Britten beschuldigen Rusland van grote cyberaanval

Het NotPetya-gijzelvirus legde over de hele wereld computers van bedrijven en overheden plat. Ook Nederland werd getroffen.

Containerterminals van Maersk in de Rotterdamse haven lagen door de aanval een paar dagen stil.
Containerterminals van Maersk in de Rotterdamse haven lagen door de aanval een paar dagen stil. Foto Jerry Lampen/ANP

Het Verenigd Koninkrijk heeft Rusland donderdag aangewezen als dader van de grote cyberaanval van vorig jaar juni. Het NotPetya-virus zette toen computers op slot bij bedrijven en overheidsinstellingen in landen over de hele wereld, waaronder Nederland. De schade van de aanval liep in de honderden miljoenen euro’s.

De Britten trekken op basis van onderzoek de conclusie dat het Russische leger “vrijwel zeker” verantwoordelijk was voor de aanval. “Het moest lijken op een criminele operatie, terwijl de aanval in werkelijkheid bedoeld was om te verstoren. De belangrijkste doelen waren de financiële sector, overheidsinstellingen en energievoorziening van Oekraïne”, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Uit de aanval blijkt een grote minachting voor de Oekraïense soevereiniteit.”

Vier vragen over de grote cyberaanval van juni 2017: Dit lijkt geen gewone gijzelsoftware

Oekraïne was het grootste slachtoffer van de NotPetya-aanval. Vanuit Oekraïense overheidskringen klonken al snel beschuldigingen aan het adres van Rusland. Sinds de Russische annexatie van de Krim en het uitbreken van de oorlog in de oostelijke Donbas-regio in 2014 leven Rusland en Oekraïne op uiterst gespannen voet met elkaar.

‘Lijnrecht tegenover het Westen’

Volgens de Britten heeft Rusland zich met de aanval “lijnrecht tegenover het Westen geplaatst”. “Maar dat hoeft niet zo te zijn. We roepen Rusland op zich te gedragen als het verantwoordelijke lid van de internationale gemeenschap dat het zegt te zijn. En we roepen het op die gemeenschap niet stiekem te ondergraven”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Russische regering heeft tot nu toe alle betrokkenheid bij de aanval ontkend. Als verdediging voeren de Russen aan dat het virus ook in hun land toesloeg, bij bedrijven als staatsoliemaatschappij Rosneft. Ook deze donderdag houdt het Kremlin vol dat het niets met de zaak te maken heeft. “De beschuldigingen zijn totaal ongefundeerd. We beschouwen ze als de volgende stap in een campagne van Russofobie”, aldus een woordvoerder.

In Nederland veroorzaakte de cyberaanval ook de nodige hinder. Postbezorger TNT en medicijnfabrikant MSD werden getroffen. Ook de site van de politie was een tijdje uit de lucht. Het grootst was de chaos bij twee containerterminals van Maersk in de Rotterdamse haven, die dagenlang stil lagen. Wereldwijd raamde Maersk de geleden schade op 177 à 255 miljoen euro.