Opnieuw leider motorclub No Surrender opgepakt

Rico R. wordt verdacht van leidinggeven aan een criminele organisatie. Ook de eerder gearresteerde voorman Henk Kuipers wordt hiervan verdacht.

Een lid van motorclub No Surrender.
Een lid van motorclub No Surrender. Foto Remko de Waal/ANP

Opnieuw is er een leider van motorclub No Surrender opgepakt, meldt de politie woensdagochtend. De 41-jarige Rico R. uit Hulst wordt ervan verdacht leiding te geven aan een landelijk opererende criminele organisatie, samen met de eerder gearresteerde Henk Kuipers.

De politie heeft huiszoekingen verricht, onder meer in een café waar No Surrender clubavonden houdt en in het bedrijfspand van R. in Hulst. Bij de actie werd apparatuur voor hennep-kwekerijen aangetroffen. Ook nam de politie administratie en computers in beslag. Dat schrijft Omroep Zeeland.

Henk Kuipers, de voorman van No Surrender, werd in december opgepakt op verdenking van onder meer mishandeling, afpersing en bedreiging van zijn clubleden. Daar komt nu dus leidinggeven aan een criminele organisatie bij. Een ander prominent lid, Corin Denis, werd in januari veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor deelname aan een criminele drugsorganisatie. Het ging niet om No Surrender. Denis heeft zich nog altijd niet gemeld bij de politie.

‘Zelfs met een verbod stop je een criminele motorclub niet’, schreef NRC over de strijd tegen motorclubs.

Justitie maakte na de arrestatie van Kuipers bekend te onderzoeken of No Surrender verboden moet worden. Voor een verbod moet bewezen worden dat de leden in clubverband strafbare feiten plegen. In december legde de rechtbank motorclub Bandidos een verbod op vanwege activiteiten die “ontwrichtend” zijn voor de samenleving. Het Openbaar Ministerie (OM) wil ook de club Satudarah verbieden.

Uit onderzoek van de Universiteit Leiden bleek dat ruim 85 procent van de leden van zogenoemde ‘outlaw motorclubs’ in Nederland een strafblad heeft. Eenderde van hen is zelfs vaker dan tien keer veroordeeld. Satudarah komt in het onderzoek naar voren als de meest criminele motorclub, met de meeste veroordelingen per lid.