Negentien migranten omgekomen bij ongeluk Libië

Een vrachtwagen met meer dan driehonderd inzittenden kantelde in de buurt van Bani Walid. Onder de doden zijn Somaliërs en Eritreëers.

Bani Walid ligt op 170 kilometer afstand van hoofdstad Tripoli.
Bani Walid ligt op 170 kilometer afstand van hoofdstad Tripoli. Foto iStock

Bij een ongeluk met een vrachtauto bij de Libische stad Bani Walid zijn woensdagochtend minstens negentien vluchtelingen om het leven gekomen. Dit meldt persbureau Reuters op basis van militaire bronnen. Onder de doden zijn Somaliërs en Eritreeërs. Ruim 120 mensen raakten gewond, van wie 78 opgenomen zijn in het ziekenhuis.

Zo’n zestig kilometer van Bani Walid kantelde de vrachtauto. Volgens persbureau AFP zaten er meer dan driehonderd migranten in het voertuig. Bani Walid ligt op de route die veel mensenhandelaren gebruiken om vluchtelingen naar de kust te brengen, vanwaar ze de oversteek maken naar Italië. In de stad zijn tientallen detentiecentra en kampen waar illegale migranten worden opgevangen.

Op de zogenoemde top over de toekomst van de Afrikaanse jeugd werd een oplossing gezocht voor migranten die onder erbarmelijke omstandigheden vastzitten in Libische detentiekampen. ‘Gezamenlijke actie voor ‘slaven’ Libië’

Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zitten er zo’n 18 duizend vluchtelingen vast in Libische opvangkampen. De omstandigheden zijn vaak schrijnend, wat onder meer blijkt uit beelden van de Amerikaanse televisiezender CNN waarop te zien is hoe migranten als slaven worden verhandeld.

De beelden vormden aanleiding voor de bijeenkomst van leiders van de Afrikaanse en Europese Unie, waar besloten werd dat de migranten zo snel mogelijk moesten worden geëvacueerd naar hun landen van herkomst. In december konden duizenden migranten terugkeren naar hun vaderland, 162 extra kwetsbare vluchtelingen werden overgevlogen naar Italië.

Bani Walid ligt op zo’n 170 kilometer van hoofdstad Tripoli.