong namelijk al lang bereikt: meedoen op de Olympische Spelen. Na eerdere vergeefse pogingen als sprinter en bobsleeër kwam de 32-jarige Amsterdammer woensdagnacht voor het eerst in actie, op het onderdeel skeleton.

Foto Edgar Su/Reuters

Frimpong is in PyeongChang de enige deelnemer voor Ghana, het land dat hij als achtjarig jongetje ontvluchtte. Hij is pas de tweede Ghanees ooit die deelneemt aan de Olympische Winterspelen. Alleen Kwame Nkrumah-Acheampong, die in 2010 uitkwam op de slalom en de super-G, ging hem voor.

Vlekkeloos verliepen de eerste twee runs van Frimpong – sinds zijn 21ste ook in het bezit van de Nederlandse nationaliteit – allerminst. Meerdere malen raakte zijn slee de wanden van de baan, waardoor hij snelheid verloor. Het leverde hem beide keren de laatste plaats op, ver achter voorlopig leider Yun Sung-bin uit Zuid-Korea.

De familie van Frimpong tijdens zijn eerste run:

De familie van @FrimpongAkwasi gaat uit hun dak tijdens zijn eerste run. Hij heeft een tijd van 53.97 seconden neergezet. #PyeongChang2018 #OS2018 #Olympics Volg Akwasi op https://t.co/LsIW5IEZlH pic.twitter.com/6YC1CYigPW

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) February 15, 2018

Voor Frimpong zitten zijn eerste Olympische Spelen er daarmee op. Donderdagnacht staan weliswaar nog twee runs in het skeleton op het programma, maar alleen de eerste twintig uit de voorlopige rangschikking mogen daaraan meedoen.

Kramer: het wordt fucking tough

Dat vandaag alle ogen op hem zijn gericht, weet Sven Kramer al sinds oktober, nog voor het seizoen begon. „Ik kan wel zeggen: ik ga er niet aan denken, maar fucking bullshit. Het is er toch. Iedereen heeft het erover en het wordt fucking tough. Maar het moet wel.”

Na de verkeerde baanwissel in 2010 en het zilver in 2014, wil Kramer niets liever dan goud op de tien kilometer, die om 12.00 uur Nederlandse tijd begint. Daarvoor moet hij onder anderen zien af te rekenen met olympisch kampioen Jorrit Bergsma, die in rit 4 rijdt en wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen, die in rit 5 op het ijs komt. Kramer rijdt in de zesde en laatste rit.

Lees ook: De ups en downs van Kramer op de ‘tien’

Dat de olympisch kampioen van de vijf kilometer zich in zijn rit kan richten op de tijden van Bloemen, Bergsma en de rest, is niet per se een voordeel; vier jaar geleden in Sotsji beet Kramer zijn tanden stuk op Bergsma's olympische record van 12.44,45.

Het programma voor de rest van de dag

• 06:25 Snowboarden Halve finale, cross mannen

• 06:45 Snowboarden Finale, cross mannen

• 07:30 Langlaufen Klassiek 10 km vrouwen

• 08:40 IJshockey Noorwegen-Zweden, mannen (poule C)

• 08:40 IJshockey OAR-Finland, vrouwen (poule A)

• 12:00 Freestyle skiën Kwalificatie, aerials vrouwen

• 12:00 Biatlon 20 km mannen

• 12:00 Schaatsen 10.000 meter mannen Jorrit Bergsma, Sven Kramer

• 12:05 Biatlon: 15 km vrouwen

• 12:05 Curling Derde ronde vrouwen

• 13:10 IJshockey Tsjechië-Korea en Zwitserland-Canada, mannen (poule A)

• 13:30 Rodelen Teamestafette

Noors feestje bij afdaling

Het koningsnummer bij het skiën is uitgedraaid op een Noors feestje. Op de olympische afdaling pakten de Noren Aksel Lund Svindal en Kjetil Jansrud goud en zilver. De Zwitserse favoriet Beat Feuz werd derde. Het was de eerste Noorse overwinning ooit op de afdaling.

Twitter avatar Eurosport_NL Eurosport Nederland GOUD voor Svindal op de afdaling! #PyeongChang #Olympics #OS2018 https://t.co/u5SvtNO8ez

De afdaling stond eigenlijk afgelopen zondag op het programma, maar werd toen afgelast vanwege de harde wind. Nu waren de weersomstandigheden ideaal.

'Anema deed bij Spelen 2014 poging tot matchfixing'

De Nederlandse schaatscoach Jillert Anema, die vandaag Jorrit Bergsma naar een medaille moet leiden op de 10 km, heeft vier jaar geleden een poging tot matchfixing gedaan, schrijft de Volkskrant.

Hij begeleidde bij de Spelen van Sotsji de Franse achtervolgingsploeg en vroeg toenmalig bondscoach Arie Koops of de Nederlanders het een beetje rustig aan wilde doen om een afgang te voorkomen. In ruil voor het niet al te groot laten worden van het verschil beloofde hij dat de Nederlanders sowieso zouden winnen.

Schaatscoach Jillert Anema tijdens een training in voorbereiding op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. ANP/JERRY LAMPEN

Anema heeft volgens de Volkskrant een officiële waarschuwing gekregen van toenmalig chef de mission Maurits Hendriks voor 'het schenden van de olympische waarden'. Overigens deed de Nederlandse ploeg het in 2014 helemaal niet rustig aan en werden de Fransen met ruim verschil verslagen.

Welkom in dit liveblog

Goedemorgen en welkom bij dit blog over de zevende dag van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Na het vijfde Nederlandse schaatssucces van Jorien ter Mors op woensdag, mogen vandaag de Nederlandse mannen weer het ijs op. Sven Kramer en Jorrit Bergsma staan aan de start van de 10.000 meter. Ook worden er meerdere ijshockeywedstrijden gespeeld vandaag.