In beeld

Ruud Lubbers (1939-2018)

De loopbaan van Ruud Lubbers, de langstzittende premier van Nederland, in beeld. Lubbers overleed woensdag 14 februari op 78-jarige leeftijd.
Ruud Lubbers in 1988.
Foto ANP
1973: Staatsiefoto van het kabinet-Den Uyl op het bordes van Paleis Huis ten Bosch. In het midden op de voorste rij koningin Juliana met links naast haar premier Den Uyl (PvdA), en rechts vicepremier Dries van Agt (CDA). Rechts achter Van Agt staat Ruud Lubbers, minister van Economische Zaken.
Foto Vincent Mentzel
1973: Ruud Lubbers als minister van Economische Zaken, naast premier Joop den Uyl (PvdA) en minister Jaap Boersma (Sociale Zaken, ARP) in de Tweede Kamer.
Foto Vincent Mentzel
1973: Ruud Lubbers, (minister van Economische Zaken) met zijn collega’s Wim Duisenberg (Financiën, PvdA) en Jaap Boersma (Sociale Zaken, ARP).
Foto ANP
1980: CDA-fractieleider Lubbers en PvdA-leider Joop den Uyl staan, met tussen hen in NOS-verslaggever Hans Hillen, klaar om commentaar te geven op de aankondiging van koningin Juliana om af te treden.
Foto Vincent Mentzel
1982: Premier Lubbers mijn zijn vrouw Ria Lubbers, aan de Kralingse Plas in Rotterdam.
Foto Vincent Mentzel
1982: Staatsieportret van kabinet-Lubbers I, met koningin Beatrix. Rechts van de koningin vicepremier Gijs van Aardenne (VVD).
Foto ANP
1983: Premier Lubbers en minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek (CDA) op de trappen van het regeringsvliegtuig, tijdens een buitenlandse reis naar Midden- en Zuid-Amerika.
Foto Vincent Mentzel
1985: Het Komitee Kruisraketten Nee (met onder meer Sienie Strikwerda en Mient Jan Faber) biedt een miljoen handtekeningen aan aan premier Lubbers tegen de komst van kruisraketten. Veel demonstranten keerden premier Lubbers demonstranten de rug toe tijdens zijn toespraak.
Foto Bert Verhoeff/Hollandse Hoogte
1985: Lubbers in het Torentje, zijn werkkamer aan het Binnenhof in Den Haag.
Foto Vincent Mentzel
1986: De slogan waarmee het CDA in 1986 campagne voerde bij de Tweede Kamerverkiezingen. Het CDA zou die verkiezingen winnen (54 zetels), waarmee Lubbers aan zijn tweede kabinet kon beginnen.
Foto ANP
1986: Lubbers met zijn vrouw op de verkiezingsavond 21 mei 1986. De verkiezingen werden gewonnen door het CDA. Lubbers kon doorgaan als premier. Links de vrouw van partijgenoot Jan de Koning, minister van Sociale Zaken.
Foto ANP
1986: Lubbers presenteert zijn tweede kabinet op de trappen van Huis ten Bosch. Links naast koningin Beatrix staat premier Lubbers, rechts van Beatrix staat vicepremier Rudolf de Korte (VVD).
Foto ANP
1986: Kabinet-Lubbers II, in eerste vergadering bijeen. In het midden aan tafel zit Lubbers, links naast hem zit vicepremier Rudolf de Korte (VVD).
Foto Bert Verhoeff/Hollandse Hoogte
1986: Lubbers met koningin Beatrix op vliegveld Zestienhoven in Rotterdam.
Foto Vincent Mentzel
1986: Lubbers voor het Catshuis in Den Haag, de ambtswoning van de premier.
Foto Vincent Mentzel
1987: Lubbers kort voor de Algemene Beschouwingen, het debat tussen kabinet en de Tweede Kamer, direct na Prinsjesdag.
Foto Vincent Mentzel
1989: De bordesscène van kabinet-Lubbers III. Links van koningin Beatrix staat premier Lubbers, rechts van haar staat vicepremier Wim Kok (PvdA).
Foto ANP.
1991: Premier Ruud Lubbers en minister van Financiën Wim Kok (PvdA) met de Duitse bondskanselier Helmut Kohl, kort voor het diner in Maastricht, waar een EU-top wordt gehouden.
Foto ANP
1992: Bijeenkomst ter gelegenheid van het 12,5-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix in de Grote Kerk van Den Haag. Naast haar premier Lubbers en de Antilliaanse premier Liberia Peters.
Foto Vincent Mentzel
1994: Nelson Mandela op bezoek in Nederland: premier Lubbers en vicepremier Wim Kok (PvdA) ontvangen hem in het Catshuis, de ambtswoning van de premier in Den Haag.
Foto Vincent Mentzel
2001: Ruud Lubbers als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.
Foto EPA
2010: Ruud Lubbers ontvangt als kabinetsinformateur PVV-leider Geert Wilders.
Foto Maarten Hartman
2014: Oud-VVD-leider Hans Wiegel, Ruud Lubbers en oud-premier Jan-Peter Balkenende (CDA).
Foto David van Dam
Ruud Lubbers in 2005.
Foto Merlijn Doomernik / Hollandse Hoogte